Effectiveness of conceptual change instruction on overcoming students' misconceptions of fluid force at 7th grade level
Kavramsal değişim metinleri kullanarak hazırlanan yöntemin 7. sınıf öğrencilerinde akışkanların kaldırma kuvveti konusunu anlamaya olan etkisi
  1. Tez No: 119321
  2. Yazar: HÜLYA YEŞİLYURT KARADAĞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÖMER GEBAN, PROF. DR. HAMİDE ERTEPINAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilim ve Teknoloji, Eğitim ve Öğretim, Science and Technology, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Kavram Yanılgısı, Alternative Kavram, Kavramsal Değişim Metni, Geleneksel Yöntem, Akışkanların Kaldırma Kuvveti, Fen Bilgisi Dersi Tutum Ölçeği, Mantıksal Düşünme Yeteneği V1 T.C. YÜKSEK ÖĞRETIM KÜRUöü, Misconceptions, Alternative Conceptions, Conceptual Change Text Instruction, Traditionally Designed Science Instruction, Fluid Force, Attitude Toward Science as a School Subject, Logical Thinking Ability IV
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ortaöğretim Fen ve Matematik Alanları Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 80
Özet
oz KAVRAMSAL DEĞİŞİM METİNLERİ KULLANARAK HAZIRLANAN YÖNTEMİN 7.SINIF ÖĞRENCİLERİNDE AKIŞKANLARIN KALDIRMA KUVVETİ KONUSUNU ANLAMAYA OLAN ETKİSİ Yeşilyurt, Hülya Yüksek Lisans, Orta Öğretim Fen ve Matematik Alanları Eğitimi Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Ömer Geban Yardımcı Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Hamide Ertepınar Eylül 2002, 68 Sayfa Bu çalışmanın başlıca amacı kavramsal değişim metinlerinin kullanımının 7. sınıf öğrencilerinin akışkanların kaldırma kuvveti konusundaki kavramlarla ilgili başarılarına ve fen bilgisi dersine olan tutumlarına etkisini geleneksel fen bilgisi öğretim yöntemi ile karşılaştırmaktır. 2001-2002 ilkbahar döneminde, İSTEK Özel Lisesi Orta kısmındaki aynı öğretmenin iki 7. sınıfından 47 öğrenci bu çalışmaya katılmıştır. te®B,ftWfi,'*î a.;' v ör! WfX$ 'i F7f.Bu çalışmada kontrol grubu sadece geleneksel öğretim yöntemi, deney grubu ise kavramsal değişim metinleri kullanmıştır. Her iki gruba da öntest ve sontest olarak Akışkanların Kaldırma Kuvveti Kavram Başarı Testi ve Fen Bilgisi Tutum Ölçeği uygulanmıştır. Ayrıca, çalışmanın başlangıcında öğrencilerin mantıksal düşünme düzeylerini ölçmek için Mantıksal Düşünme Yetenek Testi verilmiştir. Bu çalışmanın hipotezlerini test etmek için t-test ve ortak değişkenli varyans analizi kullanılmıştır. Analiz sonuçlan, kavramsal değişim metinleriyle öğretilen öğrencilerin akışkanların kaldırma kuvveti kavranılan ile ilgili başarılarının, geleneksel fen dersi yöntemi ile öğretilen öğrencilere göre daha yüksek olduğu gösterilmiştir. Kavramsal değişim metni kullanarak öğrencilerin fen bilgisi dersine olan tutumlarının geleneksel fen bilgisi dersi öğretiminden faydalanan gruba göre daha pozitif olduğu gözlenmiştir. Ayrıca, öğrencilerin mantıksal düşünme yeteneklerinin, akışkanların kaldırma kuvveti kavramlarını anlamaya manidar katkısı bulunduğu saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT EFFECTIVENESS OF CONCEPTUAL CHANGE INSTRUCTION ON OVERCOMING STUDENTS' MISCONCEPTIONS OF FLUID FORCE AT 7th GRADE LEVEL Yeşilyurt, Hülya M.S., Department of Secondary Science and Mathematics Education Supervisor: Prof. Dr. Ömer Geban Co-Supervisor: Prof. Dr. Hamide Ertepınar September 2002, 68 Pages The main purpose of this study is to investigate the effectiveness of conceptual change text based instruction over traditionally designed science instruction on 7th grade students' understanding of fluid force concepts and their attitudes toward science as a school subject. Forty seven 7th grade students from two classes of a General Science course taught by the same teacher in ISTEK high school in 2001-2002 spring semester were enrolled in the study. iiiThere were two groups of students. Students in the control group were instructed only with traditionally designed science texts. Students in the experimental group studied with the conceptual change texts through teacher lecture. Both groups were administered Fluid Force Concept Achievement Test and Attitude Scale Toward Science as a School Subject as pre-tests and post-tests. Also, Logical Thinking Ability Test was used at the beginning of the study to determine students' reasoning ability levels. t-test and ANCOVA were used for testing the hypotheses of the study. The result showed that the conceptual change text instruction group had a significantly higher scores with respect to achievement related to fluid force concepts than the traditionally designed science instruction group. In addition, the conceptual change text instruction produced significantly higher positive attitudes toward science as a school subject man the traditionally designed science instruction group. Also, logical thinking ability were found as a significant predictors for understanding of fluid force concepts.