Evre III, rektabl, küçük hücre dışı akciğer kanseri hastaları için en iyi tedavi seçeneğinin karar analizi yöntemi ile belirlenmesi
The determination of the best treatment option for stage III, resectable, non-small cell lung cancer patients by desicion analysis method
  1. Tez No: 118138
  2. Yazar: MEHMET BAHADIR BERKTAŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ERGUN KARAAĞAOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tıbbi Biyoloji, Medical Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Küçük hücreli dışı akciğer kanseri, Karar analizi, Markov Modelleri, Yaşam beklentisi, Yaşam kalitesi, Non-small cell lung cancer, Decision analysis, Markov Models, Life Expectancy, Quality of Life
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoistatistik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 106
Özet
ÖZET Berktaş, M.B., Evre III, rezekt abl, küçük hücre dışı akciğer kanseri hastalan için en iyi tedavi seçeneğinin karar analizi yöntemi ile belirlenmesi, Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Biyoistatistik Programı Bilim Uzmanlığı Tezi, Ankara, 2002. Bu çalışmada karar analizi yöntemi ile Evre Di, rezektabl, küçük hücre dışı akciğer kanseri (KHDAK) hastalarında en uygun tedavi seçeneğinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Bu grup hastaların tedavisini içeren araştırmalardan derlenen verilerle karar ağacı oluşturulmuştur. Tedavi sonuçlarının değerlendirilmesi yaşam beklentisi ölçütü ile yapılmıştır. Ayrıca tedavi yöntemlerinin hastanın yaşam kalitesine etkilerini değerlendirmek amacıyla yaşam kalitesine göre düzeltilmiş yaşam beklentisi ölçütü ve Markov Modelleri kullanılmıştır. Evre m, rezektabl KHDAK hastalarında tedavi seçenekleri karar ağacı ile sorunun bütün yönlerini yansıtan, ayrıntılı bir şema ile gösterilebilmiştir. Hem yaşam beklentisi modelleri hem de Markov modelleri ile yapılan karar analizi en iyi tedavi stratejisinin saptanmasında başarılı olmuş ve literatür ve onkoloji alanındaki eğilimlerle uyumlu öngörüler yapabilmiştir. Yaşam beklentisi modeli ile yapılan karar ağacında en uzun sağkalımı sağlayan tedavi stratejisi neoadjuvan, eşzamanlı kemoradyoterapi uygulaması olmuştur. Yaşam kalitesine göre düzeltilmiş yaşam beklentisi ve Markov Modelleri ile karar analizi yapıldığında en iyi tedavi stratejisi hemen cerrahi ve adjuvan kemoterapi uygulaması olmuştur. Hem yaşam kalitesine göre düzeltilmiş yaşam beklentisi modeli hem de Markov modelleri ile yapılan karar analizi yararlılık değerlerine duyarlı bulunmuştur. Hastaya ait yararlılık değerleri güvenilir ve tutarlı bir şekilde saptanabilirse karar analizi modelleri en iyi tedavi alternatifinin belirlenmesinde başarıyla kullanılabilir.
Özet (Çeviri)
VI ABSTRACT Berktaş, M.B., The determination of the best treatment option for stage İÜ, resectable, non-small cell lung cancer patients by decision analysis method, Hacettepe University Health Sciences Institute Master of Science Thesis in Biostatistics, Ankara, 2002. The aim of this study was to determinate of the best treatment option in non-small cell lung cancer (NSCLC) patients by decision analysis method. Decision tree was prepared with data collected from studies contains the treatment of these group of patients. Treatment outcomes were evaluated by life expectancy measure. Also“quality adjusted life expectancy”measure and Markov Models were used to evaluate the effects of treatment methods on quality of life of patients. Explicit description of all aspects of the treatment of these patients was successfully demonstrated by decision tree. Both Markov and life expectancy models in decision analyses were accomplished to choose of the best strategy of treatment. They also could make predictions agreed with literature of oncology field. The treatment strategy obtains the longest life expectancy (regardless of quality of life) was neoadjuvant, concurrent chemoradiotherapy in decision analysis. But when decision analysis calculated by“quality adjusted life expectancy”measure or Markov Models, immediate surgery and adjuvant chemotherapy was the best treatment strategy. Both of these models were found to sensitive to utility values. If utility values of patients can established with confidence and accurately, the decision analysis method can be used for the determination of the best treatment option successfully.