Design and implementation of an EBXML compliant B2B interoperability platform
EBXML uyumlu bir B2B birlikte çalışabilirlik platformunun tasarımı ve geliştirilmesi
  1. Tez No: 119037
  2. Yazar: YUSUF TAMBAĞ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AHMET COŞAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
  6. Anahtar Kelimeler: ebXML, birlikte çalışabilirlik, elektronik ticaret, ebXML Plat formu, ebXML Platform Bileşeni, RosettaNet vı, ebXML, interoperability, electronic commerce, ebXML Platform, ebXML Platform Component, RosettaNet IV
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 132
Özet
oz EBXML UYUMLU BİR B2B BİRLİKTE ÇALIŞABILIRLIK PLATFORMUNUN TASARIMI VE GELİŞTİRİLMESİ Tambağ, Yusuf Yüksek Lisans, Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Y. Doç. Dr. Ahmet Coşar Aralık 2002, 119 sayfa Elektronik ticaret oldukça hızlı gelişmekte ve şu sıralarda şirketlerarası (B2B) e-ticaret problemleri için standart çözümler geliştirilmektedir. UDDI ve ebXML e-ticaret konusunda en önde gelen standartlardır. UDDI, şirketlerin sağladıkları servisleri web üzerinden yayımlamaları için bir kayıt mekanizması ve bu servislerin ne işe yaradıklarını anlatabilmek için bir sınıflandırma mekanizması sunar. ebXML ise, işlem tabanlı olup işlem tanımı için standart bir işlem tanımlama yapısı da sunar. ebXML ayrıca şirketlerin birbirleri arasında doküman ve/veya mesaj alış- verişi yapabilmeleri için standart bir Mesaj Servis tanımı sağlar. Bu sebeple, ebXML B2B birlikte çalışabilirlik konusunda daha detaylı bir yapı sunmaktadır.ebXML standardı, dünya çapında sadece bir elektronik pazar yeri sağlamayı amaçlamaktadır. Bunu başarabilmek için ebXML iş tanımlama, mesaj gönderme / iletme mekanizmaları, kayıt ve depolama gibi e-ticaret problemlerinin çözümü için standart teknik tanımlar sağlamaktadır. ebXML, Registry Information Model (ebRIM) dokümanında şirketlerin uygun ortak bulabilmelerini sağlamak için es nek bir sınıflandırma mekanizması önermektedir. Bu tezin kapsamında geliştirilen sistem, şirketlerarası birlikte çalışabilirlik için ebXML tabanli açık ve esnek bir platform yapısı sağlamaktadır. Tez kap samında, bir veya daha fazla ebXML bileşenini içeren ebXML uyumlu bir bir likte çalışabilirlik platformu (eblOP) tasarlanmış ve geliştirilmiştir. ebXML stan dardının Kayıt /Depolama, Mesajlaşma Servisi ve iş tanımı standartlarının yazılımı gerçekleştirilmiş ve bu standartların her biri bir ebXML bileşeni olarak ebXML Platformu' nun içerisine konulmuştur. eblOP, ebXML Platform Server adı verilen bir sunucu içerir. Bu sunucu ebXML Mesajlaşma Servisi Bileşeni sayesinde diğer şirketler tarafından gönderilen ebXML mesajlarını alabilmekte ve kullanıcı arayüzü sayesinde kullanıcıdan komut alabilmekte ve bu mesaj ve komutları işleyerek gerekli işlemleri gerçekleştirebilmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT DESIGN AND IMPLEMENTATION OF AN EBXML COMPLIANT B2B INTEROPERABILITY PLATFORM Tambağ, Yusuf M.S., Department of Computer Engineering Supervisor: Assist. Prof. Dr. Ahmet Coşar December 2002, 119 pages Electronic commerce is emerging very fast and currently busines to business (B2B) e-commerce solutions are being developed for various problems of B2B. UDDI and ebXML are the leading standards in the field of e-commerce. UDDI provides a business registry for companies to publish their services over the web, and a classification mechanism to describe semantics of the web services. On the other hand, ebXML is process based and defines a standard business process specification schema to describe business processes in addition to the classification mechanism. ebXML also provides a Messaging Service specification for transport/routing of business messages and/or documents. Thus, ebXML provides a more detailed architecture for B2B interoperability. iiiebXML standard aims to provide a sigle global electronic marketplace. To achieve this, ebXML provides a set of technical specifications for e-commerce problems like business process descriptions, transport/routing mechanisms, reg istry and repository, etc. ebXML proposes a flexible classification mechanism in its Registry Information Model (ebRIM) document to achieve partner discovey. The system developed whitin scope of this thesis provides an open and flexi ble ebXML based interoperability platform for B2B interoperability. In the scope of this thesis, an ebXML Compliant Interoperability Platform (eblOP) is de signed and implemented which provides one or more ebXML Components. Reg istry/Repository, Messaging Service and Business Process specifications of ebXML were implemented and embedded into the eblOP as ebXML Components. The platform contains a server called ebXML Platform Server which can re ceive ebXML Messages from the trading parties through its Messaging Service Component and user commands from its user interface and takes the necessary actions accordingly.