Nevus nevosellularislerde klinik, dermatoskopik ve histopatolojik özelliklerin değerlendirilmesi
The evaluation of clinical, dermatoscopic and histopathologic features of naevus naevocellularis
  1. Tez No: 118624
  2. Yazar: ERGÜN KUŞKU
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. M. CÜNEYT SOYAL
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Dermatoloji, Dermatology
  6. Anahtar Kelimeler: Dermatoscopy, Naevus Naevocellularis, ABCD, ABCDE, 7-point check list, 7 features for melanoma, Menzies scoring method, correlation. 64
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Dermatoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 71
Özet
ÖZET Dermatoskopi yöntemi, günümüzde malign melanositer dökülerin, benign melanositer dökülerden ayırımında tanısal doğruluğu arttıran en önemli preoperatif değerlendirme yöntemidir. Yöntemin tüm bu işlevsel önemine ve tanımlanmış çeşitli değerlendirme yöntemlerine karşın, tanısal doğruluk halen %100' e ulaşamamıştır. Bu çalışmada, 58 Nevus Nevosellularisin dermatoskopik ve histopatolojik tetkikleri yapılarak, dermatoskopik bulgu- histopatolojik karşılık korelasyonu araştırılmıştır. Nevusların değerlendirilmesinde günümüze kadar tanımlanmış olan beş farklı skorlama sisteminden yararlanılmıştır (ABCD, ABCDE, 7-nokta kontrol listesi, melanom için 7 özellik, Menzies kuralı), incelenen dökülerde dermatoskopik olarak, özellikle açık-koyu kahverengi renk, pigment ağı ve düzensiz pigment ağı başta olmak üzere bulguların büyük çoğunluğu histopatolojik olarak da gösterilmiş ve bulguların deribilim yazınında bildirilmiş olan verilerle uyum içinde olduğu gözlenmiştir. Skorlama sonuçlarında hiçbir dökü malign pigmentli lezyon olarak değerlendirilmemiştir. Skorlama sistemlerinin sonuçları karşılaştırıldığında ise, ABCD kuralına göre şüpheli dökü sınıfında değerlendirilen nevusların ABCDE kuralının kullanılmasıyla benign melanositik döküler sınıfına girdiği, 7-nokta kontrol listesi, melanom için 7 özellik ve Menzies kuralına göre yapılan skorlamalarda ise tüm dökülerin histopatolojik sonuçların da desteklediği gibi, benign melanositik dökü tanısı aldığı belirlenmiştir. NNC lerde ilk kez beş farklı skorlama sisteminin eş zamanlı karşılaştırıldığı bu çalışma sonucunda, dermatoskopik bulguların yüksek oranda tanımlanmış histopatolojik bulgularla uyumluluk gösterdiği ve bu beş skorlama sisteminin de benign melanositer döküleri belirlemede yeterince duyarlı olduğu sonucuna varılmıştır. Açar sözcükler: Dermatoskopi, Nevus nevosellularis, ABCD, ABCDE, 7-nokta kontrol listesi, melanom için 7 özellik, Menzies kuralı, korelasyon 63
Özet (Çeviri)
SUMMARY As for today, Dermatoscopy is accepted as the most important preoperative assesment method with a high diagnostic accuracy to distinguish the malign and benign melanocytic skin lesions. Although new assesment techniques have been reported, the diagnostic accuracy rate of dermatoscopy is not up to 100% for the diagnosis and the differential diagnosis of melanocytic lesions, yet. In the present study, 58 lesions which have clinicaly diagnosed as Naevus Naevocellularis were examined dermatoscopically and histopathologically to make a corelation and a comparison between the dermatoscopic and histopathologic findings. All lesions were examined by the five different scoring systems and assesment methods (ABCD, ABCDE, 7-point check list, 7 features for melanoma, Menzies scoring method). The histopathological counterparts of the most of the dermatoscopic findings, especially light-dark brown colour, pigment network and irregular pigment network were also found on histopathological specimens. The results of the correlation of dermatoscopical and histopathological findings are in accordance with the data reported in the literature before. None of the melanocytic nevi were classified as malign skin lesions by any of scoring systems. All of the moles which were categorized as suspicious lesions by the ABCD scoring system were accepted as benign lesions by ABCDE scoring method. All of the moles are classified as benign melanocytic lesions by 7-point check list, 7 features for melanoma and Menzies scoring methods. All moles are diagnosed as benign melanocytic nevi by histopathological examination. Our results are suggested that all of the scoring systems which were examined together in the present study for the first time, are sensitive enough to diagnose benign melanocytic skin lesions.