Geri Dön

Nurullah Ataç'ın eleştiri pratiğinde uygarlık sorunu

The Problematic of westernization in Nurullah Ataç's criticism praxis

  1. Tez No: 117404
  2. Yazar: KAYA AKYILDIZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TALAT SAİT HALMAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Uygarlık, Modernlik, Eleştiri, Nurullah Ataç, Civilization, Modernity, Criticism, Nurullah Ataç. IV
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Belirtilmemiş.
  13. Sayfa Sayısı: 87

Özet

ÖZET Modernlik, tarihsel bakımdan ilk olarak ortaya çıktığı Batı Avrupa'da bilimi ve etiği olduğu gibi, estetik alanını da önemli değişmelere uğratmıştır. Estetik sahasındaki dönüşümlerle beraber sanat, yeni anlamlar ve işlevler kazanmıştır. Sanatın bir kolu olan edebiyat ve edebiyatı çalışma nesnesi edinen yazınsal eleştiri de bu değişimlerden etkilenmiştir. Sonuçta bu gelişmeler moderniteye özgü sanat, edebiyat ve eleştiri anlayışlarının filizlenmesine vesile olmuştur. Ortaya çıkan yeni edebiyat anlayışı ve yazın eleştirisi salonları, kafeleri, gazeteleri ve dergileri kapsayan kamusal alanda serpilmiştir. Burjuvazinin mutlakıyetçi monarşiler ve aristokrat sınıfı ile giriştiği iktidar mücadelesinin araçları hâline gelen edebiyat ve eleştiri, doğuş evresinde kaçınılmaz olarak siyasallaşmıştır. Ancak, burjuvazinin iktidarını tesis etmesini takiben hem edebiyat, hem de eleştiri siyasetten bağımsızlaşmış, özerk alanlara ve uzmanlık söylemlerine dönüşmüştür. Modernleşmeyi ve Batı Uygarlığı'na erişmeyi isteyen Türkiye gibi ülkelerde geç modernleşildiği için gelişmeler Batı'dakinden farklı rotalar izlemiştir. Batı Uygarlığı'na dahil olmayı isteyen Türkiye'nin modern bir edebiyat ve eleştiri pratiği kurmayı istemesi modernleşme çabasının sonuçlarından biridir. Bu bağlamda Nurullah Ataç, Türkçe'de Batılı anlamda bir edebiyat ve eleştiri oluşturma çabalarına uygarlaşma sorunu üzerinden yaptığı özgün katkılarla öne çıkan bir eleştirmendir. N. Ataç'ın sanat, edebiyat ve eleştiri anlayışı, modernist estetik ve sanat kuramından etkilenmiştir. N. Ataç, Türk Ulusu'nun Batı Medeniyeti'ni benimsemesi ve uygarlığa erişmesini önleyebilecek her engeli aşması gerektiğini belirtir. Bu yüzden sanatın, edebiyatın ve daha genel olarak hayatın Batı Uygarlığı'nın emrettiği biçimde düzenlenmesini talep eder. Bu yolda halk da dahil olmak üzere hiçbir kesim ya da toplumsal katmana taviz verilmemesi gerektiğini vurgulamıştır. N.Ataç, bu yaklaşımıyla kendine özgü bir konuma sahip olmuştur.

Özet (Çeviri)

ABSTRACT Modernity, which occurred first in Western Europe, paved the way for important changes in the area of aesthetics. Through the transformation that happened in the area of aesthetics, arts gained new contents and functions. As a matter of fact, these developments led to the emergence of specific notions for art, literature and literary criticism rooted in modernity. This“new”literature and literary criticism grew in the public sphere including salons, cafes, newspapers and periodicals. Following the establishment of the bourgeoisie's power, both literature and literary criticism became independent of politico-cultural struggle and turned into a special discourse and autonomous area. In countries like Turkey, the flow of these developments followed different routes. The ruling elites of Turkey tried to create a Westernized literature and literary criticism. In this context, Nurullah Ataç is one of the critics who made genuine contributions to those efforts by evaluating many aspects of the Westernization problematic. N. Ataç's understanding of art, literature and criticism was rooted in the modernist frame. He claimed that Turkish elites must throw away most of what hindered Westernization. To attain this goal, Ataç asserted that the ruling elites should not make concessions including the people and their traditions. According to him to the maximum possible extent, life and arts must be redesigned through these ideals. This outlook makes him unique and distinguishes him from the other intellectuals of his time.

Benzer Tezler

  1. Adnan Benk ve Türkiye'de modern edebiyat eleştirisi

    Adnan Benk and modern Turkish literary criticism

    NURİ AKSU

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2003

    Türk Dili ve Edebiyatıİhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi

    Türk Edebiyatı Ana Bilim Dalı

    YRD. DOÇ. DR. SÜHA OĞUZERTEM

  2. Nurullah Ataç'ın Türk dili ve edebiyatı konusundaki görüşleri ile eserlerinin karşılaştırmalı incelemesi

    The comparative review of Nurullah Atac's ideas and works on Turkish language and literature

    ŞEYMA NUR UZUN

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2023

    Türk Dili ve Edebiyatıİstanbul 29 Mayıs Üniversitesi

    Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı

    DR. ÖĞR. ÜYESİ GÖKSEL ÖZTÜRK

  3. Nurullah Ataç'ın edebiyat eğitimindeki yeri

    Nurullah Ataç's place in literature education

    TUBA AÇIKGÖZ

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2017

    Eğitim ve ÖğretimGazi Üniversitesi

    Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı

    DOÇ. DR. HALİL ÇELTİK

  4. İ Mun-Gu ve Nurullah Ataç'ın denemeciliğinin karşılaştırmalı çalışması (Goançon ve Günlerin Getirdiği-sözden söze)

    The work of compare the essay writings of I Mun-Gu and Nurullah Ataç (Gwancon and Günleri̇n Geti̇rdi̇ği̇-sözden söze)

    AYŞE KALAYCI

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2015

    Doğu Dilleri ve EdebiyatıErciyes Üniversitesi

    Kore Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı

    YRD. DOÇ. DR. HATİCE KÖROĞLU TÜRKÖZÜ

  5. Cumhuriyet döneminde edebi eleştiri (1939-1950)

    Literary criticism during the republicera

    HÜSEYİN ÖZÇELEBİ

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    1996

    Türk Dili ve EdebiyatıAnkara Üniversitesi

    Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. OLCAY ÖNERTOY