Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tıp Fakültesi Araştırma Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Polikliniği'nde muayene edilen 0-15 yaş grubu ishalli çocuklarda Cryptosporidium sp ve diğer bağırsak parazitlerinin görülme sıklığı
Distribution of Cryptosporidium sp and other intestinal parasites in 0-15 years old with diarrhea children, inspected at Pediatric Policlinic in Medical Faculty, Yüzüncü Yıl University
- Tez No: 118784
- Danışmanlar: DOÇ.DR. HASAN YILMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
- Anahtar Kelimeler: Cryptosporidium sp, barsak parazitleri, ishalli çocuklar, Van/Türkiye, Cryptosporidium sp, children had diarrhea, intestinal parasites, Van/Turkey. 34
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Parazitoloji (Veterinerlik) Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 45
Özet
ÖZET Çiçek, M. Yüzüncü Yıl üniversitesi Tıp Fakültesi Araştırma Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Polikliniğinde Muayene Edilen 0-15 Yaş Grubu Çocuklarda Cryptosporidium sp ve Diğer Barsak Parazitlerinin Görülme sıklığı. Y.Y.Ü. Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi, Van, 2002. Bu çalışma, Van yöresindeki 1-15 yaş grubu ishalli çocuklarda Cryptosporidium ve diğer barsak parazitlerinin ishalle seyreden hastalıklardaki rolünü belirlemek amacıyla planlandı. Çalışma, Eylül 2000 ile Eylül 2001 tarihleri arasında Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tıp Fakültesi Araştırma Hastanesi Parazitoloji Laboratuvarı'nda yapıldı. Çalışmada, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Polikliniği' nde muayene edilen ve 0-15 yaşlan arasında ishalli 450 hastanın dışkı örneklerinin parazitolojik incelemesi yapıldı. Parazitlerin teşhisi için nativ- lugol, çinko sülfat yüzdürme ve formol-eter sedimentasyon yöntemleri uygulandı. Ayrıca Cryptosporidium ookistlerinin teşhisi için ise konsantrasyon yöntemlerinden sonra modifiye sıcak asit fast ve Kinyoun soğuk asit fast yöntemleri kullanıldı. Toplam 450 ishalli çocuğun dışkısının 154 (%34.2)'ünde parazitoz saptandı. Çalışmada, Cryptosporidium sp. 10 (%2.2), Giardia intestinalis 61 (%13.5), Blastocystis hominis 45 (%10), Entamoeba histolytica 22 (%4.8), Entamoeba coli 17 (%3.7), Chilomastix mesnili 8 (%1.7), Iodamoeba butschlii 4 (%0.8), Entamoeba hartmanni 4 (%0.8), Trichomonas hominis 3 (%0.6), Enteromonas hominis 3 (%0.6), Hymenolepis nana 6 (%1.3) ve Ascaris lumbricoides 5 (%1. 1) kişide saptandı. Çalışmada, Cryptosporidium' un çocuklarda seyreden ishallerde önemli bir etken olduğu ve rutin laboratuvarda özellikle risk gruplarının bu parazit yönünden dikkatle incelenmesinin gerektiği ve teşhisi için, dikkatli çalışıldığı takdirde, asit fast boyalarının yeterli olduğu kanaatine varıldı.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Çiçek, M. Distribution of Cryptosporidium sp. and Other Intestinal Parasites in 0-15 Years Old with Diarrhea Children, Inspected at Pediatric Policlinic in Medical Faculty, Yüzüncü Yıl University, Health Sciences Institute of the University of Yüzüncü Yd, An MsD Thesis in Parasitology, Van, 2002. This study was planned to investigate the role of Cryptosporidium sp. and other intestinal parasite on the diseases with diarrhea of 0-15 years old children in Van vicinity. The study was performed in the Parasitology Laboratory of the Research Hospital of the Yüzüncü Yıl University, between September 2000 and September 2001. In the study, stool samples taken from 450 patients, who had diarrhea and inspected the Pediatric Policlinic, between 0-15 years old children, were examined parasitically. Nativ-lugol, zinc sulfate flotation, formaldehyde-ether sedimentation methods were used to determine the parasites. After from mentioned concentration techniques, hot acid fast and Kinyoun cold acid-fast methods were used to determine the oocysts of Cryptosporidium. Parasites were found in 154 (34.2%) of total 450 patients, whom stool samples were examinated. Cryptosporidium sp. 10 (2.2%), Giardia intestinalis 61 (13.5%), Blastocystis hominis 45 (10%), Entamoeba histolytica 22 (4.8%), Entamoeba coli 17 (3.7%), Chilomastix mesnili 8 (1.7%), Iodamoeba butschlii 4 (0.8%), Entamoeba hartmanni 4 (0.8%), Trichomonas hominis 3 (0.6%), Enteromonas hominis 3 (0.6%), Hymenolepis nana 6 (1.3%) and Ascaris lumbricoides 5 (1.1%) were found in the patients. In the study, it was found that Cryptosporidium sp. was an important agent in diarrhea of children. Therefore the parasite must be investigated carefully in risk group in routine laboratory studies and using acid fast staining can be enough to determine the parasite as long as carefully working.