An Organizational learning framework as a driver of organizational performance of Turkish construction companies
Türk inşaat şirketlerinin performanslarını arttıracak bir örgütsel öğrenme modeli
  1. Tez No: 119046
  2. Yazar: TUNCA ATAOĞLU
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. İREM DİKMEN, DOÇ. DR. MUSTAFA TALAT BİRGÖNÜL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Örgütsel Öğrenme, Türk İnşaat Sektörü, Örgütsel Performans, Öğrenen Organizasyonlar, Bilgi Yönetimi vı, Organizational Learning, Turkish Construction Industry, Organizational Performance, Learning Organizations, Knowledge Management, Organizational Intelligence IV MKKfilfAMI&SYOff MERKE23
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 172
Özet
oz TURK İNŞAAT ŞİRKETLERİNİN PERFORMANSLARINI ARTTIRACAK BİR ÖRGÜTSEL ÖĞRENME MODELİ ATAOĞLU, Tunca Yüksek Lisans, İnşaat Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Yrd. Doç. Dr. İrem DİKMEN Y. Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Talat BİRGÖNÜL Aralık 2002, 157 sayfa Günümüzde, iş piyasasındaki güç ilişkileri çeşitli sebeplerle değişime uğramış ve uğramaktadır. Arak, bir şirketin sahip olduğu varlık, işgücü, malzeme ve makinalar, o şirketin piyasada rekabet avantajı sağlayabilmesi için yeterli özellikler değildir. Hatta bu öğeler, artık şirketlerin varlıklarım sürdürebilmeleri için bile yeterli olamamaktadırlar. Günümüz rekabet koşullarında, organizasyonların sahip oldukları bilgi, onu nasıl muhafaza ettikleri, nasıl kullandıkları, yaydıkları ve tekrar oluşturdukları şirketler için ayırt edici asıl güç kaynaklarım oluştumaktadır. Bu noktada, bilgi olgusu ve gerekliliği dikkate alındığında, şirketlerin öğrenme kapasiteleri oldukça önem kazanmaktadır. Şirketler, bilgi üreten konumuna gelebilmek için öğrenmek zorundadırlar, ki bu da organizasyonlar içinde bilinçli olarak oluşturulan mekanizmalarla mümkün olabilmektedir. Kurumsal öğrenme dediğimiz bu olgu, organizasyonların biliş ve farkındalıklarının gelişmesi yoluyla,bu şirketlerin içerde ve/veya dışarda oluşturmuş oldukları deneyimlere dayanarak, hareketlerinin değişim potansiyeli kazanması olarak kavramsallaştırılabilir. Bilginin edinimi, depolanması, paylaşımı ve yayılımı, organizasyonların bilişlerini oluşturan mekanizmalar olarak adlandırılırken, organizasyon kültürü, yapısı ve stratejileri de organizasyonların bu mekanizmaları uygulayabilecek ve bu uygulamaları sürdürebilecek farkındalık düzeyine erişimlerini sağlayacak öğelerdir. Tüm bunlar, organizasyonların kurumsal performansım mevcut piyasa koşullarında arttıracak ve rekabet avantajı sağlayacak olan yeterli kurumsal bilgiye ulaşımını mümkün kılacaktır. Bu araştırma, Türk inşaat sektöründe faaliyet gösteren şirketlerin kurumsal öğrenme kapasiteleri ve performansları arasındaki ilişkiyi araştırmaktadır ve iki temel amacı bulunmaktadır. Birincisi, faaliyet gösterilen sektöre bakmaksızın tüm kurumsal organizasyonlara hitap edecek nitelikte bir kurumsal öğrenme modeli oluşturmak, ikincisi de kurumsal öğrenmenin özellikle Türk inşaat sektöründe performansı arttırıcı bir etkisinin olup olmadığım araştırmaktır. Kurumsal öğrenme kapasitesini ölçebilmek amacıyla bir kurumsal öğrenme endeksi oluşturulmuş, ve kurumsal öğrenme ve performans arasındaki ilişki bu endeks kullanılarak ve anket çalışması yoluyla araştırılmıştır. Yetmiş sekiz inşaat şirketinin katılımıyla gerçekleşmiş olan bu çalışmada cevaplar tanımlayıcı istatistik yöntemleri, korelasyon analizi ve bağımsız örneklem t-testi yöntemleri kullanılarak analiz edilmiştir. Sonuç olarak, Türk inşaat şirketlerinin konuya yaklaşımları ve konuyu nasıl algıladıkları araştırılmış, buna ek olarak kurumsal öğrenmenin Türk inşaat şirketleri için performans arttırıcı bir etken olduğu anlaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT AN ORGANIZATIONAL LEARNING FRAMEWORK AS A DRIVER OF ORGANIZATIONAL PERFORMANCE OF TURKISH CONSTRUCTION COMPANIES ATAO?LU, Tunca M.S. Department of Civil Engineering Supervisor: Asst. Prof. Dr. İrem DİKMEN Co-Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Talat BİRGÖNÜL December 2002, 157 pages In this contemporary world, power relations have changed in business transactions. Assets, manpower and equipment an organization has are no longer enough for a company to hold a competitive position, nor is it even not enough for survival. We are now in a knowledge era, where organizations hold power with what they know, how they preserve it, and how they utilize, disseminate and in turn create it. At this point, the capability of learning is of great importance as far as knowledge and its unique necessity is concerned. Organizations need to learn in order to become knowledge creating bodies which would be realized through consciously built mechanisms within these organizations. Organizational learning (OL) is the development of the cognition and awareness of the organizations, such that it enables companies to gain the potential of transforming their behaviours relying on mexperiences created either within and/or outside the organizations. Acquiring, storing, sharing and deploying knowledge are the mechanisms through which the cognition of organizations is developed and it is the organizational culture, structure and strategies of organizations that constitute the awareness of organizations. All of these sources and mechanisms help organizations to know and possess knowledge, which is the key for holding competitive advantage and increasing organizational performance in the present market conditions. This study investigates the relationship between organizational learning and organizational performance in the Turkish construction industry and has a twofold aim. First, this study aims to develop an OL framework for organizations regardless of the market they operate. Second, the study aims to look at whether organizational learning is a driver of performance specifically in the Turkish construction industry. In order to measure OL capability of companies, an OL index has been developed and the relation between OL and performance has been sought through this OL index through a questionnaire study. Seventy eight organizations participated into the study and their responses have been analyzed through descriptive statistics, correlational analysis and independent samples t-test. From the results, the attitudes of Turkish construction companies towards organizational learning as well as their perception of the issue have been grounded into surface. Consequently, the results have enough evidence to reveal that organizational learning is a driver of performance of Turkish construction companies.