Design and synthesis of novel fluorescent chemo sensors based on electron and energy transfer phenomena
Enerji ve elektron transferi olaylarına dayalı yeni floresan algılayıcılarının tasarım ve sentezi
  1. Tez No: 119352
  2. Yazar: BİLGE BAYTEKİN (TURFAN)
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ENGİN U. AKKAYA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Moleküler algılayıcı, enerji ve elektron transferi, yükseltgen FET, mantık kapılan, anten sistemi, flor anyonunun moleküler algılanması. vı, Chemosensor, energy and electron transfer, oxidative PET, logic gates, antenna system, molecular recognition of fluoride. IV
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 118
Özet
öz ENERJİ VE ELEKTRON TRANSFERİNE DAYALI FLORES AN ALGILAYICILARIN TASARIMI VE SENTEZİ BAYTEKİN (TURFAN), BİLGE Yüksek Lisans, Kimya Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Engin U. AKKAYA Eylül 2002, 100 sayfa Yeni ve özgün yapılara ve işlevlere sahip floresan algılayıcıların tasarım ve sentezi supramoleküler araştırmaların en cazip ve en yoğun çalışılan alanıdır. Bu alana olan ilgi son zamanlarda, elektron ve enerji transferlerinin gösterildiği yapılara ve bunların ışık toplayıcıları veya nanobilgisayarların küçük yapıtaşları olarak kullanılmasına yönelmiştir. Bu konulardaki araştırmalar henüz başlangıç aşamasındadır ve literatürde sadece birkaç örneği bulunmaktadır. Bu çalışmada, belirtilen tarzdaki sistemlere yönelik iki yaklaşım bulunmaktadır. Bunlardan ilkini, oldukça iyi bilinen bipiridil bağlayıcılarının, sentezlerinde kullanıldığı, Zn(II) katyonuna seçici, aynı zamanda moleküler düzeyde NOR mantık kapısı işlevini yapabilen moleküler algılayıcılar oluşturmaktadır. İkincisinde ise kaliks[4]aren tabanlı katyon ve/veya anyon algılayıcılarının sentezi ve seçicilik analizleri ile Eu3+ merkezli, potansiyel bir anten sistemi sentezi veincelenmesi bulunmaktadır. Çalışmanın bu kısmı özellikle, flor anyonuna (diğer halojen anyonlarla karşılaştırıldığında) yüksek seçicilik gösteren özgün bir bağlayıcının oluşturulmasıyla anılmaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT DESIGN AND SYNTHESIS OF NOVEL FLUORESCENT CHEMOSENSORS BASED ON ELECTRON AND ENERGY TRANSFER PHENOMENA BAYTEKÎN (TURFAN), BİLGE M.S., Department of Chemistry Supervisor: Prof. Dr. Engin U. AKKAYA September 2002, 100 pages Design of fluorescent chemosensors with novel architectures and functions is the most attractive and active area of supramolecular research. The interest on the area has recently turned to building up architectures which have ability to display phenomena such as electron and energy transfer in supramolecular systems, as well as, using these architectures as small building blocks for nano structures such as light collectors and nano-computers. The area has just been started to be investigated and there are only few examples of such systems in literature. This study provides two approaches to such systems. Firstly, a well-known ligand, bipyridyl is used to synthesize chemosensors to selectively bind Zn2+, and also perform NOR logic gate action, at molecular level. Secondly, calix[4]arene based receptors for cations and/or anions are synthesized and investigated, in terms of recognition for ions and as potential antenna system with a Eu3+ core. This part of instudy is mostly recognized by generation of a novel ligand for fluoride and its high selectivity towards this anion over other halides.