Normal ve riskli yenidoğanlarda TEOAE sonuçları
The results of TEOAE in normal and risked newborns
- Tez No: 118680
- Danışmanlar: DOÇ. DR. TANFER KUNT
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
- Anahtar Kelimeler: Otoacoustic emissions, newborn, cochlea, aminoglycoside, hyperbiluribinemia
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kulak Burun Boğaz Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 59
Özet
IV ÖZET Otoakustik emisyonlar (OAE), kokleanın dış saçlı hücreleri tarafından üretilen ve dış kulak yolundan kaydedilebilen düşök şiddetli, nonlineer akustik sinyallerdir. Spontan (SOAE), geçici uyarılmış (TEOAE), stimulus frekans (SFOAE) ve distorsiyon product (DPOAE) olmak üzere dört gruba ayrılmaktadırlar. Otoakustik emisyon ölçümleri objektif basit, noninvazif, kısa süreli ve duyarlı yöntemlerdir. Toplumda işitme kaybı oram her 1000 canlı doğumda l-2dir. Yenidoğanlarda işitme kayıplarının erken teşhisi ve rehabilitasyonu için güvenilir kantitatif işitme testlerine ve uygun eğitim programlarına ihtiyaç vardır. Bu çalışmamızda Eylül 2001 ile Nisan 2002 tarihleri arasında Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Servisi ile Yenidoğan Servisinde yatmakta olan normal ve riskli yenidoğanlardan oluşan 31 Kız, 37 erkek 68 yenidoğanın toplam 113 kulağı materyalimizi oluşturmaktadır. Bu 68 olgunun 25 'i normal yenidoğan, 43 'ü riskli yenidoğandan oluşmaktadır. Riskli yenidoğanlar üç farklı grup halinde değerlendirildi. Birinci grup nörotoksik düzeyde hiperbiüribinemili yenidoğanlar, ikinci grup aminoglikozid tedavisi alan yenidoğanlar, üçüncü grup bunların dışındaki diğer risk faktörlerini taşıyan riskli yenidoğanlardan oluşmaktadır. Çalışmamızın amacı normal yenidoğanlar, hiperbilüribinemik yenidoğanlar, aminoglikozid kullanan yenidoğanlar ve diğer riskli yenidoğanlar arasında TEOAE sonuçları yönünden farklılık olup olmadığım araştırmaktır. Normal yenidoğanlar, hiperbilüribinemik yenidoğanlar, aminoglikozid kullanan yenidoğanlar ve bu gruplara girmeyen riskli yenidoğanlarda test süresi, amplitüd, reprodukübilite yüzdesi, signal/noise oram gibi OAE test parametreleri istatiksel olarak gruplar arasında karşılaştırılmış ve farklılık bulunamamıştır. Anahtar kelimden Otoakustik emisyonlar, yenidoğan, koklea, aminoglikozid, hiperbilüribinemi.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Otoacoustic emissions (OAE) is, low intensity, non linear acoustic signals which is produced by cochlear external hair cells and recorded via external acoustic meatus. Spontaneous (SOAE), transient evoked (TEOAE), stimulus frequency (SFOAE) and distortion products (DPOAE) are those four subgroups. Otoacoustic emissions recording is objective, simple, noninvasive, short and sensitive method. In population, hearing loss is Î -2/1 000 live births. In order to early identification and rehabilitation of newborns hearing loss, must be proven objective test methods and rehabilitation programs must be used. In this study between September 2001 and April 2002 in Cumhuriyet University Faculty of Medicine Department of Obstetrics and Gynecology Department and Newborn Department we had taken 68 newborns among them 31 were female, 37 were male and the newborn consist of normal and risked newborn and total we had examined 113 ears. This 68 newborn consist of 25 normal newborn and 43 risked newborn. Risked newborns studied in three different group. First group consist of hyperbiluribinemia newborns in neurotoxic level, second group consist of aminoglycoside treatment having newborns third group consist of other than those risk factors having newborn. The aim of the study is to search normal newborns, hyperbiluribinemia newborns, aminoglycoside used newborns and the other risked newborns TEOAE results difference having or not. Normal newborns, hyperbiluribinemic newborns newborns who administrated aminoglycoside, newborns in risk other factor were compared for test time, amplitude, reproductibility percent, signal/noise proportion as OAE test parameters and there was no significant difference between them.