The Use of cognitive tools in web-based learning environments: A case study
Bilişsel araçların web tabanlı öğrenme ortamlarında kullanımı: Bir durum çalışması
- Tez No: 119353
 - Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SONER YILDIRIM
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
 - Anahtar Kelimeler: bilişsel araçlar, web-tabanlı öğretim, uzaktan eğitim VI, cognitive tools, web-based instruction, distance education IV
 - Yıl: 2002
 - Dil: İngilizce
 - Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
 - Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 115
Özet
oz BİLİŞSEL ARAÇLARIN WEB TABANLI ÖĞRENME ORTAMLARINDA KULLANIMI: BİR DURUM ÇALIŞMASI Özçelik, Erol Yüksek Lisans., Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Bölümü Tez Yöneticisi: Yrd. Doç. Dr. Soner Yıldırım Ağustos 2002, 102 sayfa Web-tabanlı öğrenme ortamlarında öğrencilerin üzerindeki yüksek beklentiler ve insanoğlunun bilişsel sistemindeki kısıtlılıklar onların bilişsel olarak karmaşıklığa ve aşın yüklenmelerine sebep olmaktadır. Öğrencilerin bilişsel süreçlerini destekleyecek uygun bilişsel araçların sağlanması bu problemleri azaltabilecektir. Bu çalışmanın amacı, web-tabanlı öğrenme ortamlarında bilişsel araçların kullanımını etkileyen faktörleri, öğrencilerin bu araçları nasıl kullandıklarını ve araçların öğrenmeyi ne ölçüde desteklediğini incelemektir. Bu çalışmanın katılımcıları İnternet üzerinden verilen“Bilgisayar Ağlan ve İletişim”dersini alan 31 öğrencidir. Veriler grup görüşmeleri, bilgisayar kayıtları ve anketlerden toplanmıştır. Toplanan veriler örüntü analizine tabi tutulmuştur.Sonuçlar göstermiştir ki; öğrencilerin bilişsel araçları kullanımı etkileyen faktörlerin bazıları öğrenme stratejileri, önbilgi, araçların kullanım kolaylığı, araçlara yönelik yönlendirme eksikliği, maliyet, ve dersin düzeyidir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE USE OF COGNITIVE TOOLS IN WEB-BASED LEARNING ENVIRONMENTS: A CASE STUDY Özçelik, Erol l M.S., Department of Computer Education and Instructional Technology Supervisor: Asst. Prof. Dr. Soner Yıldırım August 2002, 102 pages High demands on learners in web-based learning environments and constraints of the human cognitive system cause disorientation and cognitive overload. These problems can be inhibited if appropriate cognitive tools are provided to support cognitive processes of learners. The purpose of this study was to explore the factors affecting the use of cognitive tools, how learners used these tools and to what extend cognitive tools support students' learning in web-based learning environments. The participants were 31 students who attended the“Computer Networks and Communication”course, which was delivered via the Internet. Data were obtained from group interviews, computer logs, questionnaires and surveys. The collected data were subjected to a content analysis.The results indicated that some factors such as learning strategies, prior knowledge, usability of tools, lack of orientation towards the tools, cost, and level of the course influenced the use of the cognitive tools.