Reconfigurable microcontroller based multifrequency electrical impedance tomography
Yeniden biçimlendirilebilir mikro-denetleyici tabanlı çok frekanslı elektriksel empedans tomografi
  1. Tez No: 119086
  2. Yazar: VOLKAN EMRE ARPINAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MURAT EYÜBOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: tıbbi görüntüleme, elektriksel empedans tomografisi, çoklu frekans. iv, medical imaging, electrical impedance tomography, multifrequency ui
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 103
Özet
öz YENİDEN BİÇİMLENDİRİLEBİLİR MİKRO- DENETLEYİCİ TABANLI ÇOK FREKANSLI ELEKTRİKSEL EMPEDANS TOMOGRAFİ Arpınar, Volkan Emre Yüksek Lisans, Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. B. Murat Eyüboğlu Aralık 2002, 93 sayfa Bu çalışmada, mikrodenetleyici kontrollü çoklu frekanslı elektriksel empedans tomografisi geliştirilmiştir. Bu sistemde akım uygulamaları ve gerilim ölçümleri yüzey elektrotlarıyla yapılmıştır. Veri toplama protokolü bilgisayar tarafından programlanmakta, mikrokontrolör tarafından kontrol edilmektedir. Ayarlanabilir genlikte ve 10kHz ila 100kHz frekans aralığındaki akım, belirtilen protokole göre uygulanmıştır. Farksal gerilimler, geri kalan elektrotlardan kazanç 100 iken 106dB'lik ortak mod zayıflama oranı ile ölçülmüştür. Ölçülen sinyal, analog çarpan entegresi ve faz algılayıcı devresi tarafından işlenmiştir. İşlenen bilgi 12 bit sayısal forma çevrilmiş ve bilgisayara aktarılmıştır. Sayısal bilgi, görüntü oluşturma algoritması kullanılarak işlenmiş ve elektriksel empedans görüntüsü oluşturulmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT RECONFIGURABLE MICROCONTROLLER BASED MULTIFREQUENCY ELECTRICAL IMPEDANCE TOMOGRAPHY Arpınar, Volkan Emre M.Sc, Department of Electrical and Electronics Engineering Supervior: Prof. Dr. Murat Eyüboğlu December 2002, 93 pages In this study, development of a microcontroller-controlled-multifrequency electrical impedance tomography (EIT) system is achieved. In this system, current injection and voltage measurements are performed by means of surface electrodes. Data acquisition protocol can be programmed via a PC and contolled by a microcontroller. According to this protocol, current is applied with adjustable amplitude and frequency in 10kHz and 100kHz range. Differential voltages are measured from remaining electrodes with a CMRR of 106dB at 100 gain. Measured signal is processed by means of analog multiplier and phase detector circuitry. Processed signal is converted tol2 bit digital form and transfered to the PC. The digital data is processed using a reconstruction algorithm and impedance images are formed. Maximum measurement error of the system is found to be 0.747%.