Real estate investment trusts (REITS): A new urban development instrument for public lands in Turkey
Gayrimenkul yatırım ortaklıkları (GYO): Türkiye'deki kamu arazileri için yeni bir kentsel geliştirme aracı
  1. Tez No: 119087
  2. Yazar: E. AYŞE ERKAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. M. MELİH PINARCIOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Şehircilik ve Bölge Planlama, Urban and Regional Planning
  6. Anahtar Kelimeler: kamu arazileri, planlama, gayrimenkul finansmanı, GYO, kamu GYO'su, project management vı, public lands, planning, real estate financing, REITs, public REIT, project management IV
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Şehir ve Bölge Planlama Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 205
Özet
öz GAYRİMENKUL YATIRIM ORTAKLIKLARI (GYO) TÜRKİYE'DEKİ KAMU ARAZİLERİ İÇİN YENİ BİR KENTSEL GELİŞTİRME ARACI ERKAN, E. AYŞE M.S., Şehir Planlama Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. M. Melih PINARCIOĞLU Aralık 2002, 190 sayfa Bu tez, kamu arazilerinin değerlendirilmesinde gayrimenkul yatırım ortaklıklarının alternatif bir kentsel geliştirme aracı olarak kullanılıp kullanılamayacağı konusunu tartışmaktadır. Gayrimenkul Yatırım Ortaklıkları (GYO'lar), kamu sektörünün büyük ölçekli kentsel projeleri gerçekleştirme sürecinde karşılaştığı mali ve proje yönetimi gibi temel zorlukların aşılması açısından önemlidir. Bu tez Türkiye'de uzun vadeli, etkin ve uygulanabilir arsa/arazi politikalarının geliştirilememesi, alınan kararların planlama süreciyle uyumunu sağlayacak herhangi bir kurum kuruluşun olmaması ve özellikle uzun vadede kentsel geliştirme projelerini destekleyecek kurumsal bir finansman sistemi geliştirilememesinin sebeplerini ortaya koymakta ve bu konulardaki eksiklikleri dünya örnekleriyle karşılaştırılarak değerlendirmiştir. Gayrimenkul projelerinin finansmanında, gayrimenkul(ler) veya gayrimenkule dayalı sermaye piyasası araçlarından oluşan portföylerinin, menkul kıymetleştirme yoluyla finansal bir araç olarak kullanılmasını sağlayan Gayrimenkul Yatırım Ortaklıkları (GYO'lar) önplana çıkmıştır. Gayrimenkul Yatırım Ortaklıkları tüm dünyada,finansman kaynağı sağlama kolaylığı ve iyi proje yönetimi araçlarını kullanmak suretiyle başarılı olurken eldeki arazilerin değerlendirilmesi için devletin sahip olduğu bir gayrimenkul yatırım ortaklığının başarılı olması mümkün görünmemektedir. Bu bağlamda, kamuya ait gayrimenkul yatırım ortaklıklarının neden başarılı olamıyacağı konusuna açıklık getirilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT REAL ESTATE INVESTMENT TRUSTS (REITS): A NEW URBAN DEVELOPMENT INSTRUMENT FOR PUBLIC LANDS IN TURKEY ERKAN, E. AYŞE M.S., Department of City Planning Supervisor: Assoc. Prof. Dr. M. Melih PINARCIO?LU December 2002, 190 pages In this thesis, it is discussed whether real estate investment trusts can be an alternative way of urban development instrument for the evaluation of public lands or not. Real Estate Investment Trusts (REITs) can enable public sector to conquer some of the fundamental problems like financial and project management, which it has faced in the realization of large-scale development projects. This thesis lays down first reasoning of the deficiencies in the long term, effective, and applicable public land policies and an agency for the harmonization of public land use decisions and planning process, and particularly institutional structure for financing mechanisms for large scale development projects in the long run in Turkey. Above mentioned issues are also assessed together with the world practices. Real Estate Investment Trusts (REITs) have become an important financing mechanism for real estate development projects, by enabling to use their portfolios, composed of real estate(s) and capital market tools based on real estate(s), as a financing tool through insecuritization. Although Real Estate Investment Trusts are flourishing throughout the world by using easy financing and good project management instruments, success of REIT that is totally owned by state, and established for the evaluation of lands, is envisioned impossible. In that respect, it has been clarified that why REITs owned by the state will fail to succeed.