Sekonder rinoplasti adaylarında ve yarık dudak burun deformitesinde burun ucu problemleri ve tedavide greftin önemi
Nasal tip problems and the importance of graft usage at secondary rhinoplasty and cleft lip nose deformity
  1. Tez No: 118159
  2. Yazar: MUSTAFA KEMAL AKSOY
  3. Danışmanlar: PROF.DR. SABRİ ACARTÜRK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi, Plastic and Reconstructive Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: Burun, Kıkırdak grefti, Sekonder Rinoplasti, Yarık dudak VI, Nose, Cartilage Greft, Secondary Rhinoplasty, Cleft Lip VII
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 51
Özet
ÖZET Sekonder rinoplasti adaylarında burun ucu deformiteleri ve yank dudak burnu deformitesinde deformitenin düzeltilmesi amacıyla seçilecek yöntemin; uygulanabilirliği, anatomik ve fonksiyonel bütünlüğü sağlaması, geç dönem sonuçlarının iyi olması, rekonstrüksiyonun başarısı açısından önemlidir. Bu çalışmanın amacı, Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Anabilim Dalında, 2000-2002 yıllan arasında kıkırdak greftleri kullanılarak tedavi edilen yarık dudak burun ucu deformiteli ve sekonder rinoplasti için başvuran burun ucu deformiteli 30 hastanın ameliyat sonuçlarının retrospektif değerlendirilmesidir. Amaç gereği; tüm hastalar 4 grupta toplanarak incelendi. Gruplar oluşturulurken, greftlerin hastalarda hangi amaç gereği kullanıldığı dikkate alındı. Tüm ve ayrı ayrı gruptaki hastalar; etyoloji, hasta profili, deformite lokalizasyonu, uygulanan greftin özelliği ve uygulanan ek cerrahi teknikler bağlamında sınıflandırıldı. Bu çalışmada; kıkırdak greftleri; 7'si yarık dudak burun ucu deformiteli, 8'i burun ucu deformiteli, 6 'sı burun ucu ve kolumellar deformiteli ve 9'u burun ucu ve nazal dorsum deformiteli hastada kullanıldı. Hiçbir hastada iyileşme problemi ve greft ekspozisyonu olmadı. Sonuçlar estetik olarak doğal, fonksiyonel olarak normale yakın bulundu. Tüm bu değerlendirmeler sonucunda; farklı yapı ve boyuttaki kıkırdak greftlerinin yarık dudak burun ucu ve sekonder rinoplastide burun ucu deformitelerinin düzeltilmesinde, estetik ve fonksiyonel bütünlüğün sağlanmasında mutlaka gerekli olduğu sonucuna varıldı.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT NASAL TIP PROBLEMS AND THE IMPORTANCE OF GRAFT USAGE AT SECONDARY RHINOPLASTY AND CLEFT LD? NOSE DEFORMITY It's important to choose the type of the operation on the cleft lip nose deformity and nasal tip at seconder rhinoplasty due to latter reconstruction results, anatomical and functional acceptibility and useability of the operations. The aim of this study is to evaluate retrospectively the results of 30 patients, who diagnosed as cleft lip nose or secondary nasal tip deformity and treated with cartilage grafts in Çukurova University Medical Faculty Plastic And Reconstructive Surgery Department between 2000 and 2002. For this purpose, all patients divided into 4 groups, according to the aim of the usage of the grafts. The patients, both as a part of group and indivudually, classified due to etiology, demographic properties,the localization of deformities, the speciality of the grafts and additional used surgical techniques. We used the cartilage grafts at 7 patients for cleft lip nose deformity, 8 patients for nasal tip deformity, 6 patients for nasal tip and columellar deformity, and 9 patients for nasal tip and nasal dorsum deformity. At the end of the operations, any wound healing problems and graft exposition was noted. The results accepted as aesthetically natural and functionally almost normal. According to data, it's certainly needed to use these different kind and shape of cartilage grafts at reconstruction of cleft lip nose and seconder nasal tip deformities to have better functional and aesthetic results.