Sesli kitaplarla desteklenen bütünleştirilmiş fen ve matematik etkinliklerinin erken okuryazarlık becerilerine etkisi
The effect of integrated science and mathematics activities supported by audiobooks on early literacy skills
  1. Tez No: 999099
  2. Yazar: AYŞENUR BUZGAN ÜRAS
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ FERİDE GÖK ÇOLAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Erken okuryazarlık, Çocuk-okul öncesi, Early literacy
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel Bilimler Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Okul Öncesi Eğitimi Bilim Dalı
Özet
Bu araştırma, sesli kitaplarla desteklenen bütünleştirilmiş fen ve matematik etkinliklerinin 5-6 yaş arası çocukların erken okuryazarlık becerilerine etkisini incelemek amacıyla gerçekleştirilmiştir. Araştırma nicel araştırma yöntemlerinden biri olan ön test-son test kontrol gruplu yarı deneysel desen kullanılarak yapılmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu; 2024-2025 eğitim-öğretim yılında Türkiye'nin İç Anadolu bölgesinde yer alan bir büyük şehrin merkez ilçesindeki özel bir anaokulunda öğrenimine devam eden, normal gelişim gösteren 5-6 yaş aralığında toplam 30 çocuk (15 deney- 15 kontrol grubu olmak üzere) oluşturmaktadır. Araştırmada veri toplama aracı olarak araştırmacılar tarafından hazırlanan Genel Bilgi Formu ve Erken Okuryazarlık Becerilerini Değerlendirme Aracı (EOBDA) kullanılmıştır. Araştırmacılar tarafından özgün beş adet resimli çocuk kitabı hazırlanmıştır. Hazırlanan kitaplar, seslendirme ve dublaj eğitimi alan araştırmacı tarafından seslendirilmiştir. Ardından resimli çocuk kitapları serisine (Sivri Serisi) uygun bütünleştirilmiş erken okuryazarlık, fen ve matematik etkinlikleri hazırlanmıştır. Hazırlanan resimli hikaye kitaplarının içeriği, seslendirmeler ve etkinlikler hakkında uzman görüşüne başvurularak hikayeler ve etkinlikler düzenlenmiştir. Deney grubunda yer alan çocuklara, araştırmacılar tarafından hazırlanan Sivri serisi ile bütünleştirilmiş fen ve matematik etkinlikleri altı hafta boyunca haftada üç gün olacak şekilde toplam 18 bütünleştirilmiş etkinlik olarak uygulanmıştır. Kontrol grubunda yer alan çocuklara ise özel anaokulunun uyguladığı mevcut eğitim programı uygulanmaya devam edilmiştir. Araştırmadan elde edilen bulguları incelendiğinde deney ve kontrol gruplarının başlangıç düzeylerinin benzer olduğu ve gruplar arasında erken okuryazarlık becerileri anlamında anlamlı bir fark olmadığı belirlenmiştir. Son test puanları, ön test puanları kovaryans olarak kabul edilerek değerlendirildiğinde, deney grubunun son test toplam puan ortalamasının kontrol grubuna göre anlamlı düzeyde daha yüksek olduğu saptanmıştır. Bu durum deney grubunda yer alan çocukların erken okuryazarlık becerilerinin kontrol grubuna kıyasla daha yüksek olduğu anlamına gelmektedir. EOBDA ön test-son test fark puanları incelendiğinde deney grubunun Ses bilgisel Farkındalık, Yazı Farkındalığı, Öyküyü Anlama, Görselleri Eşleştirme, Yazı Yazma Öncesi Becerilerin Değerlendirilmesi alt boyutlarında kontrol grubuna kıyasla daha fazla gelişim gösterdiği sonucuna varılmıştır. Buradan hareketle, sesli kitaplarla desteklenen bütünleştirilmiş fen ve matematik etkinliklerinin 5-6 yaş arası çocukların erken okuryazarlık becerilerini geliştirmede etkili olduğu söylenebilir. Gelecek araştırmalarda, bu tür uygulamaların daha geniş örneklemlerle, farklı yaş gruplarında ve uzun dönemli izleme çalışmalarıyla test edilmesi önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
This study was executed to purpose of examining the effects of integrated science and mathematics activities supported by audiobooks on the early literacy skills of children aged 5–6 years. A quantitative quasi-experimental pretest–posttest control-group design was employed. The sample consisted of 30 children (15 in the experimental group and 15 in the control group) aged 5–6 years, attending a private kindergarten in the central district of a metropolitan city in the Central Anatolia Region of Türkiye during the 2024–2025 academic year. Data were collected using the Early Literacy Skills Assessment Tool (EOBDA [Erken Okuryazarlık Becerilerini Değerlendirme Aracı]) and a researcher-developed General Information Form. Following a review of the relevant literature, the researchers developed five original illustrated children's books based on selected themes. The books were transferred to a digital platform and produced as audiobooks by a researcher who had received voiceover and dubbing training. Expert feedback was obtained regarding both the content and the narration of the audiobooks, and the books were revised accordingly and compiled as the Sivri book series .Next, integrated science and mathematics activities aligned with the Sivri Series were designed and reviewed by experts. The activities were finalized in line with expert recommendations. The audiobook-supported integrated science and mathematics activities were implemented with the children in the experimental group for six weeks, three days per week, for a total of 18 sessions. The children in the control group continued to receive the kindergarten's regular curriculum. Baseline analyses indicated that the experimental and control groups had similar levels of early literacy skills and that there was no statistically significant difference between the groups at pretest. When posttest scores were analyzed using pretest scores as a covariate, the adjusted mean total posttest score of the experimental group was found to be significantly higher than that of the control group. This finding indicates that children in the experimental group demonstrated higher levels of early literacy skills than those in the control group. Moreover, analyses of pretest–posttest change scores showed that the experimental group demonstrated greater improvement than the control group in the subdimensions of phonological awareness (matching words that begin with the same sound and identifying the initial sound of a given word), print awareness, story comprehension, visual matching, and pre-writing skills. Overall, these results suggest that integrated science and mathematics activities supported by audiobooks are effective in enhancing the early literacy skills of children aged 5–6 years. For future research, it is recommended that similar implementations be tested with larger samples, across different age groups, and with longitudinal follow-up designs.