Pedictors of mental health and sucide probability among homesexual men in Turkey
The
- Tez No: 116722
- Danışmanlar: DOÇ. DR. TÜLİN GENÇÖZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: eşcinsellik, Türkiyeli eşcinseller, psikolojik uyum, intihar olasılığı, içselleştirilmiş homofobi, kendini açma, algılanan sosyal destek, kendine güven. vı, homosexuality, homosexuals in Turkey, mental health, suicide probability, internalized homophobia, self-disclosure, perceived social support, self-esteem. IV
- Yıl: 2002
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 153
Özet
ÖZET TÜRKİYE'DEKİ ERKEK EŞCİNSELLERİN RUH SAĞLIKLARINI VE İNTİHAR OLASILIKLARINI YORDAYAN FAKTÖRLER Yüksel, Murat Yüksek Lisans, Psikoloji Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Tülin Gençöz Aralık 2002, 134 sayfa Bu çalışmanın temel amacı, Türkiye' li erkek eşcinsellerin ruh sağlıklarını ve intihar olasılıklarını yordayan faktörleri belirlemektir. Çalışmada olası yordayıcı faktörler olarak, içselleştirilmiş homofobi, açılma, algılanan sosyal destek, benlik saygısı, olumlu ve olumsuz duygulanım ve cinsel yönelimin cinsel arzu bileşeni gibi değişkenler üzerinde durulmuştur. Bu çalışma için, İçselleştirilmiş Homofobi ölçeği Türkçe'ye çevrilmiş ve ölçeğin Türkiye örneklemi için geçerlik ve güvenirlik çalışması yapılmıştır. Çalışmaya 132 kişikatılmıştır (Eşcinsel= 112, Biseksüel= 20). Çalışmaya katılanların ruh sağlıklarını ve intihar olasılıklarını yorumlamak için varyans analizleri ve hiyerarşik regresyon analizleri yapılmıştır. İçselleştirilmiş homofobi için yapılan ANOVA sonuçları, yüksek düzeydeki içselleştirilmiş homofobinin, daha az kendine güven duyma, daha az cinsel yönelimini açma, algılanan sosyal desteğin daha düşük düzeyde olmasıyla ve intihar olasılığının daha yüksek olmasıyla ilişkili olduğunu ortaya koymuştur. Ruh sağlığını; benlik saygısının, algılanan sosyal desteğin, içselleştirilmiş homofobinin ve kişinin eğitim düzeyinin belirlediği saptanırken; intihar olasılığını da benlik saygısının, içselleştirmiş homofobinin ve erkeklere yönelik arzu düzeyinin belirlediği saptanmıştır. İçselleştirilmiş homofobiyi ise erkeklere yönelik arzu düzeyinin, heteroseksüel arkadaşlara açılmanın ve olumsuz duygulanımın yordadığı bulunmuştur. Tüm bu bulgular ve bulguların uygulamalı psikoloji alanına yönelik etkileri ilgili literatür göz önüne alınarak tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE PREDICTORS OF MENTAL HEALTH AND SUICIDE PROBABILITY AMONG HOMOSEXUAL MEN IN TURKEY Yüksel, Murat M.S., Department of Psychology Supervisor: Assoc. Prof. Tülin Gençöz December 2002, 134 pages The study mainly aimed at revealing the predictors of mental health and suicide probability among homosexual men in Turkey. The potential predictors covered in the present study are internalized homophobia, self- disclosure, perceived social support, self-esteem, positive and negative affect, and sexual desire component of sexual orientation. For the current study, Internalized Homophobia Scale was translated into Turkish and validity and reliability of the scale for the sample of Turkey was examined. The participants of the current study consisted of 132 male individuals (homosexual= 112, iiibisexual= 20). Separate analyses of variance and regression analyses were run for mental health and suicide probability. ANOVA results showed that high level of internalized homophobia was associated with lower level of perceived social support, self-disclosure, and self-esteem, and also associated with high probability of suicide and lower psychological adjustment. The results of the regression analyses showed that, lower self- esteem, high level of internalized homophobia, lack of perceived social support, and subject's education level predicted mental health of homosexuals. On the other hand, self-esteem, internalized homophobia, and the degree of sexual attraction to males predicted suicide probability among Turkish gay males. Coming out to heterosexual friends, negative affect, and the level of sexual attraction to males were found to be significant predictors of internalized homophobia. The findings of the current study and their implications for applied psychology were discussed in the light of the related literature.