Turkey's political objectives in the Caucasus
Türkiye'nin Kafkasya'daki çıkarları
- Tez No: 117406
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NUR BİLGE CRİSS
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Siyasal Bilimler, Uluslararası İlişkiler, Political Science, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Türkiye, bölgesel, Avrasya, alan, güvenlik, savunma, etki bölgesi, ilgi bölgesi, çıkar, bölgesel güç iv, Turkey, regional, Eurasia, zone, security, sphere, influence, interest, regional power 111
- Yıl: 2002
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 139
Özet
ÖZET TÜRKİYENİN KAFKASYA'DA SİYASİ HEDEFLERİ DEMİRCİ, LEVENT Uluslararası İlişkiler Yüksek Lisans Tez Danışmanı: Yrd. Doç. Dr. Nur Bilge Criss Haziran 2002, 129 Sayfa 1990'lann başlarında, Türkiye, Sovyetler Birliğinin yıkılması ve 15 yeni cumhuriyetin bağımsızlığını kazanması ile, kendisine büyük şanslar doğduğunu düşündü. Bu ülkelerle tarihsel ve kültürel bağlamı bulunması nedeniyle, Türk modelini bölge ülkelerine tavsiye edebilecek ve bölgede durumunu kuvvetlendirebilecekti. Ayrıca bölgesel güç olarak etkisini arttırabilirdi. Son olarak, bu bölgedeki faaliyetleri Türk ekonomisine önemli ekonomik yararlar sağlayabilirdi. Bu paralelde, Türk modelinin başarısı için Batının desteği önemliydi ve Batı, stratejik düşünceler sebebiyle, Türkiye'yi destekledi. Yeni Bağımsızlığını Kazanan devletler açısından bakıldığında ise, uluslararası sisteme entegre olmaları konusunda Ankara'yı ana arabulucu olarak gördüler. Bugün ise genel manzara 1990'lann başlarındaki manzaradan farklı. Türkiye açısından bakıldığında, Sovyetler Birliğinin dağılmasından beri 10 yıldan fazla bir zaman geçti ve Türkiye'nin beklentilerinden çoğu gerçekleşmedi. Diğer yandan, Batının bölge hakkındaki bilgileri ile ekonomik, kültürel ve stratejik çıkarları arttıkça, bölge yeni olaylara sahne oldu. Ve Türk Modelinin çekiciliği, veya en azından model için Batının desteği azaldı.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT TURKEY'S POLITICAL OBJECTIVES in the CAUCASUS DEMİRCİ, LEVENT M. A. in International Relations Supervisor: Asst. Prof. Nur Bilge Criss June 2002, 129 pages At the beginning of the 1990s, Turkey was under the impression that the collapse of the USSR and the independence of its 15 successor states have provided Turkey opportunities: Having historical and cultural ties with these republics, Turkey would be able to offer its model in Eurasia and make stronger its position in the region. Also, it could expand its influence as a regional power. Finally, Turkish engagement in this region could bring substantial benefit to the Turkish economy. Concomitantly, Western backing for the success of Turkish Model in the region was crucial and the West had backed it because of its strategic considerations. From the N1S standpoint, they turned to Ankara as their principal middleman in integrating into the international system. Today, general landscape is not the same as it was at the beginning of the 1990s. From Turkey's perspective, ten years have passed since the demise of the Soviet Union, and many of the Turkish expectations have not materialized. When Western information of the region and its economic, cultural and strategic matters increased, and new events took place. And the attractiveness of the Turkish Model or at least the backing of the West for this model weakened.