The Effect of sample size on the performance of univariate control charts for autocorrelated data
Örneklem büyüklüğünün özilintili verilere uygulanan tek değişkenli kontrol şemalarının performansına etkisi
- Tez No: 119380
- Danışmanlar: PROF. DR. TAYLAN ULA, DOÇ. DR. GÜLSER KÖKSAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İstatistik, Statistics
- Anahtar Kelimeler: İstatistiksel Süreç Kontrolü, Özilintili Süreç, Koşu Uzunluğu, Kontrol Şemaları. IV
- Yıl: 2002
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İstatistik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 101
Özet
oz ÖRNEKLEM BÜYÜKLÜĞÜNÜN ÖZİLİNTİLİ VERİLERE UYGULANAN TEK DEĞİŞKENLİ KONTROL ŞEMALARININ PERFORMANSINA ETKİSİ Kantar, Burcu Yüksek Lisans, İstatistik Bölümü Tez Yöneticisi : Prof. Dr. Taylan Ula Ortak Tez Yöneticisi : Doç. Dr. Gülser Koksal Haziran 2002, 91 sayfa Geleneksel kontrol şemaları izlenen süreçten elde edilen gözlemlerin bağımsız olduğunu varsayar. Eğer gözlemler özilintiliyse, bu şemalar iyi çalışmaz ve yanıltıcı sonuçlar verir. Dolayısıyla, gözlemler zaman içerisinde özilinti gösterdiklerinde, başka kontrol şemaları kullanılmalı veya geleneksel kontrol şemalarının kontrol sınırlarında değişiklikler yapılmalıdır. Ayrıca, şemaların performansı, kontrol sınırlarının tahmini için kullanılan ön gözlemlerin sayısından (örneklem büyüklüğünden) önemli şekilde etkilenir. Bu tezde, özilintili gözlemlerin izlenmesinde kullanılan artık şema, ağırlıklandırılmamış kafile ortalamaları şeması ve değiştirilmiş Shewhart şeması dikkate alınmıştır ve örneklem büyüklüğünün bu şemaların performansına olan etkisi incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE EFFECT OF SAMPLE SIZE ON THE PERFORMANCE OF UNIVARIATE CONTROL CHARTS FOR AUTOCORRELATED DATA Kantar, Burcu M.Sc, Department of Statistics Supervisor : Prof. Dr. Taylan Ula Co-Supervisor : Assoc. Prof. Dr. Gülser Koksal June 2002, 91 pages Traditional control charts assume independence of the observations obtained from the monitoring process. If the observations are autocorrelated, then these charts do not work well and give misleading results. Therefore, when the observations exhibit an autocorrelation over time, some other control charts should be employed or modifications should be made in the control limits of the traditional control charts. Moreover, the performance of the charts is significantly affected by the number of preliminary observations (sample size) which are used for the estimation of control limits. In this thesis, residual chart, unweighted batch means chart and modified Shewhart chart, which are used for monitoring autocorrelated observations, are considered and the effect of sample size on the performance of these charts is investigated. Keywords : Statistical Process Control, Autocorrelated Process, Run Length, Control Chart. m