Timing characteristics of intermediate polar type cataclysmic variables and detailed data analysis on YY draconis
Orta şiddetli manyetik alanlı kataklizmik değişkenlerin yeniden gözden geçirilmesi ve YY draconis üstüne ayrıntılı veri araştırması
  1. Tez No: 118978
  2. Yazar: EFE YAZGAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ŞÖLEN BALMAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Kataklizmik Değişkenler, Orta Dereceli Manyetik Alanlı Katak- lizmik Değişkenler, Zamanlama Yöntemleri, Atım Özyapıları, Tayf Analizi, AE Aquarii, YY Draconis vı, Cataclysmic Variables, Intermediate Polars, Timing Methods, Pulse Profiles, Spectral Analysis, AE Aquarii, YY Draconis IV
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 89
Özet
oz ORTA ŞİDDETLİ MANYETİK ALANLI KATAKLİZMİK DEĞİŞKENLERİN YENİDEN GÖZDEN GEÇİRİLMESİ VE YY DRACONIS ÜSTÜNE AYRINTILI VERİ ARAŞTIRMASI YAZGAN, Efe Yüksek Lisans, Fizik Bölümü Tez Yöneticisi: Assist. Prof. Dr. Şölen Balman Ocak 2002, 77 sayfa. Bu tezde, Orta Dereceli Manyetik Alanlı Kataklizmik Değişkenlerin (ODMKD) genel X-ışını verileri zamansal özelliklere önem verilerek güncelleştirilmiş ve temel zamansal araştırma yöntemleri tartışılmıştır. ODMKD AE Aquarii'nin zamansal analizi ROSAT ile alınmış üç arşiv veri kümesi kullanılarak yapılmıştır. Bir diğer ODMKD olan YY Draconis için ayrıntılı zaman ve tayf analizi yapılmıştır. Atım özyapılarının enerji bağımlılıkları incelenmiştir ve atım genliğinin enerji arttıkça arttığı bulunmuştur. YY Draconis'in X-ışını tayfı tek ve çok sıcaklıklı bremsstrahlung ve VMEKAL modelleriyle uyumlu olduğ gösterilmiştir. Bulunan sonuçların önemi ve getirdikleri günümüzün gözlemsel ve teorik çerçevelerinde tartışılmış ve açıklanmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT TIMING CHARACTERISTICS OF INTERMEDIATE POLAR TYPE CATACLYSMIC VARIABLES AND DETAILED DATA ANALYSIS ON YY DRACONIS YAZGAN, Efe M.S., Department of Physics Supervisor: Assist. Prof. Dr. Şölen Balman January 2002, 77 pages. In this thesis, an up-to-date review of intermediate type cataclysmic variables are made emphasizing timing characteristics. Fundamental timing analysis methods are introduced. Timing analysis on the intermediate polar AE Aquarii is per formed using three sets of ROSAT archival data. We have done timing and spec tral analysis on the intermediate polar YY Draconis using ASCA and ROSAT archival data sets. We have investigated the energetics of the pulse profiles. It is found that X-ray pulse profiles of YY Dra decreases with increasing energy. It is also found that the X-ray spectrum of YY Draconis can be represented by single or multitemperature bremsstrahlung and/or VMEKAL models. Lastly, the implication of our analysis is discussed in the light of current theory and observations. iii