Determinants of workers remittances:Evidence from Turkey
İşçi dövizlerini belirleyen etkenler: Türkiye örneği
- Tez No: 117342
- Danışmanlar: DOÇ. DR. KIVILCIM METİN ÖZCAN, YRD. DOÇ. DR. BİLİN NEYAPTI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, İşletme, Economics, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: İşçi Dövizleri, Kara Borsa Primi, Reel Aşırı Değerlenme, Faiz Farkları iv, Workers' Remittances, Black Market Premium, Real Overvaluation, Interest Differentials in
- Yıl: 2002
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 88
Özet
ÖZET İŞÇİ DÖVİZLERİNİ BELİRLEYEN ETKENLER: TÜRKİYE ÖRNEĞİ Aydaş, Osman Tuncay Yüksek Lisans, İktisat Bölümü Tez Danışmanları: Yrd. Doç. Dr. Bilin Neyapti ve Doç. Dr. Kıvılcım Metin-Özcan Eylül, 2002 Bu tezde işçi dövizlerini belirleyen makroekonomik etkenler, Türkiye örneği üzerinde, 1964- 2001 peryodu yıllık verileri kullanılarak incelenmiştir. İki farklı model kullanılarak, bundan önceki bir kısım çalışmaların aksine makroekonomik değişkenlerin ve işçi gönderen ülkedeki ekonomik ve siyasal riskle ilgili değişkenlerin işçi dövizlerinin ülkeye akışı üzerinde önemli ölçüde etkisi olduğu bulunmuştur. Sonuçlara göre döviz akışları resmi döviz kurları ile kara borsa döviz kurları arasındaki farkdan çok etkilenmektedir. İki modelde de resmi döviz kurları ile kara borsa döviz kurları arasındaki farkın döviz akışı üzerinde önemli ölçüde negatif etkisinin olduğu ortaya çıkmıştır. İşçi gönderen ülkedeki enflasyonun da işçi dövizlerini negatif yönde etkilediği tespit edilmiştir, bu bize ülkedeki ekonomik istikrarsızlıkla işçi dövizi akışlarının arasındaki ters orantıya işaret etmektedir. Sonuçlar ayrıca işçi gönderen ülke ile işçi alan ülke arasındaki faiz farklarının işçi dövizleri üzerinde önemli ölçüde bir pozitif etkisinin olduğunu ortaya çıkarmıştır. Türkiye'deki askeri yönetim dönemlerinin de işçi dövizleri üzerinde önemli ölçüde negatif etkisinin olduğu bulunmuştur, bu bize ülkedeki siyasi istikrarsızlıkla işçi dövizi akışlarının arasındaki ters orantıya işaret etmektedir. Dolayısıyla, bu çalışmadaki sonuçlarla, bundan önceki bir kısım çalışmaların aksine, işçi ihraç eden ülkelerin hükümetlerinin enflasyon, döviz kuru ve faiz oranları politikalarıyla işçi dövizi akışlarını etkileyebileceği Türkiye örneğini kullanılarak gösterilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT DETERMINANTS OF WORKERS' REMITTANCES: EVIDENCE FROM TURKEY Aydaş, Osman Tuncay Master of Economics Supervisors: Assist. Prof. Bilin Neyaptı and Assoc. Prof. Kıvılcım Metin-Özcan September, 2002 In this thesis, macroeconomic determinants of workers' remittances are analyzed for the case of Turkey, using annual data over the period 1964-2001. Using two different models, in contrast to some previous analyses, we find that macroeconomic variables and variables related with economic and political risk in the country of origin significantly impact on remittance inflows. According to empirical results, remittance flows are highly responsive to the differential between the official and black market exchange rates. In both models, we observe that the difference between the black market and official rate of exchange has a significant negative impact on the inflow of remittances. Domestic rate of inflation also has a significant negative impact on remittances, indicating a negative correlation between economic instability in home country and remittance inflows. Results also reveal that the interest rate differential between the country of origin and host country has a significant positive impact on remittances. Periods of military administration in Turkey also have a significant negative impact on remittance inflows, indicating a negative correlation between political instability in home country and remittance inflows. Hence, contrary to some previous studies, our results, based on the evidence from Turkey, suggest that governments of labor-exporting countries can influence remittance inflows through inflation, exchange rate and interest rate policies.