Molluskum kontagiyozumda kriyoterapinin etkinliği
  1. Tez No: 118618
  2. Yazar: GÜLBİYE GÜLER
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Dermatoloji, Dermatology
  6. Anahtar Kelimeler: Molluscum contagiosum, cryotherapy, efficacy
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Fırat Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Dermatoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 52
Özet
ÖZET Bu çalışma; molluskum kontagiyozumun tedavisinde, ucuz ve uygulanması kolay, lokal ya da genel anestezi gerektirmeyen ve her yaş grubundaki hastalarda uygulanabilen bir tedavi yöntemi olan kriyoterapinin etkinliğini araştırmak amacı ile planlandı. Çalışma kapsamına Fırat Üniversitesi Tıp Fakültesi Fırat Tıp Merkezi Dermatoloji polikliniğine Nisan 1999- Aralık 2000 tarihleri arasında başvuran ve molluskum kontagiyozum tanısı alan toplam 75 hasta alındı. Tedaviye devam etmeyen ve kontrollere gelmeyen yedi hasta çalışma kapsamı dışında bırakıldı. Kriyoterapi lezyona yaklaşık 1-2 cm'lik uzaklıktan ve lezyona dik açı oluşturacak şekilde tutulan prob ile her seansta ve her bir lezyona 10 sn'lik tek donma-erime siklusu şeklinde uygulandı. Molluskum kontagiyozumlu 68 olgunun 36'sı (%52.9) erkek, 32'si (%47.1) kadın olup yaşlan 1-49 (14.3±13.3) yıl arasında değişiyordu. Olguların 41 'i (%60.3) çocuk, 27'si (%39.7) erişkin yaş grubunda idi. Kriyoterapi uygulanan 68 olgunun izleminde 25 (%36.8) olguda relaps gelişmesine karşın, 43 olguda (%63.2) relaps gelişmedi. Relaps gelişmeyen 43 olgunun; 13'ünde (%30.2) 1. haftada, 16'smda (%37.2) 2. haftada, 12'sinde (%27.9) 3. haftada, 2'sinde (%4.6) 4. haftada tam iyileşme gerçekleşti. Relaps gelişmeyen olgularda 4. haftada yanıt alınamayıp tedavinin başarısız kabul edildiği olgu olmadı. Relaps gelişen 25 olgunun tümünde izlem süresi olan 12 haftanın sonunda tam iyileşmenin olduğu görüldü. Kriyoterapi uygulanan 68 olgunun tümü 12 haftalık izlem süresi sonunda tamamen iyileşti. Bu durumda kriyoterapinin molluskum kontagiyozum tedavisindeki etkinliği %100 olarak bulundu. Yaş gruplarına, yerleşim yerlerine ve lezyonların devam sürelerine göre kriyoterapi etkinliğinin benzer olduğu saptandı. Aynı gruplarda relaps gelişen ve gelişmeyen olgular karşılaştırılmış ve istatistiksel bir farkın olmadığı saptanmıştır (p>0.05). Olgular kriyoterapi komplikasyonları yönünden incelendiğinde; 10 olguda hiçbir komplikasyonun gelişmediği görüldü. Erken dönem ağrı 37 olguda, eritem 58 olguda ve ödem 24 olguda gözlendi. Olguların hiçbirinde geç dönem komplikasyonlarının gelişmediği gözlendi. Olguların 23 'ünde uzamış komplikasyonlardan hiperpigmentasyon saptandı. İM olguda hipopigmentasyon şeklinde kalıcı komplikasyon geliştiği görüldü.Kriyoterapinin alternatifi uygulamaların söz konusu olumsuzlukları molluskum kontagiyozum tedavisinde kriyoterapinin daha ön planda düşünülmesine neden olabilir. Kriyoterapi bunlar içinde ucuz olması, uygulanmasının kolay olması, personele bulaşma riskinin olmaması, koopere olan çocuklar ve yetişkinlerde lokal anestezi ve genel anestezi gerektirmemesi ve kozmetik sonuçlarının mükemmel olması kriyoterapiyi ön planda düşündüren önemli gerekçeler arasında sayılabilir. Çalışmamızda tüm olgularda tam iyileşmenin sağlanmış olması, erken, geç, uzamış ve kalıcı komplikasyonların çok düşük düzeyde olması bu görüşleri desteklemektedir. Anahtar kelimeler; Molluskum kontagiyozum, kriyoterapi, etkinlik.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT This study, was aimed to determine the treatment choice cryotherapy which is efficient, cost-effective, practical and can be applied to the patients from all age groups without need for local or general anesthesia. The study was performed on 75 patients diagnosed with molluscum contagiosum in Department of Dermatology at Fırat University Faculty of Medicine between April- 1999-December-2000. Cryoterapy was applied as spray from a distance of 1 to 2 cm from the target site and at a 90-degree angle to it. The duration of application of the cryotherapy averaged ten seconds, a single freeze-thaw cycle is applied on each lession. Of the molluscum contagiosum cases 36 were male (52,9 %) and 32 female (47,1 %). The patients aged 1-49 year(14,3±13,3) and 41 were (60,3 %) children and 27 (39,7 %) adult. Relaps occured in 25 (36,8 %) whereas in 43 (63,2 %)out of 68 cases no relapse was occured. In 43 patients without relapse, healing was completed in 13 (30,2 %),16 (37,2 %) 12 (27,9 %) and 2(4,6 %) patients at the first, second,third and fourth weeks, respectively of the 25 cases in which relapse occured, total healing was achieved at the end of 12 weeks treatment period. We had a cure rate of 100 % for molluscum contagiosum. Responses were similiar with respect to ages, locations and duration of lesions. Comparison was made between cases with and without relapse and no significant difference was obseved between the group (p>0,05). When investigation was performed regarding cryotherapy complications no complications was present in 10 cases. As early complications there were pain in 37 cases, erythema in 58 cases and eodema in 24 cases. There was no late complication in any cases. In 23 cases hyperpigmentation was determined as prolonged complications. In 2 cases as permenant complication hypopigmentation was observed. Among the treatment choices of molluscum contagiosum since cryotherapy is efficient, painless, cost-effective, practical, doesn't need local or general anesthesia and gives very good cosmetic results it reflect advantages In our study all cases were cured and there was rare complications, and this findings support the above idea