The Effect of the conceptual change oriented instruction through cooperative, learning accompanied by concept mapping on 4th grade students' understanding of earth and sky concepts
Kavramsal değişim yaklaşımına dayalı kavram haritaları destekli işbirlikçi öğrenme yönteminin 4. sınıf öğrencilerinin dünya ve gökyüzü konularını anlamalarına olan etkisi
  1. Tez No: 119320
  2. Yazar: OKŞAN ÇELİKTEN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HAMİDE ERTEPINAR, PROF. DR. ÖMER GEBAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilim ve Teknoloji, Eğitim ve Öğretim, Science and Technology, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Kavram Yanılgısı, Kavramsal Değişim Metni, Dünya ve Gökyüzü, Tutum Ölçeği, Kavramsal Değişim Yaklaşımı, İşbirlikçi Öğrenme Yöntemi, Kavram Haritalan, Geleneksel Fen Anlatım Yöntemi, Okuduğunu Anlama Beceri Testi ^£- VÖ&SEKÖĞRJHTM KURULU, Misconception, Conceptual Change Text, Earth and Sky Concepts, Attitude Scale, Conceptual Change Approach, Cooperative Learning, Concept Mapping, Traditional Science Instruction, Reading Comprehension Skills Test IV
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ortaöğretim Fen ve Matematik Alanları Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 116
Özet
oz KAVRAMSAL DEĞİŞİM YAKLAŞIMINA DAYALI KAVRAM HARİTALARI DESTEKLİ İŞBİRLİKÇİ ÖĞRENME YÖNTEMİNİN 4. SINIF ÖĞRENCİLERİNİN DÜNYA VE GÖKYÜZÜ KONULARINI ANLAMALARINA OLAN ETKİSİ ÇELİKTEN, Okşan Yüksek Lisans, Ortaöğretim Fen ve Matematik Alanları Eğitimi Bölümü Tez Danışmanı: Prof. Dr. Hamide ERTEPINAR Ortak Tez Danışmanı: Prof. Dr. Ömer GEBAN Eylül 2002, 104 sayfa Bu çalışmanın başlıca amacı kavramsal değişim yaklaşımına dayalı kavram haritaları destekli işbirlikçi öğrenme yönteminin kullanımının ilköğretim dördüncü sınıf öğrencilerinin dünya ve gökyüzü konularındaki kavramlarla ilgili başarılarına ve dünya ve gökyüzü konularına olan tutumlarına etkisini geleneksel fen öğretim yöntemi ile karşılaştırarak ortaya çıkarmaktır. YÜKSEKÖĞRETİM SCSJ&OUU DOKÜMANTASYON MERKEZİBu çalışmada, ODTÜ Geliştirme Vakfı Özel İlköğretim Okulu'ndan aynı öğretmenin iki ayrı sınıfında bulunan 56 dördüncü sınıf öğrencisi yer almıştır. Çalışma 2000-2001 sonbahar dönenimde gerçekleştirilmiştir. Bu çalışmada, altı dördüncü sınıftan iki tanesi cinsiyet, sınıf mevcudu ve ön testin frekans dağılımları gibi eşit temelli karakterleri göz önünde tutularak seçilmiştir. Gruplardan bir tanesi deney grubu olarak seçilmiş ve bu gruba dünya ve gökyüzü konulan öğretilirken kavramsal değişime dayalı kavram haritası destekli işbirlikçi öğrenim yöntemi uygulanmıştır. Kontrol grubu olarak seçilen sınıfta ise aynı konu geleneksel yöntemle anlatılmıştır. Araştırmada Dünya ve Gökyüzü Kavram Testi, öğrencilerin dünya ve gökyüzü konularındaki başarılarının, Dünya ve Gökyüzü Tutum Ölçeği ise öğrencilerin dünya ve gökyüzü konularına olan tutumlarının ölçülmesinde kullanılmıştır. Bu çalışmanın hipotezlerini test etmek için t-testi ve Ortak Değişkenli Varyans Analizi kullanılmıştır. Analiz sonuçları, kavramsal değişim yaklaşımına dayalı kavram haritası destekli işbirlikçi öğrenme yöntemi kullanılan öğrencilerin dünya ve gökyüzü kavranılan ile ilgili başarılarının, geleneksel fen anlatımı öğrenimi gören öğrencilere göre daha yüksek olduğunu göstermiştir. Ancak, kavramsal değişim yaklaşımına dayalı kavram haritası destekli işbirlikçi öğrenme yöntemi kullanılan öğrencilerin dünya ve gökyüzü konularına olan tutumları ile geleneksel fen öğretiminden yararlanan grubun bu konulara olan tutumları arasında anlamlı bir fark bulunmadığı gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE EFFECT OF THE CONCEPTUAL CHANGE ORIENTED INSTRUCTION THROUGH COOPERATIVE LEARNING ACCOMPANIED BY CONCEPT MAPPING ON 4th GRADE STUDENTS' UNDERSTANDING OF EARTH AND SKY CONCEPTS ÇELİKTEN, Okşan M.S. Department of Secondary Science and Mathematics Education Supervisor: Prof. Dr. Hamide ERTEPINAR Cosupervisor: Prof. Dr. Ömer GEBAN September 2002, 104 pages The main purpose of the study was to compare the effectiveness of the conceptual change oriented instruction through cooperative learning accompanied by concept mapping and traditional science instruction on 4th grade students' understanding of earth and sky concepts and attitudes toward earth and sky concepts. In this study, 56 fourth grade students from two classes of general science course instructed by the same teacher from METU Development uiFoundation Private Elementary School took part. The study was conducted during the 2000-2001 fall semester. This study included two groups which were selected throughout six classes according to their equally-based characteristics such as size, gender, and the frequency distribution in the analysis of their pre-test results. One of the classes was assigned to experimental group, which was exposed to conceptual change oriented instruction through cooperative learning and concept mapping, the other class was assigned to control group, which was exposed to traditional science instruction over a period of eight weeks. In order to determine the effect of the treatment on dependent variables; achievement related to earth and science concepts was measured with Earth and Sky Concepts Test and attitude toward earth and sky concepts were measured with Attitude Scale Toward Earth and Sky Concepts. For testing the hypotheses of the study, t-test and ANCOVA were used. The results showed that students who used conceptual change oriented instruction through cooperative learning accompanied by concept mapping had significantly higher scores with respect to achievement related to earth and sky concepts than the students who received traditional science instruction. However, there was no significant difference between conceptual change oriented instruction through cooperative learning accompanied by concept mapping group and the traditional science instruction group with respect to attitude toward earth and sky concepts.