Total Quality Management (TQM) in the Turkish public sector: The views of public employees on practices, impacts and problems for the implementation of TQM in two public organizations
Türk kamu sektöründe toplam kalite yönetimi (TKY):çalışanların iki kamu kuruluşunda TKY uygulamaları, etkileri ve problemlere ilişkin görüşleri
  1. Tez No: 117335
  2. Yazar: SELİM COŞKUN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ERGUN ÖZBUDUN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Kamu Yönetimi, İşletme, Public Administration, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Total Quality Management, Management Theory, Public Sector Reforms
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 321
Özet
ÖZET TÜRK KAMU SEKTÖRÜNDE TOPLAM KALİTE YÖNETİMİ (TKY): ÇALIŞANLARIN İKİ KAMU KURUŞUNDA TKY UYGULMALARL ETKİLERİ VE PROBLEMLERE İLİŞKİN GÖRÜŞLERİ Selim Coşkun Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Ergun Özbudun Kasım 2002 Toplam Kalite Yönetimi (TKY) 1980'lerden itibaren popüler bir yönetim yaklaşımı ve sistemi haline gelmiştir. Binlerce kurum tarafından uygulanmasına karşın, TKY'nin kuramsal bütünlüğü ve yönetim teorisi ile olan ilişkisi tartışılmaya devam edilmektedir. TKY bir dizi ana ilkelere, varsayımlara, öğelere, araç ve tekniklere sahip olan, ve bütün bunları tutarlı bir şekilde bir araya getiren bir yönetim yaklaşımı ve sistemi olarak tanımlanabilir. Çalışmalar, TKY kuramı ve uygulamalarının büyük ölçüde yönetim teorisi kapsamında olduğunu göstermektedir Ayrıca, TKY yönetim bilimi uygulamalarına da değerli katkılar yapmaktadır. Bu tez, kalite yönetiminin kamu sektöründe uygulamalarım, uygulamadaki kısıtlamaları ve potansiyel problemleri uluslararası ve Türk kamu sektörü çerçevesinde irdelemektedir. Gelişmiş pek çok ülkede kamu kuruluşları kalite yönetimini bir yönetim yaklaşımı olarak geniş ölçüde uyguladılar ve kalite yönetiminden kamunun yeniden yapılanmasında bir araç olarak kullandılar. Kalite yönetimi kapsamlı kamu reformu girişimlerinin önemli bir parçası haline geldi. Bazı Türk kamu kurumlan da kalite yönelimi uygulama yoluna gittiler. Ancak, bazı gelişmiş ülkelerin aksine uygulamalar kurumsal düzeyde olup, sistematik ve kapsamlı reform çabalarının bir parçası olmaktan uzaktır. Pek çok bilim insanının kalite yönetiminin Türk kamu sektörüne uygulanabilirliğini ve uygulamaya ilişkin problemleri tartışmalarına karşın, kalite yönetiminin uygulamasına ve problemlerine ilişkin sınırlı sayıda alan araştırması bulunmaktadır. Bu nedenle, kalite yönetimini uygulamada öncü iki kamu kuruluşunda kamu çalışanlarının görüşlerini irdeleyen bir alan araştırması yapılmıştır. Literatür, iş gücünün olumlu tutumlarının kalite yönetiminin başardı bir şekilde uygulamanın ön şartlarından olarak göstermektedir. Araştırma bulguları viçalışanların genel olarak kalite yönetimi ve kamu reformuna ilişkin olumlu görüşlere sahip olduğunu ortaya çıkarmıştır. Ayrıca, bulgular kalite yönetiminin başarısı ve geleceğinin kurumsal şartlardan, uygulamadaki yaklaşımlardan ve Türk kamu yönetiminin ve siyasal sisteminin genel sorunlarından ayrı düşünülemeyeceğine işaret etmektedir. Anahtar Kelimeler Toplam Kalite Yönetimi, Yönetim Teorisi, Kamu Reformları vu
Özet (Çeviri)
ABSTRACT TOTAL QUALITY MANAGEMENT (TQM) IN THE TURKISH PUBLIC SECTOR: THE VIEWS OF PUBLIC EMPLOYEES ON PRACTICES, IMPACTS AND PROBLEMS FOR THE IMPLEMENTATOIN OF TQM IN TWO PUBLIC ORGANIZATIONS Selim Coşkun Department of Political Science and Public Administration Supervisor Prof. Dr. Ergun Ozbudun November 2002 Total Quality Management (TQM) has become a popular management approach and system since the 1980s. While it has been adopted by thousands of organizations, the debate on its originality in theory and its relationship with management theory still continues. It can be defined as a management system and approach that has a set of core principles, assumptions, practices, tools and techniques which are systemized into a coherent framework. The studies suggest that TQM theory and practices can be, to a great extent, considered under the scope of management theory. Li addition, it makes unique contributions to the management practice. This dissertation examines the practices, constraints and potential problems for adoption of the quality management in the public sector in the international and the Turkish public sector context. Public sector organizations in many developed countries widely implemented the quality management as a management approach and utilized it as a tool for reforming public sector. TQM became an important part of comprehensive public sector reform efforts. Some Turkish public organizations have also adopted the quality management However, unlike some developed countries, it has been implemented at the organizational level rather man being systematic and being part of comprehensive reform efforts. Although various scholars have been discussing the feasibility and problems related to adoption of TQM in the Turkish public sector, mere is very limited empirical research on the practices and problems of the quality management Thus, a survey is conducted in two pioneering public organizations for adopting the quality ivmanagement in order to explore the views of the workforce. The literature proposes that the positive attitude of the employees is one of factors for the success of the quality management initiatives. The findings reveal mat the workforce has generally positive views towards the quality management and public sector reforms. The findings also signify that the success and future of the quality management cannot be isolated from the organizational context and approaches to quality management as well as the problems of Turkish political and public administration system.