Effectiveness of conceptual change instruction on overcowing students' misconceptions of mechanical energy at 0th grade level
Kavram değiştirme metinlerini kullanarak hazırlanan yöntemin 10. sınıf öğrencilerinde mekanik enerji konusunu anlamaya olan etkisi
- Tez No: 93198
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖMER GEBAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Matematik, Mathematics
- Anahtar Kelimeler: Kavramsal Yanılgı, Kavramsal Değişim Metni, Geleneksel Öğretim Metodu, Mekanik Enerji M ?EC ^teffiöĞMTİM mrnmM, Misconceptions, Conceptual Change Text, Traditional Method, Mechanical Energy IV
- Yıl: 2000
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ortaöğretim Fen ve Matematik Alanları Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 111
Özet
oz KAVRAM DEĞİŞTİRME METİNLERİ KULLANILARAK HAZIRLANAN YÖNTEMİN 10.SINIF ÖĞRENCİLERİNDE MEKANİK ENERJİ KONUSUNU ANLAMAYA OLAN ETKİSİ OCAK, Sabiha Yeşim Yüksek Lisans, Orta Öğretim Fen ve Matematik Alanları Eğitimi Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Ömer Geban Ocak 2000, 98 Sayfa Bu çalışmanın amacı; Kavramsal Değişim Metinleri kullanılarak hazırlanan yöntemin, onuncu sınıf öğrencilerinin Enerji konusundaki kavram yanılgılarını gidermeye olan etkisini, geleneksel fizik öğretimi ile karşılaştırarak araştırmaktır. Kavramsal değişimi sağlayabilmek için yedi adet Kavramsal Değişim Metni (KDM) hazırlandı. Öğrencilerin kavramsal yanılgılarını belirlemek için, 10 soruluk Mekanik Enerji Kavram Testi (MEKT) olarak adlandırılan bir tanı testi geliştirildi. Öğrencilerin fizik dersine yaklaşımlarını ve bu yaklaşımların fizik dersi başansılanna etkisini belirlemek için bir tutum ölçeği hazırlanmıştır. Ayrıcaöğrencilerin bilimsel işlem becerilerini saptamak ve bu becerilerin fizik kavramlarını anlamaya olan etkisini ölçebilmek için standart bir test olan bilimsel işlem becei testi uygulanmıştır. Çalışmanın deneklerini, Ankara ilinde bulunan TED Ankara Koleji'ndeki Lise 2. sınıf öğrencileri oluşturmuştur. Toplam olarak 61 öğrencinin verdikleri cevaplar analizlerde kullanılmıştır. Sınıflardan biri rastgele kontrol grubu seçilmiş ve bu sınıftaki öğrencilere Geleneksel Öğretim Metodu ile konu anlatılmıştır. Diğer sınıftaki öğrenciler KDM kullanılarak hazırlanan yöntem ile konuyu öğrenmişler ve bu sınıfın oluşturduğu grup deneysel grupolarak tayin edilmiştir. MEKT ve fizik dersine yaklaşım testi iki gruba da öntest ve sontest şeklinde iki ayrı zamanda uygulanmıştır. Öntest sonuçları, uygulamanın başında, grupların istatistiksel olarak MEKT'den ve fizik dersine yaklaşım testinden aldıkları puanlar açısından denk olduklarını göstermiştir. Uygulamaların sonunda yapılan sontest analizleri ise,, deneysel grubun kontrol grubuna göre kavramsal yanılgıları gidermede daha başarılı olduğunu göstermiştir. Ayrıca deney grubunun fizik dersine olan ilgilerinin daha fazla olduğu anlaşılmıştır. Diğer yandan öğrencilerin bilimsel işlem becerilerinin mekanik enerji kavramlarını anlamaya manidar bir katkıda bulunduğu saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT EFFECTIVENESS OF CONCEPTUAL CHANGE INSTRUCTION ON OVERCOMING STUDENTS' MISCONCEPTIONS OF MECHANICAL ENERGY AT 10th GRADE LEVEL OCAK, Sabiha Yeşim MS, Department of Secondary Science and Mathematics Education Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Ömer Geban January 2000, 98 Pages The purpose of this study was to investigate the effectiveness of the conceptual change text based instruction over traditionally designed physics instruction to overcome 10th grade students' misconceptions on mechanical energy concepts. To promote conceptual change, seven conceptual change texts (CCT) were developed by the researcher. A 10-item Mechanical Energy Concept Test (MECT) was developed and used to elicit students' probable misconceptions. An Attitude Scale Towards Physics As a School Subject (ASTPASS) developed by the researcher was administered to the students to obtain valid and useful information concerning students' attitudes toward physics Ulas a school subject and the effect of their attitudes on their physics achievements. And a Science Process Skills Test developed by Okey, Wise and Burns (1982) and translated in Turkish by Özkan, Aşkar and Geban (1991) is administered to the students to bring out analysis ability of students in solving complex problems. The subjects of this study included two classes from TED Ankara College in Ankara, Turkey, and a total of 61 students' scores were used for the analysis. Students from one of classes that were randomly assigned, participated in traditional instruction and referred as the control group. Students from the other class participated in CCT based instruction and referred as the experimental group. MECT and ASTPASS had been administrated to both groups on two different occasions as pretest and posttest. Although there was statistically no difference between the groups in terms of their mean scores in MECT and ASTPASS. at the beginning of the treatment, it was seen that the experimental group did better than the control group in terms of physics achievement and gained more positive attitude at the end of the treatment. On the other hand, students' science process skills were found as a significant predictor for understanding of mechanical energy concepts.