Çankırı ilinde görev yapan hekim dışı sağlık personeli ile lise öğretmenlerinin ilk yardım konusundaki bilgi düzeylerinin karşılaştırılması
Comparison of knowledge levels about first aid of paramedical personnel and high school teachers who work in Çankırı province
  1. Tez No: 118898
  2. Yazar: FİDAN SAVAŞER
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. AYŞE YILDIZ KIRILMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sağlık Eğitimi, Health Education
  6. Anahtar Kelimeler: İlk Yardım, Öğretmenler, Hekim Dışı Sağlık Personeli
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sağlık Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 869
Özet
52 ÖZET Çankırı İli'nde Görev Yapan Hekim Dışı Sağlık Personeli İle Lise Öğretmenlerinin İlk Yardım Konusundaki Bilgi Düzeylerinin Karşılaştırılması. Bu çalışmanın amacı, Çankırı ili'nde sağlık kurumlarında çalışan hekim dışı sağlık personeli ile lise öğretmenlerinin yaş, cinsiyet, son bitirilen okul, meslek, branş, hizmet süresi gibi değişkenlere göre ilk yardım bilgi puanlarının saptanması ve karşılaştırılmasıdır. Tanımlayıcı olan araştırmanın evrenini, Çankırı ili'nde 9 lisede görev yapan 360 öğretmen ve 7 sağlık kurumunda görev yapan 220 hekim dışı sağlık personeli olmak üzere toplam 580 öğretmen ve hekim dışı sağlık personeli oluşturmaktadır. Sistematik örnekleme yöntemi ile seçilen 120 (% 33.3) öğretmen araştırma kapsamına alınmıştır. Hekim dışı sağlık personeli araştırma grubuna dahil edilirken örnekleme yöntemi kullanılmamış 220 hekim dışı sağlık personelinden 180'ine (% 82.0) ulaşılmıştır. Veriler, araştırmacı tarafından oluşturulan anket formlarının araştırma grubuna gözlem altında uygulanmasıyla toplanarak, SPSS programında analiz edilmiş, istatistiksel analizde t testi, tek yönlü varyans analizi testi, tek yönlü varyans analizi testinde farklı olan grupların tespiti için asgari önemli fark yöntemi kullanılmıştır. Araştırma grubunun toplam ilk yardım bilgi puan ortalamaları açısından cinsiyet, yaş, eğitim durumu, meslek, en uzun çalışılan kurum, halen çalışılan kurum, okulda ilk yardım dersi alma durumu, sürücü ehliyetine sahip olma durumu, sürücü belgelerini almaları üzerinden geçen süre, okulda ilk yardım dersi alanların verilen eğitim hakkındaki düşünce grupları arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık saptanmıştır. öğretmenlerin ilk yardım bilgi puan ortalamaları açısından yaş, toplam hizmet süresi, sürücü ehliyetine sahip olma durumu grupları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık bulunmuştur.53 Araştırmada saptanan sonuçların her birinin ayrıntılı araştırmalarda irdelenmesi, konuya daha geniş bir açılım getirebilecektir.
Özet (Çeviri)
54 SUMMARY Comparison of Knowledge Levels About First Aid of Paramedical Personnel and High School Teachers Who Work İn Çankırı Province. The aim of this study is to determine and to compare the knowledge points about first aid of paramedical personnel working in health institutions and of high school teachers in Çankın according to some variables such as age, gender, graduation, profession, branch, service years so on. The population of descriptive survey covers a sum of 580 people consisting 360 teachers in 9 high schools and 220 paramedical personnel in health institutions in Çankın. By systematic sampling, 120 (% 33.3) of teachers were included in the survey. Sampling was not applied for the paramedical personnel and 180 (% 82.0) of them were reached. Data was collected through a questionnaire developed and applied by the researcher under observation, and processed by using SPSS programme. Students t-test and one way variance analysis were used for statistical evaluation of data. The lowest sigficant difference method was applied to find out the groups that differ in one way variance analysis. Statistically significant differences were found out regarding the first aid knowledge averages of the research sub-groups according to gender, age, education, profession, the longest working place, present working place, first aid study in school years, driving-license possesion, the length of elapsed time since acquirement of the drivinglicense, and opinions about first aid classes in schools. The first aid knowledge averages of teachers were also foud to be statistically significant according to age, total service years, and driving-license possession. The further surveys on each individual result of this research can bring a wider comprehension for the topic. Key Words; First aid, Teachers, Paramedical personnel