Evolution of spatial organization of daily retailing in urban areas: The case of Ankara
Kentsel alanlarda günlük perakende ticaretin mekansal evrimi: Ankara örneği
- Tez No: 119088
- Danışmanlar: DOÇ.DR. MURAT GÜVENÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Şehircilik ve Bölge Planlama, Urban and Regional Planning
- Anahtar Kelimeler: Perakende coğrafyası, Ankara, Ticari Peyzajın Evrimi. vı, Retail Geography, Ankara, Evolution of Commercial Landscape. IV
- Yıl: 2002
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Şehir ve Bölge Planlama Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 192
Özet
öz KENTSEL ALANLARDA GÜNLÜK PERAKENDE TİCARETİN MEKANSAL EVRİMİ: ANKARA ÖRNEĞİ YILMAZ, Gülsen Yüksek Lisans, Şehir Planlama Bölümü Tez Yöneticisi: Yrd. Doç. Dr. Murat GÜVENÇ Aralık 2000, 192 sayfa özellikle 1980'lerin II. Yansından sonra, Türkiye'de perakende ticaretin yapısında önemli değişiklikler yaşanmıştır. Bu değişim sürecinde büyük ölçekli, modern ticaret birimlerindeki (süper ve hipermarketlerdeki) artışa rağmen, küçük ölçekli geleneksel perakende ticaret (bakkal, kasap, kırtasiye ve manav yapılan vb) birimleri sektör içinde hala önemli bir yere sahiptir ve günlük ihtiyaçtan sağlamak amacıyla bu önemini yakın gelecekte de koruyacaktır. Perakende ticaret, yerel dinamikler içinde evrim geçiren kent morfolojisinin ana bileşenlerinden biridir ve kent makroformunun şekillenmesinde önemli bir rol oynar. Ancak, gelişmekte olan ülkelerde ve Türkiye'de perakende ticaretin evrimini kentleşme süreci içinde ele alan herhangi bir çalışma bulunmamaktadır. Bu boşluğu doldurabilmek amacıyla yapılan tez, Ankara kentinde 1923' den günümüze kentleşme süreci içinde, küçük ölçekli günlük perakende ticaretin evrimini, kentsel yatırımlar ve kent makroformundaki değişimler bağlamında incelemektedir. vBu tez kapsamında Ankara Ticaret Odası üye kayıtlarından %25 örneklem alınarak gerçekleştirilen amprik analiz, 4 farklı perakende ticarete (bakkal, kasap, kırtasiye ve manav) ilişkin kayıtların mekansallaştırılması ile gerçekleştirilmiştir ve böylelikle günlük perakende ticaretin mekansal organizasyonundaki değişimler amprik bulgularla ortaya konulmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT EVOLUTION OF SPATIAL ORGANIZATION OF DAILY RETAILING IN URBAN AREAS: THE CASE OF ANKARA YILMAZ, Gülsen M.S., Department Of City Planning Supervisor: Assoc. Prof. Dr. MURAT GÜVENÇ December 2002, 192 pages Radical changes of retailing have been experienced in Turkey especially in the second half of 1980s. Although there has been an increase in the numbers of large- scale modem type of shops (super/hypermarkets), small-scale traditional type of shops (such as grocer's, greengrocer's, butcher's and stationery's) are still significant in the market. It seems that this will be continuing in the near future to provide frequent and daily needs. Retailing is one of the main components of evolving urban morphology in the local dynamics and it plays a prominent role in shaping urban macro forms but there have been limited researches into spatial organization of retailing, in the context of the urbanization process in developing countries and in Turkey. So, the aim of this thesis is to analyze the evolution of small scale-daily retailing in urbanization process from 1923 up today in the context of urban investments and urban macro- form and retail relationships in the city of Ankara. IllThis thesis has been supported with an empirical analysis. Four different daily retail shops, ( butchers', grocers, greengrocers, and stationery) is covered in the case of Ankara. Data on daily retail activities, as defined in the analysis, is derived from the membership list of ACC (25% sampling rate).