Effect of well configuration in waterflooding projects
Su öteleme projelerinde kuyu yerleştirmelerinin önemi
  1. Tez No: 119042
  2. Yazar: YEŞİM ÖKMEN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SUAT BAĞCI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Petrol ve Doğal Gaz Mühendisliği, Petroleum and Natural Gas Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: SuEnjeksiyonu, Rezervuar Simülasyonu, Performans Tahmini, Yatay Kuyu vı, Waterflooding, Reservoir Simulation, Performance Prediction, Horizontal Producers IV ^'?^'^''?h:M, f$TAgtytrm Mosses
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Petrol ve Doğal Gaz Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 192
Özet
oz SU ÖTELEME PROJELERİNDE KUYU YERLEŞTİRMELERİNİN ÖNEMİ ÖKMEN, Yeşim Yüksek Lisans, Petrol ve Doğal Gaz Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Suat Bağcı Aralık 2002, 177 sayfa EOR yöntemlerinin birçoğu, akışkanın (gaz ya da sıvı) rezervuara enjekte edilmesini içerir. Su ötelemesi, en yaygın EOR yöntemidir. Bu çalışmada,“K”sahasındaki su enjeksiyonu uygulaması değerlendirilmiştir. Bütün üretim, enjeksiyon ve basınç bilgilerinin toplanması sonrasında, gerekli açıklama ve yorumlar yapılmış, su enjeksiyonu performans analizi gerçekleştirilmiştir. Kuyu yerleştirmeleri ile beraber gelecek için petrol üretimi tahminleri yapılmıştır. Yeni kuyuların yerini belirlemek, rezervuar ve akışkan özelliklerine, kuyu ve yüzey şartlarına, ekonomik kriterlere bağlı olduğu için karmaşık bir problemdir. Bu problemi çözmek için çeşitli yaklaşımlar önerilebilir. Bu çalışmada operasyon stratejisi, rezervuar modellemesini esas alır çünkü sayısal modeller, rezervuar yönetiminde ayrıntılı ve güçlü tahminsel araçlardır. Bu amaç için, CMG'nin yeni nesil simülatörü IMEX kullanılmıştır. Bu çalışmanın bir amacı da 41 senedir üretimde olan rezervuarda simulator kullanarak tarihsel bir eşleştirme yapmaktır. IMEX simülatörü ile başarılı bir eşleştirme gerçekleştirilmiştir.Kuyu yerleştirmelerinin etkilerini görebilmek için beş farklı senaryo kullanılmıştır. Bunlar yeni kuyuların delinmesi, varolan kuyuların yatay kuyulara çevrilmesi ve bazı kuyuların su enjektörlerine çevrilmesi şeklinde uygulanmıştır. Bu senaryolar içinde en etkilisi varolan kuyuların yatay kuyulara çevrilmesi olmuştur. Yatay kuyuların kullanılması ile 5,114,000 varil (%20) ilave petrol elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT EFFECT OF WELL CONFIGURATION IN W ATERFLOODING PROJECTS ÖKMEN, Yeşim M.Sc, Department of Petroleum and Natural Gas Engineering Supervisor: Prof. Dr. Suat Bağcı December 2002, 177 pages Most EOR processes involve the injection of a fluid (gas or liquid) into the reservoir. Waterflooding is the most widely applied EOR process among them. In this study, waterflooding project is evaluated in Field K. After obtaining all production, injection and pressure data and making necessary interpretations, water injection performance analysis were carried out. Performance prediction of oil production with well configurations was done. Determination of the location of new wells is a complex problem that depends on reservoir and fluid properties, well and surface specifications, and economic criteria. Various approaches have been proposed for this problem. The operating strategy for this project is based upon a reservoir simulation study as numerical models are detailed and powerful predictive tools in reservoir management. To reach this goal, a commercial simulator software (IMEX) that is the CMG's (Computer Modelling Group) new generation adoptive simulator was used. The one of the objective of this study was to obtain history matching of 41 year-old robust reservoir with simulation model. The simulation program m(IMEX) was able to history match for all of the parameters which resulted on satisfactory history match. Five scenarios were applied in this study to observe the effect of well configurations. These scenarios were performed as drilling of new vertical wells, converting of existing vertical wells to horizontal wells and converting some of the existing wells into water injectors. Using horizontal producers is the most efficient methods in all of the other scenarios. 5,114,000 bbls (20%) of additional oil recovery was achieved if horizontal producers were used.