Türk firmalarının sermaye yapısını etkileyen faktörler: Beşyüz büyük firmadan hisse senetleri İMKB'nda işlem görenler için bir analiz
The factors effecting the capital structures of turkish firms: An analysis for the biggest 500 firms the stocks of which are traded in the istanbul stock exchange
- Tez No: 117611
- Danışmanlar: PROF.DR. ÖZDEMİR AKMUT
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Sermaye yapısı, kaldıraç, makro ekonomik faktörler, vergi uygulamaları, iflas riski, temsilci maliyeti, asimetrik bilgi. 218, Capital structure, leverage, macro economic factors, taxation, bankruptcy risk, agency cost, asymmetric information 219
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 219
Özet
ÖZET TÜRK FİRMALARININ SERMAYE YAPISINI ETKİLEYEN FAKTÖRLER: Beşyüz Büyük Firmadan Hisse Senetleri İMKB'nda İşlem Görenler İçin Bir Analiz 219 sayfa Türk firmaları, ülkenin içinde bulunduğu farklı ekonomik devreler ve ekonomide görülen sık ve şiddetli dalgalanmalar nedeniyle, yatırım, finansman ve kar dağıtımı kararlarını değişen koşullar doğrultusunda yeniden şekillendirmek zorunda kalmaktadır. Bilgi farklılığı, borç dışı vergi kalkanı, büyüklük, emisyon hacmi, enflasyon, faaliyet kaldıracı, iç borç, iflas maliyeti, ihracat, işletme riski, karlılık, kredi faizleri, mevduat faizleri, para arzı, sektör farklılığı, temsilci maliyetleri ve vergi gibi çok sayıda faktörün sermaye yapısı üzerinde etkisi olduğu varsayılmaktadır. Bunlardan, makro ekonomik faktörler, vergi uygulamaları, iflas riski, temsilci maliyeti, asimetrik bilgi ve finans piyasalarının gelişmişlik düzeyinin sermaye yapısı ile ilgili kararlarda belirleyici olduğu finans literatüründe kabul görmektedir. Bu faktörler ekonomik yapıya göre ülkeden ülkeye farklı şekillerde ortaya çıkabilmektedir. Söz konusu faktörlerin ekonomik krizler nedeniyle olağanüstü koşullarda farklı etkileşimler göstermesi, daha da önemlisi uygulamalarda yapılan değişiklikler nedeniyle durağan kalmamaları, bu faktörlerin sermaye yapısı üzerindeki etkilerinin incelenmesini zorlaştırmaktadır. Finans literatüründe kabul edilen bazı varsayımların ülkemizde ne derecede geçerli olduğunun tartışılması ve Türk firmalarının sermaye yapılarını etkileyen faktörlerin sergilenmesi literatüre önemli katkı sağlayacaktır. Bu çalışmada, ülkemizde firmaların sermaye yapısı ile kararları üzerinde etkili olan faktörler incelenmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Due to the differing economical periods and the frequent and effectual fluctuations in the economy Turkish firms have been feeling the need to restructure their invetsment, financing, and dividend policies in accordance with the changing conditions. Factors such as assymetric information, non debt tax shield, growth, emission, inflation, leverage, domestic debt, bankruptcy costs, exports, operational risks, profits, interests, money supply, sectoral differences, agency costs and tax may be considered to be effective for capital structure. In finance literature it is accepted that among these factors, macro economic factors, taxfation, bankruptcy risk, agency cost, assymmetric information and the development status of financial markets carry a decision making role. These factors vary in accordance with the differing economical structures of different countries. Within this scope, due to the fact that the mentioned factors are not stable because of changing implementations and thus lead to differing effectualizations arising from economical crises it is difficult to investigate the effects of such on capital structure/thus explaining to what extend the widely accepted hypothesis of finance literature are valid in Turkish markets and displaying the factors affecting the capital structure of Turkish firms will be an important contribution to finance literature. In this study, the factors affecting the capital structure decisions of Turkish firms are being examined