Defining the Ottoman woman: The Terakki-i Muhadderat (1869-1870) as the first womens journal in the Ottoman empire
Osmanlı kadınını tanımlamak: Osmanlı İmparatorluğu'ndaki ilk kadın dergisi Terakki-i Muhadderat (1869-1870)
  1. Tez No: 116714
  2. Yazar: HALE ÇAĞLIYAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. FERDAN ERGUT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Terakki, Terakki-i Muhadderat, Osmanlı Basını, Tanzimat Dönemi, Kadınlar, Kadın Dergileri. vı, Terakki, Terakki-i Muhadderat, Ottoman Press, Tanzimat Period, Women, Women's Journals. IV
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 164
Özet
öz OSMANLI KADININI TANIMLAMAK: OSMANLI İMPARATORLUĞU'NDAKİ İLK KADIN DERGİSİ TERAKKÎ-Î MUHADDERA T {l 869- 1 870) Çağlıyan, Hale Yüksek Lisans, Tarih Bölümü Tez Yöneticisi: Yrd. Doç. Dr. Ferdan Ergut Kasım 2002, 154 sayfa Bu tez, Tanzimat Dönemi 'nin önde gelen siyasi gazetelerinden biri kabul edilen Terakki'nin haftalık eki olarak 1869 ve 1870 yılları arasında yayımlanan Terakki-i Muhadderat'ın sunduğu Osmanlı kadını imajını incelemiştir. Çalışma, Osmanlı basın tarihinin bu ilk kadın dergisinin kırk yedi sayısının içerik analizi yöntemi ile tetkiki yoluyla Tanzimat reformlarıyla başlatılan modernleşme sürecinde kadınlara telkin edilen rolü anlamayı ve o dönemde basının gündeminde yer almış olan kadına ilişkin konuları ortaya çıkarmayı amaçlamıştır. Bu çalışmada, Terakki-i Muhadderat'ın. Tanzimat anlayışının bir ürünü olduğu ve dönemin aydınları arasında kadın konusunda varolan yaygın görüşleri tam olarak yansıttığı ileri sürülmektedir. Bir erkek tarafından yayımlanan bu derginin iyi anne, iyi eş ve iyi ev hanımları olarak Osmanlı kadınlarım eğitim yoluyla standart bir hale getirmeyi istediği gösterilmekte, ayrıca kadınlara karşı himayeci birtutuma sahip olduğuna ve toplumsal yapıya ilişkin şikayetleri ifade etmek için bir araç olarak kadın meselesini kullandığına işaret edilmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT DEFINING THE OTTOMAN WOMAN: THE TERAKKİ-İMUHADDERAT (1869-1870) AS THE FIRST WOMEN'S JOURNAL IN THE OTTOMAN EMPIRE Çağlıyan, Hale M.S., Department of History Supervisor: Assist. Prof. Dr. Ferdan Ergut November 2002, 154 pages This thesis analyzes the image of the Ottoman women created by the Terakki-i Mukadderat, which was published between the years 1869 and 1870 as a weekly supplement of the Terakki, accepted one of the leading political newspapers of the Tanzimat Period. It aims to understand the role imposed on women in the modernization process initiated by the Tanzimat reforms and to figure out the subjects concerning women taking part in the agenda of the press at that time through examining the forty seven issues of this first women's periodical in the history of the Ottoman press with the help of content analysis method. In this study, it is argued that the Terakki-i Mukadderat is a product of the understanding of the Tanzimat and precisely reflects the prevalent ideas about the women's issue among the intellectuals of the period. It also tries to show that this iiijournal published by a man wants to standardize the Ottoman women as good mothers, good wives, and good homemakers through education. In addition, it is pointed out that the periodical has a patronizing attitude towards women and uses“the question of woman”as a means for expressing the complaints related to the Ottoman social structure.