Köpeklerde intravenöz pyelografide iyonik ve noniyonik kontrast maddelerin görüntü kalitesi üzerine etkilerinin karşılaştırılması
The comparison of the effects of ionic and nonionic contrast substances on image quality in intravenous pyelography in dogs
- Tez No: 118785
- Danışmanlar: PROF. DR. İSMAİL ALKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
- Anahtar Kelimeler: İntravenöz pyelografi, iyonik ve noniyonik kontrast madde, köpek, üriner sistem. 34, intravenous pyelography, ionic and nonionic contrast substances, dog, urinary system. 35
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Cerrahi Hastalıklar Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 48
Özet
ÖZET Menzilcioğlu M, İntravenöz pyelografide iyonik ve noniyonik kontrast maddelerin görüntü üzerine etkilerinin karşılaştırılması, Y.Y.Ü. Sağlık Bilimleri Enstitüsü Cerrahi Anabilim Dalı Yüksek Lisans Tezi, Van, 2002. Çalışma toplam 40 adet melez köpekte gerçekleştirildi. Olgular 2 gruba ayrılarak, 1. gruba iyonik kontrast maddelerden Urografin ve Telebrix, 2. gruba noniyonik kontrast maddelerden Omniopaqe ve Xenetix uygulandı. Kontrast maddeler intravenöz yolla verildikten sonra 0-1., 5., 10., 15., 20. dakikalarda radyografik çekimler yapıldı ve iyonik ile noniyonik kontrast maddelere ait radyolojik bulgular değerlendirilmeye alındı. Bu çalışmada üriner sistemin tam yöntemlerinden birisi olan intravenöz pyelografide iyonik ve noniyonik kontrast maddelerin 0-20. dakikalar arasındaki görüntü kalitesi karşılaştırmalı olarak değerlendirildi. Buna göre 1. grupta (iyonik), üriner sisteme ait radyografik görüntüler belirgin olmasına rağmen idrar kesesindeki dolgunluk ve opaklık yönünden noniyonik kontrast maddeye göre daha fazla oluşturduğu gözlendi. Buna karşın 2. gruptan (noniyonik) alman radyografik çekimlerde ise böbrek ve üreterlerin iyoniklere göre daha kaliteli görüntüler elde edildiği saptandı ve herhangi bir allerjik reaksiyon oluşturmadığı gözlendi.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Menzilcioğlu M, The comparison of the effects of ionic and nonionic contrast substances on image quality in intravenous pyelography, University of Yuzuncu Yıl Health Scienses Institue, Master Thesis, Surgery Department, Van, 2002. This investigation was carried out on 40 crossbred dogs. The cases were divided into two groups. Urographin and Telebrix, ionic contrast substances, were applied to the first, and Omniopaqe and Xenetix, nonionic contrast substances, were applied to the second group. After administrating the substances intravenously, radiographic images were taken at 0-1, 5, 10, 15 and 20 minutes, and the radiological findings belonging to ionic and nonionic contrast substances were evaluated. In the study, in intravenous pyelography, one of the diagnoses method of urinary system, the effects of ionic and nonionic contrast substances on the image quality taken between 0-20 minutes were assessed. The results showed that in the first (ionic) group, the radiographic images of urinary system were quite clear despite the high rate of opacity and fullness in urinary bladder. The radiographic images of kidneys and wethers from the second (nonionic) group were of higher quality and allergic reactions were seen.