Procedure in the Ottoman court and the duties of kadis
Osmanlı mahkeme prosedürü ve kadıların görevi
  1. Tez No: 117332
  2. Yazar: ABDURRAHMAN ATÇIL
  3. Danışmanlar: DR. EUGENİA KERMELİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Osmanlı kadısı, mahkeme prosedürü, fetva. IV, Ottoman kadi, court procedure, /eft>a. ui
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 92
Özet
ÖZET Osmanlı İmparatorluğu'nda sivil idarenin başı olan kadılar adlî ve idarî görevler üstlenmişlerdi. 15. y.y.'dan 17. y.y.'a kadar kadıların önemleri sürekli olarak arttı, adlî yönetimde daha fazla görevler üstlenmeye başladılar. Bu tezde 17. y.y.'a ait şeriyye sicilleri ve Şeyhülislam fetvaları ışığında kadıların görevleri genel olarak ve mahkeme prosedüründe kadıların görevleri daha detaylı bir şekilde incelenmektedir. Hukukî davaların görülmesindeki aşamalar, davaların nakli ve hükmün bozulması tezde detaylı olarak incelenen konulardır. Tezde incelenen davalar ışığında, Osmanlı mahkeme prosedürünün taraflı hükmü engelleyecek önceden belirlenmiş kurallara göre işlediği savunulabilir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Kadis were the heads of civil administration in the Ottoman provinces. In addition to judicial duties, they carried out administrative duties as well. With the passage of time from the fifteenth to the seventeenth centuries, the importance of the kadis gradually increased. They undertook more responsibility in the administration of justice in addition to administrative duties. In this thesis, the duties of kadis were discussed in general, and their role in the court procedure was examined in detail, in the light of court records and the Şeyhulislams' fetvas of mainly the seventeenth century. The stages in hearing of legal cases, the transfer of cases and the annulment of judgment are specific subjects examined in this thesis. It can be suggested that Ottoman court procedure had pre determined rules, which were designed to prevent partiality in court.