Determination of reducibility ans reduction-disintegration indices of steelmaking slag added iron ore sinters
Çelikhane cürufu katkılı demir cevheri sinterlerinin indirgenebilirlik ve indirgenme-parçalanma endekslerinin tayini
  1. Tez No: 119375
  2. Yazar: AYDEMİR GÜNAYDIN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NACİ SEVİNÇ, PROF. DR. YAVUZ TOPKAYA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Metalurji Mühendisliği, Metallurgical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: İndirgenebilirlik, RDI, demir cevheri sinteri, çelikhane cürufu, geri dönüşüm vı, Reducibility, RDI, iron ore sinter, steelmaking slag, recycling IV
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Metalurji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 109
Özet
oz ÇELİKHANE CÜRUFU KATKILI DEMİR CEVHERİ SİNTERLERİNİN İNDİRGENEBİLİRLİK VE İNDİRGENME- PARÇALANMA ENDEKSLERİNİN TAYİNİ Günaydın, Aydemir Yüksek Lisans, Metalürji ve Malzeme Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Naci Sevinç Ortak Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Yavuz Topkaya Mayıs 2002, 94 sayfa KARDEMİR A.Ş. fabrika arazisinde uzun yıllardır biriktirilen çelikhane cürufu Cüruf Değerlendirme Tesisinde kırılıp sınıflandırıldıktan sonra manyetik olan ve olmayan ürünler olarak ayrılırlar. -10 mm'lik kısım işe manyetik ayrıştırmaya tabi tutulmadan sinter harmanına doğrudan katılarak değerlendirilmektedir. Cüruf katkısının sinter özellikleri üzerindeki etkisinin belirlenmesi amacına sahip olan bu çalışmada biri cüruf katkısız diğerleri sırasıyla %1, %2, %3 ve %4 cüruf katkılı demir cevheri sinterlerinin fiziksel, kimyasal, mineralojik ve indirgenme özellikleri belirlenmiştir. Cüruf katkısı ile sinterlerin toplam Fe yüzdesi ile hematit miktarında azalma; Mn, CaO, FeO yüzdeleri ile kalsiyum ferrit miktarlarında artışlar gözlemlenmiştir. Cüruf katkısının sinterlerin soğuk mukavemeti üzerine önemli bir etkisi olmadığını ancak indirgenme-parçalanma endekslerinde bir miktar artışa neden olduğubelirlenmiştir. Bu da sinterin yüksek fırının yukarı bölgelerinden aşağı kısımlarına transferi sırasında daha az parçalanacağı anlamına gelir. Sinter karışımına eklenen cüruf miktarı sinterlerin gözeneklikleri üzerinde önemli bir etki yaratmazken indirgenebilirlik değerlerinde bir miktar düşüşe neden olmuştur. Bununla beraber cüruf katkılı sinterlerin indirgenme özelliklerinin büyük ölçüde manyetit içermelerine karşın, oldukça iyi olduğu belirlenmiştir. Bunun sinterlerin parça cevherlere oranla oldukça gözenekli olmalarından kaynaklandığı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT DETERMINATION OF REDUCDBILITY AND REDUCTION- DISINTEGRATION INDICES OF STEELMAKING SLAG ADDED IRON ORE SINTERS Günaydın, Aydemir M.S., Department of Metallurgical and Materials Engineering Supervisor: Prof. Dr. Naci Sevinç Co-Supervisor: Prof. Dr. Yavuz Topkaya May 2002, 94 pages The steelmaking slag that has been accumulated at KARDEMİR A.Ş. for many years is being processed in a plant called“Slag Evaluation Unit”by crushing, classifying and magnetic separation of it as magnetic and non-magnetic products. -10 mm size slag is not being exposed to magnetic separation and added to the sinter mix directly. In this study, the determination of the physical, chemical, mineralogical and reduction properties of iron ore sinters with no slag addition and four others with slag additions of 1%, 2%, 3% and 4%, respectively were conducted. The aim of the study was to determine the effect of slag addition on the properties of sinters. With slag addition, Fe content and hematite (Fe2C"3) amount of sinters were decreased; amounts of Mn, CaO, FeO and calcium ferrites were increased. Cold strength values of sinters were not changed so much by slag addition but the reduction-disintegration values were mincreased, which means less degradation of sinter during transferring from stack to the lower portions in blast furnace. Addition of slag into the sinter mix was found not to have an important effect on the porosities of the sinters but the reducibility values determined by Gakushin tests were decreased. Nevertheless, from these values these sinters could be accepted as highly reducible although the main constituent was magnetite phase. Reason for this was thought to be due to the sinter being very porous compared to lump iron ores.