Risk Perceptions of instructor and candidate pilots regarding helicopter operations
Öğretmen pilotların ve pilot adaylarının helikopter operasyonlarıyla ilgili risk algılamaları
  1. Tez No: 117422
  2. Yazar: ALİ AVCIOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. DİLEK ÖNKAY-ATAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Havacılık Mühendisliği, İşletme, Education and Training, Aeronautical Engineering, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Risk algılaması, uzman değerlendirmesi, helikopter operasyonları iv, Risk perception, expert judgment, helicopter operations in
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 116
Özet
ÖZET ÖĞRETMEN PİLOTLARIN VE PİLOT ADAYLARININ HELİKOPTER OPERASYONLARIYLA İLGİLİ RİSK ALGILAMALARI Ali AVCIOĞLU YÜKSEK LİSANS TEZİ, İŞLETME FAKÜLTESİ Tez Danışmanı: Doç. Dr. Dilek Önkal-Atay Ağustos, 2002 Bu tez, öğretmen pilotlarla pilot adaylarının risk algılamalarım araştırmaktadır. Risk algılamasındaki farklılıkları tespit etmek maksadıyla, ankete katılanlara helikopter operasyonları ile ilgili olaylar ve uçuş senaryoları verilmiştir. Daha önceki birçok çalışmanın aksine, bu çalışmada uzmanların ve uzman olmayanların risk algılamalarında çok farklılık göstermedikleri sonucuna varılmıştır. Ancak, belirli koşullar altında uzman pilotların uzman olmayanlara oranla daha çok risk alma eğiliminde oldukları gözlenmiştir. Çalışmanın neticeleri ve kısıtlamalar tezde sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT RISK PERCEPTIONS OF INSTRUCTOR AND CANDIDATE PDLOTS REGARDING HELICOPTER OPERATIONS Avcıoğlu, Ali M.B.A., Department of Management Supervisor: Assoc. Prof. Dilek Önkal-Atay August 2002 This thesis investigates risk perceptions of instructor and candidate pilots. Incidents and flight scenarios concerning helicopter operations were given to participants to explore differences in risk perceptions. In contrast to the majority of earlier studies, the present study concludes that experts and nonexperts do not vary much in their evaluation of the riskiness. In addition, experienced pilots are more prone to take risks voluntarily than inexperienced pilots. Findings are discussed and limitations of current study are provided.