İntihar girişiminde bulunan ergenlerde risk etkenleri
Risk factors in adolescent suicide attempters
  1. Tez No: 118304
  2. Yazar: FARUK BOZKIR
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. M. KEMAL SAYAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikiyatri, Psychiatry
  6. Anahtar Kelimeler: İntihar Girişimi, Ergen, İntihar Niyeti, Depresyon, Ölümcüllük
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikiyatri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 4117
Özet
6. ÖZET Bu araştırma Trabzon şehrinde intihar girişiminde bulunan ergenlerde psikolojik risk etkenlerini araştırmaktadır. 2002 yılının ilk dört ayında intihar girişimi nedeniyle Trabzon'daki büyük hastanelere (Tıp Fakültesi, Numune ve S.S.K.) getirilen 60 ergen araştırmaya alınmıştır. Çalışmaya katılmayı ret eden ergen olmamıştır. Denekler sosyo- demografık veri formunun yanı sıra bir dizi ölçekle değerlendirilmiştir. Ergen deneklere verilen ölçekler şunlardır: Beck depresyon, anksiyete ve umutsuzluk ölçekleri; İntihar Düşüncesi Ölçeği, İntihar Niyeti Ölçeği, AECOM İntihar Niyeti Ölçeği, Yaşama Nedenleri Ölçeği, Spielberger'in Öfke Envanteri, İmpulsivite Ölçeği, Ölümcüllük Ölçeği. İntihar düşüncesi, niyeti ve ölümcüllük arasındaki bağıntı araştırılmıştır. İntihar niyeti ölçeği skorları bağımlı değişken, sosyo-demografik etkenler bağımsız değişken olarak kurulan modelde, intihar girişiminin varlığı, intihar notu bırakmış olma, uyku sorunu ve il merkezinde yaşamanın intihar niyetini belirlediği bulunmuştur (varyansın % 67' si açıklanmaktadır). Regresyon modelinde intihar niyeti ölçeğinden alınan puanlar sabit tutulduğunda sadece Beck Depresyon Ölçeğinden elde edilen skorların intihar niyetini belirlediği bulunmuştur ve bu, varyansın % 62' sini açıklamaktadır. Bir başka regresyon modelinde intihar girişiminin ölümcüllüğü sabit alınmış ve varyansın % 40'ını açıklayan bu modelde intihar niyeti ve intihar düşüncesinin, intihar girişiminin ölümcüllüğünü belirlediği bulunmuştur. Bulgularımız Trabzon'daki örneklemde intihar niyetinin depresyon şiddeti tarafından belirlendiğini göstermektedir. İntiharın ölümcüllüğü ise intihar düşünce ve niyetinin şiddeti ile belirlenmektedir. Çalışmamızda bastırılmış ya da ifade edilmiş öfke intihar niyetinin yordayıcısı olarak ortaya çıkmamıştır. Üzerinde çokça durulan umutsuzluğunda depresyondan bağımsız bir yapı olmadığı, tek başına intihar niyetini bizim örneklemimizde belirlemediği görülmüştür.
Özet (Çeviri)
7. ABSTRACT This research aims to delineate psychological factors in adolescents who attempted suicide in Trabzon. Sixty adolescents who attempted suicide in the first four months of 2002 and have been brought to one of the three major hospitals of Trabzon (Medical Faculty, Social Security and Numune hospitals) are recruited in this study. None of the attempters refused to take part in the study and their informed consent was taken. The subjects were assessed with a sociodemographic form and psychometric tests. The Beck Depression, Anxiety and Hpoelessness Inventories, the Suicide Thoughts Scale, the AECOM suicide intent scale, the Suicide Intent scale, the Reasons for Living Inventory, the Spielberger's Anger Inventory, the lmpulsivity Scale andthe Suicide Lethality Scale are the scales administered to subjects. We searched for any possible correlation between suicide thoughts, suicide intent and the lethality of the suicide. We also wanted to see the possible predictors of suicide intent in a regression model. When suicide intent scores were atken as dependent variable and sociodemographic factors as independent variables, previous suicide attempt history, having left a suicidal note, presence of a sleep problem and living in urban areas emerged as predictors of suicial intent which explained 67 % of the variance. When again suicide intent scores were taken as dependent variable, depression scores emerged as a predictor of suicide intent. This model explained the 62 % of the variance. When suicide lethality was taken as dependent variable suicide intent and suicide thought emerged as predictors of the lethality of the suicide attempt. Our findings reveal that in this sample of suicide attempter adolescents in Trabzon, suicide intent is determined by the severity of the depression. Whether any attemp is more lethal or not isdetermined by the intensity of suicidal intent and thoughts. Neither suppressed anger or hopelessness which has been given much weight in previous literature emerged as possible predictors of suicide intent. Keywords : Suicide attempt, adolescent, suicide intent, depression, lethality