An Intergenerational optimization analysis of alternative deficit reduction strategies for the pension system in Turkey
Türk emeklilik sistemi açığını azaltma stratejilerinin nesillerarası en iyi iyileştirme analizi
- Tez No: 117336
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SERDAR SAYAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Economics, Labour Economics and Industrial Relations
- Anahtar Kelimeler: Sosyal güvenlik ve devlet kontrolündeki emeklilik sistemleri, emeklilik politikaları, en iyileştirme teknikleri, programlama modelleri ve dinamik analiz. iv, Social security and public pensions, retirement policy, optimization techniques, programming models and dynamic analysis. m
- Yıl: 2002
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 78
Özet
ÖZET TÜRK EMEKLİLİK SİSTEMİ AÇIĞINI AZALTMA STRATEJİLERİNİN NESİLLERARASI EN İYİLEŞTİRME ANALİZİ Çiftçi, B. Barış Yüksek Lisans, Ekonomi Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Serdar Sayan Eylül 2002 Türkiye'nin devlet kontrolündeki sosyal güvenlik sistemi dağıtım esasına dayalı olarak çalışmaktadır. Dağıtım esasına göre çalışan sigorta sistemlerinde, aktif çalışanlar ve onların işverenlerince yapılan katkılar daha önce aynı katkıyı yapmış olan emeklilere yapılan ödemelerin finansmanında kullanılır. Sisteme yapılacak katkı çalışanın prime esas kazancının uygun prim oranı ile çarpılmasıyla, yaşlılık aylığı olarak bağlanacak miktar ise sigortalılık yaşamı boyunca elde edilen prime esas kazanç ve aylık bağlama oranına dayanan bir sistemle belirlenir. Prim ödeyen çalışan başına düşen emekli sayısı yasa koyucu tarafından belirlenen emekli olma yaşı ile kontrol edilir. 1990'ların ilk yarısından itibaren sürekli ve hızlı bir şekilde büyüyen sosyal sigortalar sistemi açığı, mevcut hükümeti 1999 yılında bir parametrik emeklilik sistemi reformu gerçekleştirmek zorunda bırakmıştır. Biz bu çalışmamızda parametrik emeklilik sistemi reform alternatiflerinden, hem bozulan gelir gider dengesini seçilen zaman dilimi içerisinde onaran, hem de reform yasasına yani yeni reform parametrelerine tabi olan nesillerle, reform öncesi parametrelere tabi olan nesiller arasında sistemden alınan fayda açısından en adil olan konfigürasyonları belirlemeye çalıştık. Bu amaçla geliştirdiğimiz matematiksel modeli kullanarak SSK'nın 1995-2060 yılları arasında vereceği açığı en aza indirgeyen reform konfigürasyonlarından, reformun yükünün nesiller üzerine en adil dağılımını gerçekleştirenleri belirledik. Sonuçta, en adil parametre konfıgürasyonlarının bile reform parametrelerine tabi olacak nesillerin sistemden elde edeceği ekonomik faydada, reform öncesi parametrelere tabi nesillerin sistemden elde ettikleri faydaya oranla büyük bir azalmaya neden olacağını belirledik.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT AN INTERGENERATIONAL OPTIMIZATION ANALYSIS OF ALTERNATIVE DEFICIT REDUCTION STRATEGIES FOR THE PENSION SYSTEM IN TURKEY Çiftçi, B. Barış M.A., Department of Economics Supervisor: Assoc. Prof. Serdar Sayan September 2002 The publicly managed pension system in Turkey is currently run by the pay-as- you-go (PAYG) scheme, using contributions out of wage/salary incomes of currently active workers to finance pension benefits to retirees. The expenditure-revenue balances of a PAYG-based scheme are determined by the existing configuration of system parameters: the contribution rate which defines the rate at which a worker's payroll/wage is contributed to the pension scheme; the replacement rate which defines the rate at which average income earned during the working phase of life cycle is replaced by the pension income, and the entitlement age which controls the relative sizes of workers and retirees covered. After the system began to generate huge losses starting from the first half of the 1990s, the government was forced to introduce a parametric reform act in 1999 so as to curb pension deficits by adjusting the values of pension parameters. This thesis considers SSK, the largest pension fund in Turkey, and develops a numerical optimization framework in order to identify the configurations of pension parameters that i) will minimize the deterioration in the economic well-beings of the generations that will face reform parameters, relative to the economic well-being of generations that faced/will continue to face the pre-reform parameters and ii) maintain, at the same time, the actuarial balance of the system over 1995-2060 period. The results indicate that even the optimal configurations imply a radical deterioration in the level of economic well-being of the generations that will face reform parameters relative to the level implied by the pre-reform configuration.