Lighting in hospital architecture: Effectiveness of lighting systems for inpatient departments: A case study on İbn-i Sina Hospital, Ankara
Hastane mimarisinde aydınlatma: Yatan hasta bölümlerindeki aydınlatma sistemlerinin çalışabilirlik durumu: Ankara İbn-i Sina Hastanesi üzerine bir çalışma
  1. Tez No: 119047
  2. Yazar: ZEHRA TUĞÇE KAZANASMAZ
  3. Danışmanlar: DR. ARDA DÜZGÜNEŞ, BERRAK SEREN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Aydınlatma, Hastane Mimarisi, Koğuşlar, Koridorlar, Elektrik Teçhizatı, Çalışabilirlik Durumu. VI, Lighting, Hospital Architecture, Wards, Corridors, Lighting Fixtures, Working Condition. IV
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 113
Özet
öz HASTANE MİMARİSİNDE AYDINLATMA: YATAN HASTA BÖLÜMLERİNDEKİ AYDINLATMA SİSTEMLERİNİN ÇALI SABİ LİRLİK DURUMU; ANKARA İBN-İ SİNA HASTANESİ ÜZERİNE BİR ÇALIŞMA Kazanasmaz, Z. Tuğçe Yüksek Lisans, Mimarlık Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Arda Düzgüneş Ortak Tez Yöneticisi: Okutman (yarı zamanlı) Berrak Seren Haziran, 2002; 101 sayfa Mevcut araştırmayla ilgili olarak yazılmış eserler, aydınlatma düzenlerinin, hastane ortamlarında yaşamak zorunda olan, yatan hastaların iyileşmeye yönelik tutumları ve tedavi süreleri üzerindeki etkileri hakkında olumlu bulguları anlatmaktadır. Bu tür sistemlerin, kendilerinden gerektiği gibi yarar sağlanabilmesi için çalışabilir durumda olmalarının gerektiği açık bir şekilde ortadadır. Bunların uygulanmasında gerçek bir girişimden önce, ister yeni ister eski uygulamalarda olsun, ilk aşamanın, mevcut tertibatın bakımını sağlayarak devamını sürdürmek için seviyenin ölçülüp değerlendirilmesi olduğu göz önünde bulundurulmalıdır.Bu fikirler ışığında, Ankara İbn-i Sina Eğitim Hastanesi' nde, yatan hasta bölümlerinde düzenlenmiş aydınlatma sistemlerinin mevcut durumunu değerlendirmek için deneme niteliğinde bir araştırma yürütülmüştür. Böylece, rasgele seçilen katlardan yine rasgele seçilen koğuş ve koridorları içeren, yaklaşık %30' luk katmanlar halinde örnekleme oluşturulmuştur ve çalışan elektrik teçhizatının mevcut olanlara oranını belirlemek için ölçümler yapılmıştır. Veriler, bu sayılara göre farklılıkların olup olmadığını belirlemek için mekan çeşitlerine ve katlara göre gruplandırılmıştır. Varyans analizi sonuçları göstermiştir ki sistem bütün olarak çalışır durumda iken, kat farkı gözetmeksizin, mekan tipleri arasında farklılık vardır; fakat katların kendi aralarında yoktur. Kullanılan metot, belirtilen sorunlarla ilgili değer takdir edebilmek için uygun olmaktayken, yeni gelişmeler ve araştırmaların bu farklılıkların temelini oluşturan nedenleri belirlemek için yapılmasına ihtiyaç olduğu sonuçlarına varılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT LIGHTING IN HOSPITAL ARCHITECTURE: EFFECTIVENESS OF LIGHTING SYSTEMS FOR INPATIENT DEPARTMENTS; A CASE STUDY ON İBN-İ SİNA HOSPITAL, ANKARA Kazanasmaz, Z. Tuğçe M. Sc, Department of Architecture Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Arda Düzgüneş Co-supervisor: Instructor (part-time) Berrak Seren June, 2002; 101 pages Literature reports - in reference to existing research- positive findings about the effect of lighting schemes on the recovery attitudes and times of inpatients in hospital environments when such are designed with due regard to new norms evolving in parallel to these findings. It being self-evident that such schemes would themselves have to be in operating condition for any benefit to be realized, it was considered only obvious that before any actual attempt at their implementation - either in new, or in retro-fit applications- the first step would have to be ^an assessment of the degree to which this end was being maintained for existing installations, irrespective of their design currency. İİİ ^YÜKSEKÖfiRETtMKUlüU! TOK0MANTASYON MERIQEZSIt was on this argument that a trial investigation was conducted at the Ibn-i Sina Teaching Hospital in Ankara to assess the current status of its lighting system as installed in its inpatient departments. Here, a roughly 30% stratified sample - consisting of randomly selected wards and corridors from randomly selected floors - was constructed and surveyed to determine the ratios of malfunctioning fixtures to existing ones. Data was then grouped by area type and by floor to determine whether or not there were any significant differences on these counts. Analysis of Variance (ANOVA) results showed that while the system was, on the whole, in due working order, there were significant differences among area types, regardless of floor, but none among the floors themselves. It was concluded that while the method used was appropriate to the assessment in question, further developments and investigations were needed to determine the causes underlying such differences - if and when they showed up.