Production of light emitting pin diodes based on the plasma deposited amorphous silicon carbide films
Plazma ile büyütülmüş amorf silisyum karbür film tabanlı ışık yayınlayan pin diyotların üretilmesi
  1. Tez No: 118985
  2. Yazar: KIVANÇ SEL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. İSMAİL ATILGAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Hidrojenlenmiş amorf silisyum karbür ince filmler, PECVD, p-i-n diyotlar, LED, Elipsometre, UV-görünür bölge spektroskopisi. iv, Hydrogenated amorphous silicon carbide thin films, PECVD, p-i-n diodes, LED, UV transmission spectroscopy, Ellipsometry. iii
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 119
Özet
oz PLASMA İLE BÜYÜTÜLMÜŞ AMORF SİLİSYUM KARBÜR FİLM TABANLI IŞIK YAYINLAYAN PIN DİYOTLARIN ÜRETİLMESİ Sel, Kıvanç Yüksek Lisans, Fizik Bölümü Tez Yöneticisi: Assoc. Prof. Dr. İsmail Atılgan Ocak 2002, 106 sayfa Hidrojenlenmiş amorf silisyum karbürün yapı (a-SiC:H) ve optoelektronik özellikleri teorik olarak gözden geçirildi. Katkılanmamış ve p- ve n- türü katkılanmış a-Siı-xCx:H filmler çeşitli tabanlar (Kristal silisyum pullar, kuvars ve sıradan camlar) üzerine eldeki plazma destekli kimyasal buhar biriktirme (PECVD) düzeneği kullanılarak büyütülmüştür. Özdirenç, kızıl altı soğurma (FTIR), mor üstü-görünür (UV) bölge geçirgenlik spektroskopisi ve elipsometri ölçümleri, ışık yayınlayan p-i-n diyotların (LED) üretimi için uygun özdirenç, katkılama seviyesi ve optik enerji aralığı yönünden analiz edilerek, film büyütme koşullan belirlenmiştir. a-Siı.xCx:H ışık yayınlayan p-i-n diyotlar başarıyla üretildi ve akım- gerilim ölçümleriyle elektrik özellikleri analiz edildi. Işıma özellikleri düz besleme altında analiz edildi. 1 eV ve 2 eV çevresinde gözlemlenen ışıma tepecikleri Si3 ve C3 sarkık bağlan yönünden tartışıldı.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE PRODUCTION OF LIGHT EMITTING PIN DIODES BASED ON THE PLASMA DEPOSITED AMORPHOUS SILICON CARBIDE FILMS Sel, Kıvanç M.S., Department of Physics Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Ismail Atılgan January 2002, 106 pages The structural and optoelectronic characteristics of the hydrogenated amorphous silicon carbide (a-Sii_xCx:H) thin films were theoretically revised. The intrinsic, p- and n- type doped a-SiC:H were grown on various substrates (Crystal silicon wafers, quartz and ordinary glasses) by using the plasma enhanced chemical vapor deposition (PECVD) system at hand. The analyses of these films by electrical resistivity measurements, fourier transformed infrared spectroscopy (FTIR), ultraviolet-visible (UV) transmission spectroscopy and ellipsometry were used to determine the optimum growth conditions in terms of adequate resistivity, doping levels and optical energy gap for p-i-n light emitting diode (LED) applications. The light emitting a-Sii-xCx:H p-i-n diodes were successfully fabricated and the electrical characteristics were analyzed by current-voltage measurements. The luminescence characteristics were analyzed under forward bias. The observed luminescence peaks at around 1 eV and 2 eV were discussed in terms of Sİ3 and C3 dangling bond states.