Anaokuluna devam eden beş-altı yaş grubu çocuklar arasından matematik alanında üstün yetenekli olanların belirlenmesi
The identification of mathematically gifted children among five-six years old preschool children
- Tez No: 118239
- Danışmanlar: PROF.DR. NİLGÜN METİN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Ev Ekonomisi, Home Economics
- Anahtar Kelimeler: Okul öncesi dönem, matematik alanında üstün yetenek, üstün yetenekliliğin belirlenmesi, Pre-school children, mathematically gifted, determination of the gifted
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Gelişimi ve Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 1815919
Özet
IV ÖZET Bu araştırma, Ankara ili merkez ilçesinde kamu kuruluşlarına bağlı kreş, yuva, bakım evi ve anaokuluna devam eden 5-6 yaş grubu çocuklar arasından matematik alanında üstün yetenekli olanları belirlemek ve bu çocukları saptamak için kullanılan belirleme işlemlerinin bu çocuktan seçmede ne derece başarılı olduğunu tespit etmek amacıyla yapılmıştır. Matematik alanında üstün yetenekli çocuktan belirlemek için 4 aşamalı bir sistem oluşturulmuştur. Birinci aşama, öğretmen ve ailelerin zihinsel yönden üstün yetenekli olduğunu düşündüğü çocuklan kaydetmeleri için ÇDF 1 (Öğretmen için Çocuk Değerlendirme Formu) ve ÇDF 2 (Aileler için Çocuk Değerlendirme Formu); ikinci aşama, hem öğretmen hem de aileleri tarafından aday gösterilen çocukların genel zihinsel performanslarını ölçmek için TKT5-7 testi, Üçüncü aşama, matematik, zihinsel ve yaratıcılık bölümlerinden oluşan Yetenek Belirleme Etkinlikleri, Dördüncü aşama olarak da 5-8 yaş düzeyi matematik aktiviteleri uygulanmasından oluşmaktadır. Araştırma sonucunda, ÇDF 1 ve ÇDF 2 ile aday gösterilen 5-6 yaş grubu 220 çocuktan % 50'si TKT5-7 testinde 130 ve üzerinde zeka bölümüne sahip olduğu belirlenmiştir. ZB 130'un üzerinde olan ve 5-8 yaş düzeyi matematik aktivitelerinde takvim yaşının iki yaş üzerinde matematik aktivitelerinde başarılı olan 29 çocuk“matematik alanında üstün yetenekli”olarak tespit edilmiştir. Elde edilen sonuç araştırma evrenine genellendiğinde çocuklardan % 3.68'inin matematik alanında üstün yetenekli olduğu bulunmuştur. Bu oran literatür bilgilerine göre biraz yüksek olmakla birlikte uygulanan araçların“matematik alanında üstün yetenekli çocuklan”belirlemede seçicilik düzeylerinin oldukça yüksek olduğu ortaya çıkmıştır. Yapılan incelemeler sonunda, öğretmenlerin çocuklar hakkında ailelere göre çocukların gerçek performanslarının üzerinde daha olumlu düşüncelere sahip olduğu, matematik alanında öğretmenlerin ailelere göre çocukların becerisini daha iyi değerlendirdiği görülse de zihinsel ve yaratıcılık becerilerini değerlendirmede aileler öğretmenlere göre daha başarılı olduktan belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT This research aims at determining the mathematically gifted children among those belonging to the 5-6 age group attending nursery, orphange or creche run by the public institutions in the administrative centre of Ankara and also aims at evaluating how effective the methods used for identifying those children are. A four-stage system has been set up to determine the mathematically gifted children; the first stage is CAF 1 (Child Assessment Form 1 for Teachers) and CAF 2 (Child Assessment Form 2 for Family). These two forms have been designed to enable the families and teachers to record the children whom they find gifted. The second stage is TKT 5-7 Test This test has been designed for measuring tine general mental performance of the children nominated as the gifted by both their teachers and families. The third stage contains Ability Identification Activities which consist of mathematics, mentality and creativity. The fourth stage involves mathematic practice activities designed for the 5 or 8 age group students. As a result of the research, it has been found out that 50 % of the children out of 220 who have been nominated as gifted by CAF land CAF 2 have a score of 130 or over in intelligence test TKT 5-7. 29 children who are over IQ 130 and who have been successful in the mathematic activities which were designed for 5-8 age group have been found to be mathematically gifted. When the obtained result is generalised to the whole body of the research, it has been found out that 3.68 % of the children are gifted. Although this ratio is abrt higher than the ratios given in the literature, the instruments applied for determining the mathematically gifted children turned out to be highly reliable. As a result of the studies made, it has been found out that teachers have more positive ideas than the families of the children and that although it has been observed that teachers evaluate students' performance in the mathematics better than their families, families are more successful in evaluateing the children's mental and creative skills.