Hacettepe Üniversitesi Erişkin Hastanesi dahiliye yoğun bakım ünitesinde yatan hastaların mortalite risklerinin matematiksel modellenmesi ve APACHE II risk puanlama sisteminin geçerlilik (validite) analizi
Modeling of the mortality risk of the patients admitted to the medical intensive care unit, Hacettepe University Adult Hospital and validation of the APACHE II risk scoring system in this group
  1. Tez No: 118086
  2. Yazar: BANU ÇAKIR
  3. Danışmanlar: PROF.DR. NAZMİ BİLİR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Halk Sağlığı, Public Health
  6. Anahtar Kelimeler: APACHE II, dahiliye yoğun bakım, mortalite riski, validasyon, APACHE II, medical intensive care unit, mortality risk, validation
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 138
Özet
IV ÖZET Çakır, B., Hacettepe Üniversitesi Erişkin Hastanesi Dahiliye Yoğun Bakım Ünitesi' nde yatan hastaların mortalite risklerinin matematiksel modellenmesi ve APACHE H risk puanlama sisteminin geçerlilik (validite) analizi, Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi, Halk Sağlığı Tezi, Ankara, 2002. Yoğun bakım hizmetleri, günümüzde çok sayıda ülkede, sağlık sektörünün önemli bir kısmı haline gelmiştir. Hastanelerde ne tip ve büyüklükte yoğun bakım ünitelerine ihtiyaç duyulduğunu belirlemek; hangi tür hastaların üniteye kabul edilmelerinin uygun olacağını ayırt edebilmek; yatan hastaların prognozlarını tahmin edebilmek ve prognozun ne tür faktörlerden etkilenebileceğini bilmek; verilen hizmetleri zaman içinde ve/veya diğer benzeri üniteler ile karşılaştırabilmek için, standart, geçerli ve güvenilir prognostik sistemlere ihtiyaç duyulmaktadır. Bu tür bir ihtiyaca cevap vermek üzere planlanmış bir sistem olan Acute Physiology and Chronic Health Evaluation (APACHE II) puanlama sisteminin, Türkiye'deki kullanımı giderek yaygınlaşıyorsa da, Türk hasta popülasyonundaki geçerlilik ve güvenilirliği konusunda yapılmış bir çalışma bulunmamaktadır. Bu nedenle, halen Hacettepe Üniversitesi Erişkin Hastanesi Dahiliye Yoğun Bakım Ünitesi'nde yatan hastaların profilinin çıkarılması, yoğun bakımda yaşamda kalma olasılıkları, ölüm riskleri ve bunların belirleyicilerinin analizi ile, bu grupta, APACHE II sisteminin validasyonu amaçlı bir araştırma yapılmıştır. Birbirini tamamlayan, retrospektif kohort ve metodolojik tipte, iki epidemiyolojik çalışma ile, 1 Mart 2000-31 Ağustos 2001 tarihleri arasında Dahiliye yoğun bakıma kabul edilen ve en az 24 saat süren, 330 yatış incelenmiştir. Çalışmada, APACHE II puanlama sisteminin Dahiliye Yoğun Bakım Ünitesi'nde yatan hastaların yoğun bakım mortalite risklerinin tayini için uygun ve ayırt edici gücü iyi bir sistem olduğu saptanmış; yoğun bakımda yatan hastalarının mortalitelerini belirleyen faktörler belirlenmiş ve verilen hizmetlerin etkinliğini artırmak için neler yapılabileceği tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Çakır, B., Modeling of the mortality risks of the patients admitted to the Medical Intensive Care Unit, Hacettepe University Adult Hospital and validation of the APACHE H risk scoring system in this group, Hacettepe University Faculty of Medicine, Thesis in Public Health, Ankara, 2002. Medical intensive care services have become an integral part of health sector in many countries. Standardized, reliable and valid prognostic risk scoring systems are required for: 1) identification of the type and size of intensive care units needed in hospitals; 2) determination of“patient selection criteria”; 3) prediction of the prognosis of intensive care patients, and the determinants of in-service/in-hospital mortality; 4) monitoring and comparison of provided intensive care services within time, or with those of other institutions. The Acute Physiology and Chronic Health Evaluation (APACHE n) system has gained increasing popularity in intensive care units in Turkey, however, its validity and reliability in predicting in-service mortality risk of intensive care patients have not been studied so far in any Turkish patient population. A retrospective cohort study and a complementary methodologic study were conducted at the Medical Intensive Care Unit of the Hacettepe University Adult Hospital, with the main objectives of (1) determination of the characteristics of the patients admiring to the intensive care unit, (2) analysis of the survival and mortality risks of intensive care patients and identification of the risk factors associated with in-service mortality; and, finally, (3) testing the validity of the APACHE II risk scoring system for predicting in- service mortality in this group. All admissions (N= 330) to the Medical Intensive Care Unit from March 1, 2000 through August 31, 2001 were included in the study. The APACHE II risk scoring system was found to have a good calibration and fairly high discriminatory power in detecting in-service mortality among medical intensive care unit patiens; significant predictors of in-service mortality were identified and potential ways of improving the efficacy of services in the intensive care unit were discussed.