Sermaye yapısını etkileyen faktörlerin mukayeseli incelenmesi ve teorilerin test edilmesi
Comparative analysis of the factors affecting capital structure and testing of theories
  1. Tez No: 459739
  2. Yazar: SEDA CANSIZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GÜVEN SAYILGAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Sermaye yapısı, finansal hiyerarĢi teorisi, panel veri analizi, ÖdünleĢme teorisi, temsil maliyeti, sinyal teorisi, Capital structure, pecking order theory, panel data analysis, trade off theory, agent cost, signalling theory
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 148
Özet
Bu çalışmada 2003-2014 yılları arasında hisse senetleri Borsa İstanbul'da işlem gören 169 adet işletmenin sermaye yapısı kararları, diğer bir deyişle borçlanma davranışları kaldıraç oranına etki eden faktörler özelinde incelenmiştir. Bu çalışmada 2003-2014 yılları arasında Borsa İstanbul'da faaliyet gösteren finansal olmayan firmaları firmaya özgü, makroekonomik ve finansal piyasalara özgü değişkenlerin nasıl etkilediği ortaya konmaya çalışılmıştır. İşletmelerin yıllık verileri sabit etkiler tahmin yöntemi ile analiz edilmiştir. Analiz neticesinde; bağımsız değişkenlerden kârlılık, varlık yapısı, büyüme fırsatları, işletme riski ve kamu iç borç stokunun kaldıraç oranı üzerinde etkisi olduğu tespit edilmiştir. Dağıtılan temettüler, borç dışı vergi kalkanı, bankacılık sektörünün gelişmişlik düzeyi, borsanın gelişmişlik düzeyi ve vergi düzeyinin ise kaldıraç oranı üzerinde anlamlı bir etkisi olmadığı görülmüştür. İşletmelerin sermaye yapısı kararlarını alınırken, Finansal Hiyerarşi Teorisi ile uyumlu davranışlar sergiledikleri ve. Türk firmaların sermaye yapılarını en iyi açıklayan teorinin Finansman Hiyerarşisi Teorisi olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In the study, capital structure decisions or debt attitudes of 169 firms listed on Borsa İstanbul were analyzed. This study aims to investigate how firm specific, macroeconomic and financial market specific variables affect the capital structure choice of non-financial firms listed on Borsa İstanbul between 2003 and 2014. Based on the existing literature and theories of capital structure, the probable determinants of capital structure are identified. Annual data of the firms were analyzed by fixed effects method. According to the analysis results; profitability, assets, growth opportunities, risk and public domestic debt stock have considerable effects on leverage. Payout, corporate tax rate, non debt tax shield, development of stock market and development of banking sector do not appear to be significantly related to the leverage of Turkish firms. Based on the research results, firms behaviors are consistent with pecking order theory and it is the most successful in explaining the determinants of capital structure of the Turkish firms.