Nondestructive investigation of age hardening of aluminum alloys by sound velocity and electrical conductivity measurements
Alüminyum alaşımlarının yaşlandırma işlemlerinin ses hızı ve elektriksel iletkenlik metodları ile tahribatsız olarak incelenmesi
- Tez No: 119336
- Danışmanlar: DOÇ. DR. C. HAKAN GÜR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Metalurji Mühendisliği, Metallurgical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Alüminyum, Isıl işlem, Sertlik, Ultrasonik Ses Hızı, Elektriksel iletkenlik vı, Aluminium, Age Hardening, Ultrasonic Velocity, Electrical Conductivity, Hardness, Impact toughness IV
- Yıl: 2002
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Metalurji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 113
Özet
¦ ¦ oz ALÜMİNYUM ALAŞIMLARININ YAŞLANDIRMA İŞLEMLERİNİN SES HIZI VE ELEKTRİKSEL İLETKENLİK METODLARI İLE TAHRİBATSIZ OLARAK İNCELENMESİ YILDIZ, inci Yüksek Lisans, Metalürji ve Malzeme Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. C. Hakan GÜR Eylül 2002, 98 sayfa Bu çalışmanın amacı ısıl işlem ile sertleştirilmiş 2024 (Al-Cu-Mg) ve 7020 (Al-Zn-Mg) alüminyum alaşımlarının fiziksel özellikleri (ultrasonik dalga hızı ve elektriksel iletkenlik) ve mekanik özellikleri (sertlik ve darbe tokluğu) arasındaki ilişkiyi araştırmaktır. Bu sayede alüminyum alaşımlarının yaşlandırma işleminin incelenmesi ve kontrolü için uygun bir tahribatsız muayene metodu geliştirmek mümkün olabilir. Bütün numuneler ısıl işlem prosedürlerine uygun olarak ısıl işleme tabi tutulmuş ve sonra farklı sürelerde yaşlandırılmıştır. Enine ve boyuna dalgaların malzeme içindeki yayılma hızları ultrasonik darbe-yankı tekniği ile, malzemelerin elektriksel iletkenlikleri de girdap akımları tekniği ileölçülmüştür. Ayrıca tüm numunelere sertlik ve Charpy darbe testleri de uygulanmıştır. Bu çalışmada kullanılan alaşımlarda, elektriksel iletkenlik, sertlik, ve darbe tokluğu arasında direk ilişki gözlemlenmiştir. Benzer ilişkiler ses hızı, sertlik ve darbe tokluğu arasında da gözlemlenmiştir, fakat bu benzerlik elektriksel iletkenlik, sertlik, ve darbe tokluğu arasında olan kadar net değildir. Ultrasonik ses hızı ve elektriksel iletkenlik ölçümleri; alüminyum alaşımlarının çökelme işleminin tahribatsız olarak görüntülenmesi için mantıklı ve umut verici bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT NONDESTRUCTIVE INVESTIGATION OF AGE HARDENING OF ALUMINIUM ALLOYS BY SOUND VELOCITY AND ELECTRICAL CONDUCTIVITY MEASUREMENTS YILDIZ, İnci M. S., Department of Metallurgical and Materials Engineering Supervisor: Assoc. Prof. Dr. C. Hakan Gür September 2002, 98 Pages The aim of this study is to investigate the correlations between physical properties (ultrasonic wave velocity and electrical conductivity) and mechanical properties (hardness and impact toughness) in age hardened 2024 (Al-Cu-Mg) and 7020 (Al-Zn-Mg) aluminium alloys. By this way, it would be possible to develop a non-destructive evaluation method appropriate for examination and control of age hardening of aluminium alloys. All specimens were solution heat treated according to their heat treatment procedures, and then, artificially aged for different aging times. Propagation velocities of longitudinal and shear waves were measured by iiiultrasonic pulse-echo technique, and electrical conductivities were measured by eddy current technique. Hardness and Charpy impact tests were also performed. For the alloys used in this study, direct relationship between electrical conductivity, hardness and impact toughness was observed. Similar relationship was also obtained between sound velocity, hardness and impact toughness, however, it is rough compared to the electrical conductivity. It was concluded that the measurements of ultrasonic velocity and electrical conductivity are feasible and promising for monitoring the precipitation process in aluminium alloys non-destructively.