The Comparison of Cumhuriyet and Zaman dailies vis-a-vis European Union membership debates
Cumhuriyet ve Zaman gazetelerinin Avrupa Birliği üyelik tartışmaları çerçevesinde mukayesesi
- Tez No: 116739
- Danışmanlar: DOÇ. DR. İHSAN DAĞI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Batılılaşma, Modernleşme, Avrupa Birliği, Atatürk, II. Abdülhamid, Helsinki Zirvesi, Ulusal Program, Katılım Ortaklığı Belgesi, Kemalizm, Islami Çevreler, Fethullah Gülen, Necmettin Erbakan, Cumhuriyet, Zaman, 28 Şubat Süreci, Laiklik vı, Westernization, Modernization, European Union, Atatürk, Abdülhamid n, Helsinki Summit, National Program, Accession Partnership Document, Kemalism, Islamic circles, Fethullah Gülen, Necmettin Erbakan, Cumhuriyet, Zaman, 28 February Process, secularism IV
- Yıl: 2002
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 166
Özet
oz CUMHURİYET VE ZAMAN GAZETELERİNİN AVRUPA BİRLİĞİ ÜYELİK TARTIŞMALARI ÇERÇEVESİNDE MUKAYESESİ Gültaşlı, A. Selçuk Yüksek Lisans, Uluslararası İlişkiler Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. İhsan D. Dağı Eylül 2002, 156 pages Bu çalışma Cumhuriyet ve Zaman günlük gazetelerinin Avrupa Birliği (AB) üyelik tartışmaları karşısındaki duruşlarını belirlemeyi ve mukayese etmeyi hedeflemiştir. Sözkonusu iki gazetenin seçiminin amacı son yıllarda demokrasi, insan haklan, hukuk devleti gibi kavramlar için turnosol kağıdı vazifesi gören AB gibi kritik bir konuda zıt kutuplarda yeralan iki yazılı basın kuruluşunu karşılaştırmaktır. AB değerlerini, Kopenhag Kriterleri ve AB Komisyonu'nca hazırlanan ve geçen Kasım ayında yayınlanan İlerleme Raporu'na göre derleyen bu çalışma iki gazetenin demokrasi, düşünce özgürlüğü, insan haklan ve Kürt sorunu gibi kavramlara yaklaşımlarını irdelemeyi amaçlamıştır. Bu tez ayrıca her iki gazeteden 3 'er köşe yazan ile birlikte, gazetelerin manşet ve yayıncının notu köşelerini muhteva tahlili tekniği marifetiyle analiz ederek, Cumhuriyet' in ilanından bu yana iki farklı toplumsal kimliğin Batılılaşma konusunda geçirdikleri evrime de ışık tutmaya çalışmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE COMPARISON OF CUMHURİYET AND ZAMAN DAILIES VIS-A-VIS EUROPEAN UNION MEMBERSHIP DEBATES Gültaşlı, A. Selçuk M.S. Department of International Relations Supervisor: Assoc. Prof. İhsan D. Dağı September 2002, 156 pages This thesis has aimed to surface and compare the attitudes of two newspapers, Cumhuriyet and Zaman towards the European Union (EU) membership debates. The selection of the mentioned papers has the goal of comparing and contrasting two diametrically opposite newspapers on a critical topic like EU, which has served as a litmus test in recent years vis-â-vis democracy, human rights, and the rule of law. By defining the EU values according to the Copenhagen Criteria and the latest Progress Report on Turkey prepared by the EU Commission and made public last November, the study has tried to analyze the attitudes of Cumhuriyet and Zaman dailies vis-â-vis concepts like democracy, freedom of thought, human rights, the Kurdish problem. By analyzing 3 columnists from each newspaper along with their editorials and headlines using the method of content analysis, this study has also tried to shed light on how attitudes of two different social identities have evolved towards Westernization since the inception of the Republic by comparing two papers. Ill