Effectiveness of conceptual change instruction on overcoming students' misconceptions of electric field, electric potential and electric potential energy at tenth grade level
Kavramsal değişim yöntemi ile yapılan öğretimin onuncu sınıf öğrencilerinin elektriksel alan, elektriksel potansiyel ve elektriksel potansiyel enerji konularındaki kavram yanılgılarını gidermeye olan etkisi
  1. Tez No: 199350
  2. Yazar: ORHAN VATANSEVER
  3. Danışmanlar: DR. MEHMET SANCAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Kavram Yanılgıları, Kavramsal Değişim Metni, KavramsalDeğişim Öğretimi, Geleneksel Öğretim Metodu, Elektriksel Alan, ElektrikselPotansiyel, Elektriksel Potansiyel Enerji, Misconception, Conceptual Change Text, Conceptual ChangeInstruction, Traditional Method, Electric Field, Electric Potential, Electric PotentialEnergy
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ortaöğretim Fen ve Matematik Alanları Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 123
Özet
Bu çalışmanın amacı; kavramsal değişim metinlerine dayandırılan öğretimin,geleneksel fizik öğretimi ile karşılaştırarıldığında onuncu sınıf öğrencilerininelektriksel alan, elektriksel potansiyel ve elektriksel potansiyel enerji konularındakikavram yanılgılarını gidermeye olan etkisini, araştırmaktır. Kavramsal değişimisağlayabilmek için, araştırmacı tarafından kavramsal değişim metinleri hazırlandı.Öğrencilerin muhtemel kavram yanılgılarını belirlemek için, 10 sorudan oluşanelektriksel potansiyel ve elektriksel potansiyel enerji kavram testi geliştirildi.Kavramsal değişim metinlerine dayandırılan öğretimin öğrencilerin fizik dersinekarşı olan yaklaşımlarını nasıl etkilediğini geçerli bir şekilde belirlemek için fizikdersi tutum ölçeği uygulanmıştır.Çalışmanın deneklerini, Ankara ilinde bulunan TED Ankara Koleji Vakfı ÖzelLisesi'ndeki onuncu sınıf öğrencileri oluşturmuştur ve toplam olarak 37 öğrencidenalınan cevaplar istatistiksel analizlerde kullanılmıştır. Sınıflardan biri rastgelekontrol grubu olarak seçilmiş ve bu sınıftaki öğrencilere geleneksel öğretim metoduile konu anlatılmıştır. Diğer sınıftaki öğrenciler kavramsal değişim metinlerikullanılarak hazırlanan yöntem ile konuyu öğrenmişler ve bu sınıfın oluşturduğugrup deneysel grup olarak tayin edilmiştir. Elektriksel potansiyel ve elektrikselpotansiyel enerji kavram testi ile fizik dersine karşı olan tutum ölçeği her iki grubada öntest ve sontest olarak iki ayrı zamanda uygulanmıştır. Çalışmanın sonuçlarınagöre, kavramsal değişim metinleri kullanılarak hazırlanan yöntem ile gelenekselöğretim yönteminin sontest analizleri karşılaştırıldığında, iki yöntem arasındaistatistiksel olarak anlamlı bir fark oluğu bulunmuştur. Kavramsal değişim yöntemiile öğrenim gören öğrenciler, geleneksel yöntem ile öğrenim gören öğrencilere görekavram yanılgılarını gidermede ve bilimsel olarak doğru kavramları oluşturmadadaha başarılı olmuşlardır. Ancak kavramsal değişim metinleri kullanılarakhazırlanan yöntem, öğrencilerin fizik dersine karşı olan tutumlarını gelenekselyönteme göre daha fazla iyileştirmemiştir. Başka bir deyişle kavramsal değişimyöntemi ile yapılan öğretim, öğrencilerin fizik dersine karşı olan tutumlarınıarttırmada etkili olamamıştır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study was to investigate the effectiveness of the conceptualchange text based instruction over traditionally designed physics instruction toovercome tenth grade students? misconceptions on electric field, electric potentialand electric potential energy concepts. To provide conceptual change, conceptualchange texts (CCT) were developed by the researcher. An Electric Potential andElectric Potential Energy Concept Test (EPEPECT) which consists of 10-items wasdeveloped and used to examine students? probable misconceptions. Physics AttitudeScale (PATS) was administered to the students to obtain valid informationconcerning how conceptual change text based instruction effect students? attitudestoward physics.The subjects of this study included two tenth grade level classes from TED AnkaraCollege Private High School in Ankara, Turkey, and a total of 37 students? scoreswere used for the statistical analysis. Students from one of the classes that wererandomly assigned participated in traditional instruction and referred as the controlgroup. Students from the other class participated in CCT based instruction andreferred as the experimental group. EPEPECT and PATS had been administratedto both groups on two different occasions as pretest and posttest. According to theresults of the study, statistically significant differences were found betweenconceptual change instruction and traditional method. Students taught with CCIshowed a better scientific conception related to electric field, electric potential andelectric potential energy and elimination of misconceptions than the students taughtwith traditionally designed physics instruction (TDPI). However, CCI did notincrease the students? attitudes toward physics as school subject more than TDPIdid. That is, conceptual change instruction was not effective in improving positiveattitudes toward physics.