İşitme kaybı riski taşıyan bebeklerde işitme taraması protokolü
Hearing screening protocol for infants under the risk of hearing loss
- Tez No: 204175
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AYDAN GENÇ, PROF. DR. EROL BELGİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat), Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: The newborn hearing screening, risk factors for hearing loss, Transient Evoked Autoacustic Emissions (TEOAE), Automatic Auditory Brainstem Responses (AABR)
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Odyoloji ve Konuşma Bozuklukları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 97
Özet
Erken bebeklik döneminde normal işitmeye sahip olmak, konuşma ve lisan gelişiminin yanı sıra sosyal, duygusal ve zihinsel gelişim açısından da oldukça önem taşımaktadır. Sağlıklı yenidoğanların 1/1000 ile 3/1000'ünde, yoğun bakım ünitesinde tedavi gören bebeklerin 20/1000 ile 40/1000'ında her iki kulakta belirgin işitme kaybına rastlanır. Yenidoğan işitme taramalarında iki yöntem kabul görmektedir. Bunlar, Uyarılmış Otoakustik Emisyonlar (Evoked Otoacoustic Emissions, EOAEs) ve İşitsel Beyinsapı Cevabı (Auditory Brainstem Response, ABR) yöntemleridir. İşitme taramalarında, bu yöntemlerin otomatik modelleri, ayrı ayrı veya bir arada kullanılabilmektedir. Bunlar, non-invaziv, hızlı (beş dakikadan kısa), kolay uygulanabilen ve özel yetişmiş elemana ihtiyaç duyulmayan yöntemlerdir. Çalışmamızın amacı, işitme kaybı açısından risk faktörü taşıyan bebeklerde işitme taraması protokollerini karşılaştırmaktır. Çalışmada risk faktörü olan 100 bebeğe ve risk faktörü olmayan 100 bebeğe üç ayrı protokol uygulanmıştır. Birinci protokolde TEOAE ve timpanometri, ikinci protokolde AABR ve timpanometri, üçüncü protokolde TEOAE, AABR ve timpanometri ölçümleri yapılarak, protokoller karşılaştırılmıştır ve bebeklere en uygun protokol belirlenmiştir. Protokollerin karşılaştırılması sonucunda; I. ve II. protokoller ile I. ve III.
Özet (Çeviri)
Besides speech and language development, having normal hearing during the early infancy is crucial for social, emotional and mental development of the children. Congenital bilateral hearing loss is seen 1/1000 and 3/1000 in healty newborns and 20/1000 and 40/1000 newborns taking medical therapy in the Intensive Care Units. In the newborn hearing screening programs, two techique is highly acceptable. These are Evoked Otoacoustic Emissions (EOAEs) and Auditory Brainstem Response (ABR). These techniques could be used separately and/or together. These two techniques have automated and non-invasive types and also these are quick (less than 5 minutes), easy to use and there is no need for specialized personel to apply. The aim of this study is to compare the screaning protocols of infants under the risk of hearing loss. In the current study, three different protocols were applied to 100 infants with risk of hearing loss and 100 infants without risk of hearing loss and infants failed at screening tests are followed up with screening tests again after the discharged from the hospital. In the first protocol, TEOAE and tympanometry; in the second protocol, AABR and tympanometry and in the last and third protocol TEOAE, AABR and tympanometry measurements were applied. With the results of these measurements, these three protocol were compared and the most appropriate protocol was pointed out for risky infants. When all three protocol were compared, it was seen that I. and II. protocols and I. and III. protocols could not be used interchangeably. On the other hand, it was came out that II and III. protocols could be used interchangeably (p< 0,05). It was found that the most appropriate protocol was the third protocol for infants having the risk of hearing loss.