The Evolution of Italian and Spanish foreign policies towards the mediterranean
İtalya ve İspanya'nın Akdeniz'e yönelik dış politikalarının gelişimi
- Tez No: 116738
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. FATİH TAYFUR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: İtalya, İspanya, Dış Politika, Akdeniz, İkinci Dünya Savaşı, Güney Avrupa, Siyasi Yapı, NATO, Avrupa Birliği. iv, Italy, Spain, Foreign Policy, The Mediterranean, World War II, Southern Europe, Political Structure, NATO, The European Union. iii
- Yıl: 2002
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 129
Özet
oz İTALYA VE İSPANYA'NIN AKDENİZ'E YÖNELİK DIŞ POLİTİKALARININ GELİŞİMİ Şenyuva, Özgehan Yüksek Lisans, Uluslararası İlişkiler Bölümü Tez Yöneticisi: Yar. Doç. Dr. M. Fatih Tayfur Eylül 2002, 119 sayfa Bu tez ile amaçlanan İtalya ve İspanya'nın Akdeniz'e yönelik dış politikalarının iki savaş arası dönemden günümüze kadar olan gelişiminin incelenmesidir. Bu noktadan hareketle, bu çalışma İtalya ve İspanya'nın Akdeniz bölgesine yönelik günümüz politikalarını irdelemeyi ve bu politikaların tarihsel ve siyasi gelişimlerini analiz etmeyi hedeflemektedir. Bu çalışmada ortaya konulan temel düşünce İspanya'nın Akdeniz bölgesi bağlanımda İtalya'ya nazaran daha etkin bir rol üstlenmeye başladığıdır. Oluşan bu farklılığın temelinde İspanya'nın iç politikasında yaşadığı istikrarlı süreç ve dış politika hedeflerinin iyi belirlenmiş olması yatmaktadır. Özellikle 1990'lı yıllardan başlayarak, iç politikadaki dönüşüm sürecinin tamamlanması ve Akdeniz'e yönelik dış politikasının Avrupalılaşmasını takiben İspanya, Akdeniz'de hem ikili ilişkiler boyutunda hem de çok taraflı düzeyde aktif bir rol oynamaya başlamıştır. Diğer taraftan İtalya iç politikada yaşanan sürekli krizler ve istikrarsızlıktan dolayı Akdeniz politikasını çok taraflı düzeyde* özellikle Avrupa Birliği kanalıyla yürütmeyi tercih etmekte görünmektedir. Ancak, İspanya'nın aksine, İtalya Avrupa Birliği'nin çok taraflı politikalarım kendi ulusal çıkarları ve öncelikleri çerçevesinde şekillendirmek için gerekli etkiye ve kararlılığa sahip görünmemektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE EVOLUTION OF ITALIAN AND SPANISH FOREIGN POLICIES TOWARDS THE MEDITERRANEAN. Şenyuva, Özgehan M.Sc, Department of International Relations Supervisor: Assist. Prof. Dr. M. Fatih Tayfur September 2002, 1 19 pages This thesis aims to explore Italian and Spanish foreign policies towards the Mediterranean from the inter-war years to the present. By doing so, this study seeks to provide an understanding of the Italian and Spanish actions in the Mediterranean region and analyze the political and historical evolutionary steps that led to these actions. In this study it is argued that, Spain has managed to emerge as a more influential actor in the Mediterranean compared to Italy. This difference is a consequence of the stable domestic policy and the well-defined foreign policy priorities of Spain. Especially in the 1990s with the completion of the domestic transformation and the Europeanization of foreign policy towards the Mediterranean, Spain was able to demonstrate an active performance in the Mediterranean at both bilateral and multilateral levels. Due to the ongoing domestic political crisis and instability; Italy seemed to prefer to deal with the issues regarding Mediterranean at a multilateral level, mostly through the European Union. However, unlike Spain, Italy seems to be lacking the influence and commitment within the EU to shape- the multilateral policies in accordance with its national preferences and priorities.