An ebXML registry/ repository implementation
ebXML kayıt/ depolama geliştirilmesi
- Tez No: 119195
- Danışmanlar: PROF.DR. ASUMAN DOĞAÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
- Anahtar Kelimeler: ebXML Kayıt/Depolama Servisi, Otomatik CPA oluşturul ması, ebXML Kayıt/Depolama Servisi'nde DAML+OIL ontoloji desteği. vı, ebXML Registry/Repository, ebXML Registry, Automatic CPA Con struction, DAML+OIL ontology support on ebXML Registry. IV
- Yıl: 2002
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 127
Özet
oz EBXML KAYIT/DEPOLAMA GELİŞTİRİLMESİ Çarkacıoğlu, Levent Yüksek Lisans, Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Asuman Doğaç Temmuz 2002, 115 sayfa Şirketler ticaret yapabilmek için ticari ortakları ile veri değişimine ihtiyaç du yarlar. Veri değişiminin elektronik olarak yapılması, ticari işlevlerin güvenlir ve emin bir şekilde otomasyonunu sağlar. Bununla birlikle, veri değişimi standarlar gereksindirir. ebXML, evrensel ticareti artırmak için orta ve küçük ölçekli girişimlere İnter net üzerinden kolayca ticaret yapabilmeleri için bir elektronik ticaret iskeleti sağlamayı amaçlayan, elektronik ticaret standartlarından birisidir. ebXML içindeki en önemli işlevsel kavramlardan birisi de, ticari kaynaları depolama, erişim ve keşfetmeyi sağlayan Kayıt/Depolama Servisidir. Bu tezde ebXML Kayıt/Depolama Servisi iki ek ile tasarlandı ve gerçekleştirildi. ebXML iskeletinde, ticari şirketlerin teknik olarak uyuşabileceği ortakları araştırmaları için tüm ortakların teknik dokümanlarını depodan yüklemeleri gerekmektedir. Bu tezde, ebXML Kayıt/Depolama Servisi, otomatik uyuşabilir ortak taraması için genişletildi. Ontoloji kullanımı kaynak taramasını kolaylaştırır ve hızlandırır. ebXML Kayıt/Depolama Servisi, ontolojileri desteklemek için sınıflandırma ağaçları bici-minde bir yapı sağlamaktadır. Bununla birlikte, DAML+OIL zengin ontoloji yapıları kurmak için, büyük çapta kabul görmüş, RDF tabanlı anlamsal bir markup dilidir. Bu tezde ebXML Kayıt/Depolama Servisi, DAML+OIL ile oluşturulmuş ontolojileri desteklemek üzere genişletildi.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT AN EBXML REGISTRY/REPOSITORY IMPLEMENTATION Çarkacıoğlu, Levent M.Sc, Department of Computer Engineering Supervisor: Prof. Dr. Asuman Doğaç July 2002, 115 pages Companies need to exchange data with their trading partners to conduct busi ness. Exchange of data electronically enables the automation of business pro cesses in a secure and reliable manner. However, electronic data exchange ne cessitates standards. ebXML is one of the electronic business standards which aims to provide an electronic business framework to enable small or medium enterprises to do business easier via Internet, in order to increase the global trade. The vision of ebXML is to create an infrastructure for electronic business transactions. One of the most important functional concepts in the ebXML framework is the Registry/Repository Service that enables the storage, access and discovery of business sources. In this thesis, an ebXML Registry/Repository Service is designed and implemented with two extensions. In the ebXML framework, in order for a business to search for technically compatible partners, it has to download all the partners technical documents from the Repository. In this thesis, the ebXML Registry /Repository Service is extended for automatic compatible partner search. mThe use of ontologies makes the search of sources easier and faster. ebXML Registry/Repository provides mechanisms to store ontologies in the form of classification trees. However, DAML+OIL is a widely accepted, RDF based semantic markup language for building richer ontology structures. In this the sis, ebXML Registry/Repository Service is extended to support DAML+OIL ontologies.