Terbinafin'in deri gelişimi üzerine teratojenik etkileri
The Teratogenic effects of terbinafine on skin development
  1. Tez No: 118267
  2. Yazar: İSMAİL CAN
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. SERAP SERGÜL İNALÖZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Morfoloji, Morphology
  6. Anahtar Kelimeler: Terbinafin, teratoloji, deri, Terbinafine, teratology, skin
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Histoloji ve Embriyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 60
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi TERBİNAFİN'İN DERİ GELİŞİMİ ÜZERİNE TERATOJENİK ETKİLERİ İsmail CAN Gaziantep Üniversitesi-Sağlık Bilimleri Enstitüsü Histoloji ve Embriyoloji Anabilim Dalı Danışman: Doç. Dr. Serap S. İNALÖZ Mayıs 2002- 60 Sayfa 1991 yılında, oral terbinafin hidroklorid ilk olarak İngiltere'de piyasaya sürüldü. Bu kısa zaman süresinde, tüm dünyada yılda 5 milyondan fazla hasta tarafından terbinafin kullanıldığı tahmin edilmektedir. Terbinafin'in yan etkileri iyi bilinmesine rağmen, teratojenik etkileri üzerine literatürde yeterince araştırma bulunmamaktadır. Bu nedenle çalışmamızda, gebelikte terbinafin kullanım güvenliğinin araştırılması amaçlanmıştır. Terbinafin'in deri üzerine teratojenik etkileri, gebe sıçanlarda değişik süre ve dozlarda verilerek araştırıldı. Işık mikroskobunda yapılan histopatolojik incelemede, yeni doğan sıçanlarda terbinafin'in doz ve kullanım süresine bağlı olarak, önemli derecede teratojenik etkileri gözlendi. Bu bulguların ışığında, terbinafin'in gebelik süresince kullanımının güvenli olmadığı saptandı.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT M.S. Thesis THE TERATOGENIC EFFECTS OF TERBINAFINE ON SKIN DEVELOPMENT İsmail CAN Gaziantep University-Graduate School of Health Sciences Department of Histology and Embryology SUPERVISER: Doç. Dr. Serap S. İNALÖZ May 2002- 60 Page ABSTRACT In 1991, oral terbinafine hydrochloride was first introduced to the market in England. During this short period of time, it was estimated that terbinafine had been used by more than 5 million patients all over the world in each year. Although the side effects of terbinafine are well known, there has not been enough study on teratogenic effects of terbinafine in the literature. For this reason, the aim of our study is to investigate the safety of terbinafine usage in pregnancy. The teratogenic effects of terbinafine were investigated on skin in different doses and periods of time. In histopathological examination using light microscopy, considerable teratogenic effects of terbinafine were observed depending on dose and period of administration in neonatal rats. In the light of these findings, the use of terbinafine was not found to be safe during pregnancy.