Fuzzy functional dependency and fuzzy normal forms in fuzzy relational databases
Bulanık ilişkisel veri tabanlarında bulanık işlevsel bağımlılık ve bulanık normal biçimler
  1. Tez No: 119374
  2. Yazar: ÖZGÜN BAHAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ADNAN YAZICI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
  6. Anahtar Kelimeler: Benzerlik ilişkileri, bulanık işlevsel bağımlılık, kayıtların uygunluğu, bulanık normal biçimler, bağımlılık koruyan ayrışım, kayıpsız birleştiren ayrışım vı, Similarity relations, fuzzy functional dependency, conformance of tuples, fuzzy normal forms, dependency preserving decomposition, lossless join decomposition ^^^sS1
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 142
Özet
oz.. BULANIK İLİŞKİSEL VERİ TABANLARINDA BULANIK İŞLEVSEL BAĞIMLILIK VE BULANIK NORMAL BİÇİMLER Bahar, Özgün M.S., Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Adnan Yazıcı Temmuz 2002, 124 sayfa Veri tabanları gerçek dünya bakışım modellemenin bir şeklidir. Bulanık ilişkisel veri modeli, belirsiz olan ve kesin olmayan bilginin gösterilmesine ve işletilmesine izin vererek klasik modeli geneller. Bu çalışmada, benzerlik tabanlı çatıya göre klasik veri tabanlarının bulanık uzantıları üzerinde bir dizi konuyla uğraşılmıştır. Bu bulanık veri gösterimi çatısı içinde bulanık verinin yakınlığı, yani benzerliği, tanımlanmış, kayıtların birbiri ile uyumu, bulanık işlevsel bağımlılık ve kısmi bulanık işlevsel bağımlılık sunulmuştur. Bu tanımlara ve bulanık anahtar kavramına dayalı olarak bulanık normal biçimlertanımlanmıştır. Daha sonra ayrışımların bağımlılık koruma ve kayıpsız birleştirme özellikleri için test etme algoritmaları elde edilmiştir. Son olarak bulanık bağımlılık ve ayrışımların iki gerçek dünya uygulaması incelenmiştir. Ayrıca sunulan tüm kavramlar için kodlanan program modüllerinin kodlama ayrıntıları ve kullanıcı ara yüzleri verilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT FUZZY FUNCTIONAL DEPENDENCY AND FUZZY NORMAL FORMS IN FUZZY RELATIONAL DATABASES Bahar, Özgün M.S., Department of Computer Engineering Supervisor: Prof. Dr. Adnan Yazıcı July 2002, 124 pages Databases are one form of modeling aspects of the real world. Fuzzy relational data model generalizes the classical model by allowing uncertain and imprecise information to be represented and manipulated. In this thesis, a series of issues have been dealt on fuzzy extensions of classical databases with respect to similarity-based framework. Within this framework of fuzzy data representation, the closeness, namely the similarity, of fuzzy data has been defined, conformance of tuples, the concept of fuzzy functional dependency and partial fuzzy functional dependency have been introduced. Based on these definitions and fuzzy key notion, fuzzy normal forms have been defined. iiiTesting algorithms for dependency preserving and lossless join properties of the decompositions have then been obtained. Finally two real world applications of fuzzy dependencies and normalizations are explored. Also implementation details and user interfaces of the program modules implemented for all the concepts introduced are given.