Design of a front-end electronics and user interface board for a compact thermal imager
Kompakt termal görüntüleme sistemi için dedektör ön elektroniği ve kullanıcı arayüz kartı tasarımı
- Tez No: 119085
- Danışmanlar: DOÇ. DR. CENGİZ BEŞİKCİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Termal Görüntüleme, Odak Düzlem Dedektör Dizini, Dedektör Ön- Arabirim Elektroniği VI, Infrared Imaging, Focal Plane Array, Front-End Electronics IV
- Yıl: 2002
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 92
Özet
Termal görüntüleme sistemleri, çeşitli askeri ve endüstriyel dallarda giderek artan bir şekilde kullanım alanları bulmuştur. Bu sistemlerde kullanılan analog önarabirimler sistem performansım belirlemede önemli bir rol oynamaktadır. Bu tezde, dedektör performansıyla sınırlı bir sistem oluşturabilmek için gerekli tüm tasarım teknikleri dikkate alınarak 4 girişli 20 MHz'te çalışabilen karışık sinyalli bir ön elektronik kartı tasarımlanmış, üretilmiş ve test edilmiştir. Dedektör çıkışının analog işlenmesi, okuma devresi arayüzü, analog-sayısal çevirim ve kullanıcı arayüzünü içeren kart fonksiyonları alan programlanabilir kapı dizinleri entegre devresi tarafından gerçekleştirilmektedir. Kart, RS232 portu üzerinden PC tarafından kontrol edilebilmektedir. Geliştirme ve test aşamalarından sonra, ön elektronik kartı video işleme ve dedektör/soğutucu birimi ile entegre edilerek prototip bir termal görüntüleme sistemi oluşturulmuştur. Sistem, 128x128 dizinli odak düzlem dedektörler ile uyumlu olacak şekilde yapılandırılmıştır. Maksimum resim hızı 128x128 dizinli odak düzlemdedektörler için 550 Hz'dir. Sistem, 25 resim/saniye hızda 320x256 formatma kadar odak düzlem matrislerini desteklemektedir. En kötü koşullarda, kartın gürültü seviyesi 650 e“'dan küçüktür ve tipik bir okuma devresi çıkış gürültü seviyesi (550 e”) ile karşılaştırılabilir düzeyde olup, 4000 e“ olan tipik soğutmalı uzundalga kızılötesi dedektör gürültü seviyesinden bir kaç kat düşük düzeydedir. Normal çalışma koşullarında, ön-elektronik sistemi gürültü seviyesi 50 e”'dan küçüktür ve sistem performansı okuma devresi ve dedektör gürültüleri ile sınırlıdır.
Özet (Çeviri)
Infrared imaging systems have found increasing usage in various military and industrial branches. The analog front-end unit of an imager plays a considerable role in determining the system performance. In this thesis, a 4-input, 20 MHz mixed- signal front-end electronics board has been designed, implemented and tested by taking all necessary design techniques into consideration to make a system limited by the detector performance. The board functions including the analog processing of the detector output, readout integrated circuit (ROIC) interfacing, analog to digital conversion and user interface are controlled by a field programmable gate array. The board is controllable by a PC through an RS232 port. After the implementation and testing, the front end electronics board is integrated with a video processing board and a detector/dewar assembly to form a prototype thermal imager. The system is configured to support 128x128 focal plane arrays. The maximum frame rate is 550 Hz for 128x128 focal plane arrays. The msystem supports focal plane arrays up to a maximum format of 320x256 at 25 Hz frame rate. Under the worst conditions, the noise level of the board is less than 650 e“, and is comparable with that of a typical read-out integrated circuit (550 e”) being several times smaller than the noise level of a typical cooled longwavelength infrared detector, which is about 4000 e“. Under typical operating conditions, the noise level of the front-end electronics board is less than 50 e”, and the performance of the system is limited by the ROIC and detector noise.