Omental lenfoid doku bileşenlerinin immünohistokimyasal analizi
Immunohistochemical analysis of the omental lymphoid tissue components
- Tez No: 118266
- Danışmanlar: DOÇ.DR. MURAT AKKUŞ, PROF.DR. YUSUF NERGİZ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Morfoloji, Morphology
- Anahtar Kelimeler: İnsan omentumu, endotel, yüksek endotelli venül, omental lenfoid doku, süt lekesi, indirekt immünoperoksidaz, CD3 1, CD36, CD44. II
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dicle Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Histoloji ve Embriyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 47
Özet
ÖZET OMENTAL LENFOİD DOKU BİLEŞENLERİNİN İMMÜNOHİSTOKİMYASAL ANALİZİ İnsan omentumundaki süt lekelerinin varlığı ilk kez 1921 yılında Seifert tarafından ortaya konuldu. Bu süt lekelerinin histolojik olarak; makrofajlar, lenfositler ile mast hücrelerinden oluştuğu bilinmektedir. Biz yaptığımız çalışmada Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı'nda erişkin, farklı yaş gruplarından çeşitli tanılarla öpere edilmiş hastalardan elde edilen omentum biyopsilerini çalıştık. Damar ve stromal bileşenlerin lenfoid hücreler ve makrofajlarla ilişkisini daha iyi kavrayabilmek için damar endoteli işaretleyicisi olan CD31, mikrovasküler endotel ve adipositlerde olduğunu bildiğimiz CD36 ile hyalüronik asit reseptörü olduğunu bildiğimiz CD44 ile indirekt immünoperoksidaz yöntemiyle işaretleme yaparak Olympus-BH2 ışık mikroskobu ile inceledik. CD31 ile boyadığımız kesitlerde; damar endotelinin, kan pulcuklannın immün reaksiyon verdiğini, CD36 ile boyadığımız kesitlerde; büyük damarların tunika mediasının, stromal eozinofıllerin, küçük tip damarların endotelinin immün reaksiyon verdiğini, CD44 ile boyadığımız kesitlerde ise; başlıca yüksek endotelli venül endotel hücrelerinin, iri, geniş sitoplazmaları mononükleer hücrelerin ve stromal kompartmanlarda fibroblastların reaktif olduğunu saptadık. Omental lenfoid doku bileşenlerinin özellikle damar bileşenleri ile stromal elemanlarının gerek yapısal gerek immünofenotipik özelliklerini tanımlayarak, moleküllerin bu dokudaki işlevlerini kısaca tartıştık.
Özet (Çeviri)
SUMMARY IMMUNOHISTOCHEMICAL ANALYSIS OF THE OMENTAL LYMPHOID TISSUE COMPONENTS Milky spots in the human omental tissue is first described by Scifert in 1 92 1. These structures are known to be consisting of lymphocytes, macrophages and mast cells histologically. In the present study we examined the biopsy specimens obtained from General Surgery Department of Dicle University, from the adult patients operated for different purposes. We used CD3 1 as an endothelial cell marker, CD36 which we know reacts with microvascular endothelium and adipocytes and CD44 which is a hyaluronic acid receptor; to understand the relation between vasculature and stromal components with lymphoid cells and macrophages; using an indirect immunoperoxidase technique and we examined the slides using an 01ympus-BH2 microscope. In the examination of the slides we observed that CD31 was mainly reactive with vascular endothelial cells and platelets, CD36 was reactive with microvascular endothelium and adipocytes and CD44 was mainly expressed by the endothelial cells of high endothelial venules, fibroblasts in stromal compartments and by large mononuclear cells. We determined the structural and immunophenotypic features of omental lymphoid tissue components stressing vascular and stromal elements and we briefly discussed the significance of the expression of these molecules in the determined locations. Key words : Human omentum, endothelium, high endothelial venule, omental lymphoid tissue, milky spot, indirect immunoperoxidase, CD3 1, CD36, CD44. Ill