Fluorescent signalling by novel chemosensors
Yeni moleküler algılayıcılar ile floresan sinyalleme
- Tez No: 82561
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ENGİN UMUT AKKAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Moleküler algılayıcı, squaraine”, moleküler tanıma, Kemp's triacid”. VI, Chemosensor, squaraine, molecular recognition, Kemp's triacid. IV
- Yıl: 1999
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 102
Özet
öz YENİ MOLEKÜLER ALGILAYICILAR İLE FLORASAN SINYALLEME Dilek, Gülay Yüksek Lisans. Kimya Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Engin Umut Akkaya Ağustos 1999, 102 sayfa Kırmızı ve yakın kızıl ötesi emisyonu olan* floresan moleküler algılayıcıların tasarımı aktif bir araştırma alanıdır. Şu ana kadar geliştirilen floresan moleküler algılayıcılar genel olarak görünür bölge spekturumunun kısa dalga bölgesinde çalışırlar. Bu önemli bir arka plan floresan ı yaratır vehücre içi süreçlerin çalışılmasını güçleştirerek hücreye oldukça zarar vermektedir. Kısa dalgaboyu uyarılması pahalı kuvars optik bileşenleri de gerektirir. Bu engelin bilinmesine rağmen hala kırmızı bölgede sinyali olan çok az sayıda moleküler algılayıcı örneği vardır. Bu da kısmen böyle bir algılayıcı molekülün oluşturulmasındaki sentetik zorluktur. Uzun dalgaboyu uyarılmaları ve emisyonları ile“ squaraine”ler yeni floresan moleküler algılayıcıların geliştirilmesine imkan tanımışlardır.“Squaraine”lerin fotofiziksel ve fotokimyasal özellikleri yapısal sübstitüsyonlarla elverişli bir şekilde modife edilebilir. Bu çalışmanın ilk kısmında“indolenine”azotunda farklı alkil grupları bulunan bir seri“trimethyl indolenine”türevli“squaraine”ler sentezlenmiştir.“Squaraine”tabanlı moleküler sinyalleme aygıtlarının bu çalışmasında“indolenine”sistemine iliştirilmiş grupların ve metal iyon koordinasyonunda“squaryl”oksijeninin katılımı araştırılmıştır. Bu çalışmanın ikinci kısmı kadmiyum iyonuna göre çinko iyonuna daha seçici cevap veren yeni“Kemp's triacid phenanthridinediimide”türevini içermektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT FLUORESCENT SIGNALLING BY NOVEL CHEMOSENSORS Dilek, Gülay M. S. Department of Chemistry SupervisonAssoc. Prof. Dr. Engin Umut Akkaya August 1999, 102 pages Design of fluorescent chemosensors with red to NIR emission is an active area of research. Fluorescent chemosensors synthesized until now, function at short wavelength region of the visible spectrum. This creates a significant background fluorescence and is highly damaging to the cell, 111complicating the study of in vivo processes. Short wavelength excitation also necessitates the use of expensive quartz optical components. In spite of this recognized short-coming, there are very few examples of chemosensors that“signal”in red, in part because of the synthetic challenge involved in assembling this type of sensor molecules. Squaraines with their long wavelength excitation and emission proved to be highly amenable to modification yielding novel fluorescent chemosensor. The photochemical and photophysical properties of squaraines can be conveniently modified by substitutional changes. In the first part of this study, a series of trimethylindolenine-derived squaraines with different alkyl groups on the indolenine nitrogen is synthesized. In the course of this study of squaraine based molecular signalling devices, the participation of groups attached to indolenine system and the squaryl oxygen in metal ion coordination is investigated. The second part of this study involves the synthesis of novel Kemp's triacid phenanthridinediimide derivative which has selective response to zinc ions compared to cadmium ions.